Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016

Δωρεάν παραχώρηση ακινήτου για 25 χρόνια στο Διεθνές Πανεπιστήμιο από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων – Υποτροφίες σε υπαλλήλους του Υπουργείου και εργαζόμενους συνεταιρισμών


 
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
                                                         
Αθήνα, 29 Ιουνίου 2016


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Κατά την διάρκεια της ετήσιας δημόσιας παρουσίασης του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βαγγέλης Αποστόλου ανακοίνωσε την απόφασή του  (9 Ιουνίου 2016) για την δωρεάν παραχώρηση για 25 χρόνια, με δυνατότητα ανανέωσης, των δύο κτιρίων και του αγροκτήματος στο οποίο είναι ήδη εγκατεστημένο το πανεπιστήμιο με μίσθωση από το 2008. Σε ανταπόδοση το Διεθνές Πανεπιστήμιο θα παρέχει κάθε έτος δεκαπέντε (15) συνολικά υποτροφίες για  δωρεάν παρακολούθηση μεταπτυχιακών προγραμμάτων σε υπαλλήλους του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και των Εποπτευόμενων φορέων του αλλά και σε εργαζόμενους στους αγροτικούς συνεταιρισμούς.
Συγκεκριμένα, ο κ. Αποστόλου τόνισε ότι «Η κίνηση που κάναμε ως υπουργείο Αγροτική Ανάπτυξης και Τροφίμων να παραχωρήσουμε για 25 χρόνια τη χρήση στο Διεθνές Πανεπιστήμιο τριών τμημάτων από το αγρόκτημα Θέρμης και τα δυο κτίρια  δείχνει έμπρακτα την διάθεσή μας να στηρίξουμε τις προσπάθειες ενός πανεπιστημίου μικρής κλίμακας, το οποίο όμως, μέσα σε ένα μικρό διάστημα έχει αποκτήσει μεγάλη ακαδημαϊκή βαρύτητα, διεθνή αναγνώριση και διεθνές κύρος. Το αντίδωρο που ζητήσαμε και μας εξασφαλίστηκε, είναι να δίνονται κάθε χρόνο δεκαπέντε υποτροφίες για παρακολούθηση μεταπτυχιακών προγραμμάτων σε υπαλλήλους του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, οι οποίοι στη συνέχεια θα  θέτουν τα αποτελέσματα των ερευνών τους και τις γνώσεις που θα έχουν αποκτήσει στην αγροτική παραγωγή για το καλό του τόπου και της πατρίδας μας. Στόχος μας είναι να εξειδικεύσουμε όσο μπορούμε τα στελέχη  στον αγροδιατροφικό  πεδίο, γιατί το μέλλον της χώρας μας, το αναγνωρίζουν όλοι πλέον, περνάει μέσα από την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της στο διαφοροποιημένο προϊόν και στην ποιότητα».
Η ανακοίνωση έγινε παρουσία του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Ν. Φίλη και της Αναπληρώτριας Υπουργού καθηγήτριας κ. Σίας Αναγνωστοπούλου.
Ο κ. Φίλης τόνισε κατά την διάρκεια του χαιρετισμού του: «Η παραχώρηση του ακίνητου από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σηματοδοτεί την έμπρακτη υποστήριξη της Κυβέρνησης στη συνέχιση της λειτουργίας και της περαιτέρω ανάπτυξης του Διεθνούς Πανεπιστημίου. Η 25ετής διάρκεια παραχώρησης καταδεικνύει την πεποίθηση μας ότι το Διεθνές Πανεπιστήμιο θα συνεχίσει σε βάθος χρόνου.»
Η κ. Αναγνωστοπούλου τόνισε ότι «Η κίνηση της παραχώρησης αποτελεί μια διευκόλυνση από την μεριά του κράτους προς έναν πανεπιστημιακό φορέα, αλλά ακριβώς για την ιδιαιτερότητα του φορέα αυτού… ...Για τον λόγο αυτό πιστεύω πως έχει μέγιστη σημασία το παράδειγμα του Διεθνούς Πανεπιστημίου να βρει συνέχεια και να επεκταθεί με την ίδρυση παραρτημάτων του και σε άλλα μέρη της Ελλάδας σε συνεργασία με άλλα Πανεπιστήμια. Ανοίγοντας την γνώση, αυξάνουμε την εμπειρία μας και φέρνουμε το μέλλον μας πιο κοντά.»
Ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος Καθηγητής Κώστας Θ. Γραμμένος CBE, DSc, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης, ευχαρίστησε τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Β. Αποστόλου για την παραχώρηση αυτή αλλά και για ενδιαφέρον του για την εκπαίδευση στελεχών του Υπουργείου και των εργαζομένων  στους Συνεταιρισμούς με στόχο την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα. Στη συνέχεια ευχαρίστησε θερμά και τον Υπουργό Παιδείας κ. Νίκο Φίλη που έδειξε αμέριστο, ένθερμο και ουσιαστικό ενδιαφέρον για την παραχώρηση των εγκαταστάσεων αλλά και για υπόλοιπα θέματα του Διεθνούς Πανεπιστημίου, όπως  και την Αναπληρώτρια Υπουργό και καθηγήτρια κ. Σία Αναγνωστοπούλου που συνείσφερε και αυτή αξιόλογα.


Ομιλία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

«Χαρακτηριστικό γνώρισμα της αγροτικής οικονομίας  στη χώρα μας δεν είναι η εκτατικότητα και τα
μεγάλα μεγέθη. Είναι το μικροκλίμα και η μικροκλίμακα. Ωστόσο αυτή η ταυτότητα του μικρού δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη  κάτι το αρνητικό. Τουναντίον μπορεί να αποτελέσει το μεγάλο μας συγκριτικό, όπως συνηθίζουμε να λέμε, πλεονέκτημα.
Διότι αυτά τα δύο είναι που εξασφαλίζουν την σπάνια παραγωγική βιοποικιλότητα της ελληνικής γης και την δυνατότητα παραγωγής εξαιρετικών προϊόντων, προϊόντων με διατροφική ποιότητα  και  κατά συνέπεια προστιθέμενη αξία.
Κάπως έτσι θα τολμούσα να παραλληλίσω, με όρους αγροτικής οικονομίας, και το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας.
Είναι πραγματικά αξιέπαινο αλλά και ελπιδοφόρο ένα πανεπιστήμιο τόσο μικρής κλίμακας μέσα σε ένα τόσο μικρό διάστημα – μόλις 10 χρόνια - να έχει αποκτήσει τόσο μεγάλη ακαδημαϊκή βαρύτητα, διεθνή αναγνώριση και διεθνές κύρος.
Να έχει γίνει πόλος έλξης Ελλήνων και αλλοδαπών σπουδαστών λόγω της βεντάλιας και επικαιρότητας των προγραμμάτων σπουδών,  όπως επίσης και λόγω του συνδυασμού υψηλού επιπέδου σπουδών και χαμηλού κόστους διδάκτρων.
Επιπλέον  αξίζει ο έπαινος τόσο στη διοίκηση όσο και στο  επιστημονικό διδακτικό προσωπικό, που παρά τον μικρό τους αριθμό και τις ελλείψεις, έχουν να παρουσιάσουν τόσο σημαντικά αποτελέσματα.
Θα ήθελα επίσης να επισημάνω το πόσο σωστή και σημαντική ήταν  η επιλογή, η λειτουργία του και η εκπαιδευτική του διαδικασία, να είναι προσανατολισμένες στην πραγματική οικονομία.
Το εγχείρημα τούτο έχει δώσει τα διαπιστευτήριά του ότι μπορεί και έχει κάθε λόγο να πάει μακριά. Είναι βέβαιο ότι χρειάζεται τη στήριξη της κυβέρνησης και θα την έχει.
Η παρουσία μας εδώ, τόσο η δική μου όσο και του καθ’ ύλην υπουργού, του κ. Φίλη, μαρτυράει ότι είμαστε κοντά σας, δίπλα σας.
Η κίνηση που κάναμε ως υπουργείο Αγροτικής  Ανάπτυξης και Τροφίμων να παραχωρήσουμε για 25 χρόνια τη χρήση στο Διεθνές Πανεπιστήμιο τριών τμημάτων από το αγρόκτημα Θέρμης και τα δυο κτίρια,  δείχνει έμπρακτα την διάθεσή μας να στηρίξουμε τις προσπάθειές σας.
Το αντίδωρο που ζητήσαμε και μας το εξασφαλίσατε, είναι να δίνονται κάθε χρόνο δεκαπέντε υποτροφίες για παρακολούθηση μεταπτυχιακών προγραμμάτων σε υπαλλήλους του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, οι οποίοι στη συνέχεια θα  θέτουν τα αποτελέσματα των ερευνών τους και τις γνώσεις που θα έχουν αποκτήσει στην αγροτική παραγωγή για το καλό του τόπου και της πατρίδας μας.
Στόχος μας, στόχος κοινός, είναι να εξειδικεύσουμε όσο μπορούμε τα στελέχη  στον αγροδιατροφικό  πεδίο.
Πεδίο που θα μπορούσε - εκλάβετέ το ως μια πρόταση αυτό και τίποτα παραπάνω – να ενταχθεί ενδεχομένως προοπτικά στο πρόγραμμα σπουδών  και έρευνας του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας, πόσο μάλλον που η έδρα του βρίσκεται στην Θεσσαλονίκη, στην καρδιά της Μακεδονίας, της γεωγραφικής ενότητας με την μεγαλύτερη αγροτική παραγωγή της χώρας μας.
Σας ευχαριστώ και σας εύχομαι καλή δύναμη.»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου