Πέμπτη 14 Απριλίου 2016

Αποστόλου: Συνεννόηση σε εθνικό επίπεδο για την προστασία της φέτας.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ


                
                                                                                                                      Αθήνα, 14 Απριλίου 2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στο περιθώριο της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε σήμερα με τον Εκτελεστικό Διευθυντή της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων κ. Bernhard Url, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου έκανε την εξής δήλωση:

«Θα ήθελα με την ευκαιρία να σας ενημερώσω ότι στο περιθώριο του τελευταίου Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας, είχα ειδική συνάντηση με τον Επίτροπο Χόγκαν, σχετικά με την προστασία της φέτας στη Συμφωνία που ετοιμάζεται να υπογράψει η Ε.Ε. με τη Νότια Αφρική.
Στο Σχέδιο της Συμφωνίας η φέτα δεν προστατεύεται επαρκώς και αυτό αποτελεί έναν κίνδυνο όχι μόνον για τη συγκεκριμένη αγορά της Νότιας Αφρικής, αλλά και για άλλες Συμφωνίες που συζητά την περίοδο αυτή η Ευρωπαϊκή Ένωση, με άλλες χώρες.
Εξήγησα στον Επίτροπο ότι η φέτα είναι η πιο σημαντική και εμβληματική ελληνική γεωγραφική ένδειξη, η «ναυαρχίδα» των ελληνικών γεωγραφικών ενδείξεων και η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να την προστατέψει και όχι να την αντιμετωπίζει ως ήσσονος σημασίας.
Προς το παρόν έχουμε μπλοκάρει τη Συμφωνία και έχω ζητήσει από τον Επίτροπο να οργανώσει τριμερή συνάντηση Κομισιόν, Ελλάδας και Νότιας Αφρικής, για να βρούμε λύση. Ούτως ή άλλως θα έχουμε και άλλη συνάντηση με τον κ. Χόγκαν στο Συμβούλιο του Μαϊου.
Θέλω όμως να επισημάνω ότι πρόκειται για ένα σοβαρό θέμα, για το οποίο χρειάζεται, πέραν της αυτονόητης κυβερνητικής προσπάθειας, και συνεννόηση σε εθνικό θα έλεγα επίπεδο ώστε να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου