Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2016

Αποστόλου: Το αίτημα για απόσυρση του ασφαλιστικού σημαίνει να υπονομεύσουμε την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 24 Ιανουαρίου 2016
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Την ανάγκη να συνεχιστεί ο διάλογος με τους αγρότες, από τη στιγμή μάλιστα που ο ίδιος ο πρωθυπουργός καλεί τους εκπροσώπους τους στο Μέγαρο Μαξίμου, τόνισε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, μιλώντας στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο για τις κινητοποιήσεις των αγροτών. 

Ο κ. Αποστόλου επισήμανε ότι ο ίδιος συζητά με τους αγρότες από τον Οκτώβρη "πάνω στην συμφωνία που είχαμε υπογράψει, συμφωνία στην οποία οδηγηθήκαμε, μεταξύ άλλων, για να διασφαλίσουμε την προστασία του αγροτικού χώρου που ήταν κύριο ζητούμενο για μας".

"Την συμφωνία αυτή πρέπει να την υλοποιήσουμε. Όχι μόνο την έχει συμφωνήσει το σύνολο του πολιτικού κόσμου που είναι υπέρ της ευρωπαϊκής πορείας αλλά είναι και αναγκαία για τους ίδιους τους αγρότες, καθώς διασφαλίζει ότι περίπου 3,5 δισ. Ευρώ το χρόνο θα συνεχίσουν να εισρέουν στον αγροτικό χώρο" τόνισε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.


Ο κ. Αποστόλου παραδέχτηκε ότι ο αγροτικός χώρος έχει ιδιαιτερότητες σε σχέση με άλλες επαγγελματικές τάξεις και χρειάζεται ειδική στήριξη. "Αυτήν τη στήριξη την σέβεται και την υπερασπίζεται και η Ευρωπαϊκή Ένωση, τόσο θεσμικά όσο και οικονομικά μέσα από τον κοινοτικό προϋπολογισμό για τον αγροτικό τομέα" σημείωσε και πρόσθεσε: "Για τους Έλληνες αγρότες, όπως για όλους τους Ευρωπαίους διασφαλίζεται μέσα από την Κοινή Αγροτική Πολιτική ένα ποσό ενισχύσεων κάθε χρόνο. Στη χώρα μας εισπράττουν αυτές τις ενισχύσεις γύρω στους 700.000 αγρότες".

Αναφερόμενος στο φορολογικό των αγροτών, ο υπουργός τόνισε ότι το 2016 για το εισόδημα του 2015, οι αγρότες θα πληρώσουν "αυτά που πλήρωσαν το '14, τα οποία είναι λιγότερα σε σχέση με αυτά που πλήρωσαν για το εισόδημά τους το '13. Άρα και το 2016 θα πληρώσουν λιγότερα λεφτά από αυτά που πλήρωναν πριν αναλάβει τη διακυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ".

Κληθείς να σχολιάσει το αίτημα των αγροτών για απόσυρση του ασφαλιστικού σχεδίου, ο υπουργός απάντησε ότι "ένα τέτοιο αίτημα έιναι σαν να ζητάμε να τινάξει η χώρα μας στον αέρα τη συμφωνία με τους εταίρους και συνεπώς να τεθεί και πάλι θέμα παραμονής της χώρας μας στην ευρωζώνη, ακόμα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση".
Όσον αφορά την πρόταση της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό των αγροτών ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης υποστήριξε ότι πρόκειται "για μια πρόταση η οποία έχει σχέση με την κατάσταση που βιώνουμε. Και η κατάσταση λέει ότι, σήμερα ο ΟΓΑ ενισχύεται με 3,3 – 3,4 δισ. ευρώ κάθε χρόνο από τον κρατικο. προϋπολογισμό. Δηλαδή το 90% των δαπανών του ΟΓΑ καταβάλλεται από τον Έλληνα πολίτη. Εάν αφήσουμε τα πράγματα όπως είναι, η βασική σύνταξη του ΟΓΑ, του αγρότη, θα πάει σε βάθος χρόνου και συγκεκριμένα, με βάση τις μελέτες, το 2027, στο μηδέν. Με την πρόταση της κυβέρνησης ο αγρότης αποκτά συνταξιοδοτική προοπτική και διασφαλίζονται τα 384 ευρώ ως βασική σύνταξη, όπως και για τους υπόλοιπους Έλληνες".

"Το ζήτημα είναι, πρέπει να κάνουμε παρέμβαση στο ασφαλιστικό των αγροτών ναι ή όχι; Από την ώρα που πρέπει να κάνουμε παρέμβαση, διότι αλλιώς οι αγρότες θα μείνουν, προοπτικά, χωρίς σύνταξη, πρέπει να ρθουν οι αγρότες και να συζητήσουμε, με τους αρμόδιους υπουργούς και με τον πρωθυπουργό αυτά τα οποία εμείς διαπραγματευόμαστε. Διότι αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να κάνουμε μια προσπάθεια να βγούμε μπροστά" υπογράμμισε ο κ. Αποστόλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου