Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2015

Εκδήλωση επίσημης παρουσίασης του «παράλληλου» αγροτικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Ορχομενού, με κύριο ομιλητή τον πρώην Αναπληρωτή Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Βαγγέλη Αποστόλου, πραγματοποιήθηκε χθες η επίσημη παρουσίαση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ για την αγροτική ανάπτυξη της χώρας.

Ο κ. Αποστόλου δήλωσε μεταξύ άλλων ότι η επιλογή μιας καθαρά αγροτικής περιοχής για την παρουσίαση του «παράλληλου» αγροτικού προγράμματος καταδεικνύει τη σημασία που δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ στον αγροτικό τομέα, τα προβλήματα και τις προοπτικές του.

Παρουσίασε παράλληλα τους δύο βασικούς άξονες του προγράμματος:
  • Αντιμετώπιση των μνημονιακών επιπτώσεων με έναν νέο, αριστερού χαρακτήρα, ''προστατευτισμό''.
  • Απάντηση στην κρίση, με μια νέου τύπου ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα, στα πλαίσια Παραγωγικής Ανασυγκρότησης της χώρας.

Ειδικά για το φορολογικό των αγροτών, ενόψει των διαπραγματεύσεων του Οκτωβρίου, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επεξεργαστεί συγκεκριμένη και τεκμηριωμένη εναλλακτική πρόταση που εξασφαλίζει τα προσδοκώμενα φορολογικά έσοδα για το δημόσιο με ταυτόχρονη προστασία του εισοδήματος των αγροτών και δίκαιη κατανομή των βαρών. Τα βασικά σημεία της πρότασης είναι τα εξής:
  • Όλοι οι κάτοχοι γεωργικής εκμετάλλευσης τηρούν βιβλία εσόδων - εξόδων εκτός των μικρών παραγωγών με εισόδημα έως 5.000 ευρώ. Η αυστηροποίηση και ο έλεγχος του συστήματος θα βοηθήσει σημαντικά τους πραγματικούς επαγγελματίες παραγωγούς φορολογικά, θα συμβάλλει στην άνοδο των τιμών παραγωγού, θα περιορίσει την φοροδιαφυγή, θα περιορίσει τις παράνομες εισαγωγές και ελληνοποιήσεις, θα συμβάλλει στην ιχνηλασιμότητα των προϊόντων και θα μειώσει αισθητά τις τιμές καταναλωτή.
  • Διαχωρίζεται το αγροτικό εισόδημα και η φορολόγησή του, με βάση τον επανακαθορισμό της έννοιας της ''αγροτικής επιχείρησης'' και ''γεωργικής εκμετάλλευσης'' αλλά και της έννοιας του ''αγρότη''. Με τη χρήση κλιμακωτών συντελεστών επιβαρύνεται με λιγότερα βάρη ο μικρός παραγωγός και ο κατά κύριο επάγγελμα αγρότης. Θεσπίζονται επίσης ευνοϊκοί συντελεστές σε ορεινές και δυσπρόσιτες περιοχές, νέους αγρότες, ειδικές καλλιέργειες, αλλά και για συνεταιριστικές δομές, ομάδες και οργανώσεις παραγωγών , σχήματα κοινωνικής οικονομίας κ.λπ..
  • Για τον υπολογισμό του καθαρού γεωργικού εισοδήματος αναγνωρίζουμε ως τεκμαρτή δαπάνη την αμοιβή της οικογενειακής εργασίας καθώς και τις αποσβέσεις κεφαλαίου και πάγιων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου