Πέμπτη 5 Μαρτίου 2015

Βαγγέλης Αποστόλου : "Δεν παραλάβαμε καμμένη γη, φωτιά παραλάβαμε"


Η μεγαλύτερη δυνατή απομείωση καταλογισμών και προστίμων συνολικού ύψους 2,5 δισ. ευρώ, που παρέλαβε την πρώτη κιόλας ημέρα ανάληψης του χαρτοφυλακείου τού υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, αποτελεί για τον αναπληρωτή υπουργό Β. Αποστόλου πρώτη προτεραιότητα.

Πιο συγκεκριμένα, ανέφερε ότι ο πρώτος φάκελος που παρέλαβε αφορούσε βεβαιωμένα πρόστιμα ύψους 1,3 δισ., εκ των οποίων ήδη δεν συζητούνται πλέον τα 500 εκατ., καθώς έχουν ολοκληρωθεί οι σχετικές διαδικασίες και δεν υπάρχουν περιθώρια παρέμβασης, ενώ οι καταλογισμοί ανέρχονται σε περίπου 1,2 δισ.Όπως επισήμανε σε χθεσινή άτυπη ενημέρωση των δημοσιογράφων, "φωτιά παραλάβαμε κι αυτό πρέπει να το καταλάβουν οι αγρότες", όμως, πρόσθεσε, "πάμε παρακάτω βάζοντας τάξη κι όχι απλώς φορτώνοντας ευθύνες".

Στους καταλογισμούς περιλαμβάνεται και η ανάκτηση εντόκως από τους παραγωγούς του περίφημου πακέτου Χατζηγάκη, που περιορίστηκε στα 327 εκατ. από τα αρχικά 421 εκατ., ποσό για το οποίο θα ενημερωθούν ονομαστικά οι παραγωγοί για τις επιστροφές, άλλα 465 εκατ. αφορούν Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών υπό εκκαθάριση, ενώ ανάκτηση ζητείται και για τα 150 εκατ. μέσω των "δανείων Κοντού".

Επισήμανε ότι ως προς τα πρόστιμα ήδη καταβλήθηκαν για φέτος 215 εκατ., έχει προγραμματιστεί η πληρωμή άλλων 398 εκατ. ευρώ το 2016, ενώ για τα υπόλοιπα 700 εκατ. γίνεται προσπάθεια μήπως τυχόν απομειωθούν μετά από καινούργιες προσφυγές και συζητήσεις με την Ε.Ε.

Ξεκαθάρισε πάντως ότι η Ε.Ε. ζητά ανάκτηση, όχι συμψηφισμό με τις κοινοτικές επιδοτήσεις και σημείωσε ότι εξετάζεται η αξιοποίηση υφιστάμενης δυνατότητας για ποσοστιαίο πλαφόν (10%) πληρωμών κατ' έτος. Παράλληλα, ανέφερε ότι τις επόμενες ημέρες θα έρθει ρύθμιση βάσει της οποίας αγροτικές ενισχύσεις και αποζημιώσεις από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους δεν θα θεωρούνται φορολογητέο εισόδημα για τους αγρότες.

Αναφορικά δε με τη μεταφορά των 230 εκατ. ταμειακών διαθεσίμων του ΟΠΕΚΕΠΕ (προκαταβολή ΠΑΑ) στην ΤτΕ, επανέλαβε ότι έγινε με σύννομες διαδικασίες για την καλύτερη αξιοποίηση και απόδοση των χρημάτων αυτών, χωρίς καμία άλλη σκοπιμότητα. Μάλιστα, σημείωσε ότι η Κομισιόν είχε "ενοχλήσει" πριν τον Οκτώβριο γιατί τα χρήματα αυτά παρέμεναν άτοκα (ή με επιτόκιο 0,2-0,3%) και δεν αξιοποιούνταν σωστά, ενώ πλέον έχουν υψηλότερες αποδόσεις (2,3-2,4% σε ρέπος).

Τέλος, σημείωσε ότι η οριστική επίλυση του ζητήματος των βοσκήσιμων γαιών για την κτηνοτροφία μέχρι το καλοκαίρι αποτελεί "στοίχημά μας", ενώ στα άμεσα θέματα είναι και η αύξηση της απορρόφησης των κονδυλίων του τρέχοντος ΠΑΑ, αλλά και η προσπάθεια στην Ε.Ε. για επιπλέον στήριξη της κτηνοτροφίας, μέσω του νέου ΠΑΑ.

1 σχόλιο:

  1. Τουλάχιστον να τη σβήσουμε, αλλά και ταυτόχρονα να ερευνάμε τα αίτια και την ευθύνη των εμπρηστών!

    http://stoixeiadiaplokis.blogspot.se

    http://stoixeiadiaplokis.blogspot.se/2010/07/blog-post.html

    http://www.press-gr.com/2010/08/blog-post_939.html

    http://skyrianaentypa.blogspot.se/2011/05/blog-post.html

    Τελικά αυτό ξεχάστηκε?
    https://roides.wordpress.com/2009/06/30/30june09/

    ΑπάντησηΔιαγραφή