Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014

Δήλωση Β.Αποστόλου: Εκτός από τις εξαγγελίες χρειάζονται χρηματοδότηση, πραγματικά μακροπρόθεσμος σχεδιασμός και πρακτικά μέτρα υλοποίησης.

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Π.Σ. και βουλευτής Ευβοίας του ΣΥΡΙΖΑ έκανε με αφορμή την ανακοίνωση της δημοπράτησης της Παράκαμψης Χαλκίδας την ακόλουθη δήλωση:

«Πέρασαν δεκάδες χρόνια και εξαγγελίες «αρμοδίων» για να φτάσουμε στη χτεσινή δέσμευση- φιέστα του Υπουργού υποδομών κ. Χρυσοχοϊδη για την παράκαμψη Χαλκίδας. Βέβαια ανάλογες δεσμεύσεις έχει αναλάβει ο κ. Υπουργός για το ίδιο έργο καθώς και για άλλα της Εύβοιας κι άλλες φορές, ιδιαίτερα σε προεκλογικούς χρόνους-όπως το νέο Γ.Ν. Χαλκίδας-που σήμερα κανείς δεν μπορεί να μας πει πότε θα ολοκληρωθεί.

Κι επειδή ο κ. Χρυσοχοϊδης είναι γνωστός για τις δεσμεύσεις του σε όλη την Ελλάδα, αυτές που μέχρι σήμερα υπηρετεί χωρίς καμία εξαίρεση είναι της επιβολής διοδίων σε όλο το οδικό δίκτυο της χώρας, κάτι που επιβεβαίωσε για μια ακόμη φορά και για το δρόμο Σχηματαρίου – Χαλκίδας.

Θεωρούμε σκόπιμο να επισημάνουμε – εκτός της μακροχρόνιας καθυστέρησης – ότι το έργο της παράκαμψης της Χαλκίδας χρήζει ειδικής προσοχής και για αρκετούς σημαντικούς λόγους.

Ήταν και είναι αναγκαίο για την αποσυμφόρηση της πόλης πολύ περισσότερο σε συνδυασμό με άλλα έργα υποδομών στρατηγικής σημασίας για το οικονομικό και κοινωνικό «γίγνεσθαι» του νομού μας: τη νέα ζεύξη με τη Στερεά και τη μεταφορά του λιμανιού της Χαλκίδας.

Δυστυχώς αυτή η πρόβλεψη δεν υπήρξε, όπως δεν εξετάσθηκε η χάραξη της παραληλάντιας πορείας, που θα είχε πολύ μικρότερο κόστος, τόσο οικονομικό όσο και περιβαλλοντικό.

Πρώτα από όλα βέβαια πρέπει να διευκρινιστεί ότι η δημοπράτηση δεν προϋποθέτει τη διασφάλιση της χρηματοδότησης, αφού πολλά έργα, παρότι έχουν δημοπρατηθεί, παραμένουν στα συρτάρια ή απεντάσσονται των χρηματοδοτήσεων, αν και έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες απρόσκοπτης χρηματοδότησης. Ειδικά δε για τα έργα που προϋποθέτουν-όπως το συγκεκριμένο-πολλές και κοστοβόρες απαλλοτριώσεις, ο χρόνος έναρξης της υλοποίησης του έργου μετατίθεται στις καλένδες.

Οφείλω όμως να τονίσω ότι πρέπει να αποφευχθούν τα γνωστά από το παρελθόν θέματα των καθυστερήσεων χρηματοδότησης και πληρωμών και της μικροκομματικής και πολιτικάντικης εκμετάλλευσης, από την οποία τόσο πολύ έχουν ταλαιπωρηθεί οι πολίτες του νομού μας.

Και δυστυχώς σ’ αυτή τη τακτική έχει ενταχθεί και ο νέος Περιφερειάρχης, ο κ.Μπακογιάννης, που μετατρέπει τα αυτονόητα σε “κατόπιν ενεργειών μου”.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου