Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2014

Εκδικητικές απολύσεις και υποβάθμιση των εργασιακών κεκτημένων στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Τρικάλων «η Ένωση».

Προς τους κ.κ Υπουργούς:
Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.

Τον Ιούνιο του 2012 έληξε η κλαδική σύμβαση εργασίας για τους όρους αμοιβής και εργασίας του εν γένει προσωπικού των Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων. Η μετενέργεια που κάλυπτε την εν λόγω συλλογική σύμβαση έληξε τρεις μήνες αργότερα, σύμφωνα με τις διατάξεις του μνημονιακού νόμου 4046/2012. Κατόπιν, οι εργαζόμενοι στους αγροτικούς συνεταιρισμούς της χώρας δεν καλύπτονται από συλλογική σύμβαση εργασίας και στο πλαίσιο αυτό οι διοικήσεις αρκετών συνεταιρισμών προβαίνουν σε μειώσεις απολαβών, ενώ ταυτόχρονα προτείνουν ατομικές συμβάσεις με δυσμενείς όρους. Μία τέτοια πολιτική φαίνεται ότι έχει επιλέξει να ακολουθήσει και η διοίκηση του Αγροτικού Συνεταιρισμού Τρικάλων «η Ένωση».

Συγκεκριμένα, το συνολικό εργασιακό κόστος για τους εργαζόμενους στον συνεταιρισμό μειώθηκε σημαντικά για το 2013 και αντιστοιχεί σε ποσοστό μόλις 8% του κύκλου εργασιών. Την ίδια στιγμή, οι ζημιές της εταιρίας, μεγάλο μέρος των οποίων οφείλεται σε δικαστικές αποφάσεις για αθέτηση συμφωνιών ανέρχονται σε αρκετά εκατομμύρια ευρώ. Για την κάλυψη αυτών των ζημιών η διοίκηση του συνεταιρισμού πρότεινε τον Απρίλιο του 2014 στους εργαζόμενους επιχειρησιακή σύμβαση εργασίας, με τον όρο το μισθολογικό κόστος να μειωθεί δραστικά. Οι εργαζόμενοι αποδέχτηκαν και αυτή τη μείωση, ζητώντας όμως να μην γίνουν απολύσεις και να μην υπάρξει οποιαδήποτε άλλη ξαφνική μείωση αποδοχών, τουλάχιστον για τα επόμενα 2 έτη. Η διοίκηση του συνεταιρισμού αρνήθηκε τους όρους των εργαζομένων και προχώρησε στη σύναψη ατομικών συμβάσεων, στην εφαρμογή της εκ περιτροπής εργασίας και ταυτόχρονη εφαρμογή διαδικασίας εθελουσίας εξόδου, με μειωμένη αποζημίωση σε ποσοστό 60% της δικαιούμενης. Όσοι εργαζόμενοι δεν προσχώρησαν στις ατομικές συμβάσεις απολύθηκαν, ενώ σε άλλους έχουν αποσταλεί προειδοποιήσεις απόλυσης. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το τελευταίο διάστημα δεκάδες εργαζόμενοι της ΕΑΣ Τρικάλων εργάζονται εκ περιτροπής, ενώ οι μειώσεις στις αποδοχές όλων των υπαλλήλων έχουν ξεπεράσει το 40%. 

Επειδή η διάλυση του συλλογικού πλαισίου προστασίας της εργασίας έχει οδηγήσει σε τεράστια υποβάθμιση των κεκτημένων των εργαζομένων. 
Επειδή οι αγροτικοί συνεταιρισμοί οφείλουν να προκρίνουν ένα μοντέλο εργασιακής δικαιοσύνης. 

Ερωτώνται οι κ.κ Υπουργοί:
1. Προτίθεται να ενεργήσει άμεσα ώστε να αποτραπούν ενδεχόμενες εκδικητικές ενέργειες της διοίκησης του Αγροτικού Συνεταιρισμού Τρικάλων «η Ένωση» προς τους εργαζόμενους που αντιστέκονται στην επιβολή ατομικών συμβάσεων με δυσμενείς όρους εργασίας; 
2. Προτίθεται να ελέγξει την νομιμότητα του πλαισίου που διέπει τις συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων; 
3. Προτίθεται να αξιοποιήσει την Εποπτική Αρχή Αγροτικών Συνεταιρισμών στις διαδικασίες ελέγχου της λειτουργίας του Αγροτικού Συνεταιρισμού Τρικάλων «η Ένωση»; 



ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ
Στο πλαίσιο όλων των παραπάνω, παρακαλούνται οι αρμόδιοι Υπουργοί να καταθέσουν στο Σώμα: 
1.Τους δημοσιευμένους ισολογισμούς του Αγροτικού Συνεταιρισμού Τρικάλων «η Ένωση», για τα τελευταία 5 έτη. 
2.Το καταστατικό λειτουργίας του Αγροτικού Συνεταιρισμού Τρικάλων «η Ένωση». 
3.Το αναλυτικό κόστος μισθοδοσίας των εργαζομένων με όλες τις μορφές απασχόλησης τα τελευταία 3 έτη. 
4.Τα πρακτικά των συνεδριάσεων του Δ.Σ. του συνεταιρισμού από τον Αύγουστο του 2014 μέχρι σήμερα. 



1 σχόλιο:

  1. Να ελεγθούν η τυχόν μαιμού απότοκες δικαστικές αποφάσεις, όπως και με τα Δάση τις Σκύρου, τίποτε δεν είναι υπεράνω πάσης υποψίας, όταν ακόμα κι ένας δη΄μαρχος σε συνεργεία με κολλητούς δικηγόρους αποκρύπτουν τα υπέρ του κοινού συμφέροντως της ολότητας των κατοίκων στοιχεία από τις δημόσιες υπηρεσίες όπως και από τη δικαιοσύνη, πολλές φορές ημίτυφλη με μονόλκ, για τη να μη το κάνουν ΄παράγοντες εξω-μεσής από το συνεταιρισμό, όπως κάποτε που στέλναν, στο μιλημένο, μαύρο χαβιάρι από τη ΕΣΣΔ στη Αμερική, κι από εκεί τους απαιτούσαν κι αποζημείωση γιατί δεν τους έστειλαν σαρδέλες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή