Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2014

Εκδήλωση-συζήτηση του ΣΥΡΙΖΑ Πρέβεζας για τον πρωτογενή τομέα.


Το Σάββατο 13 Δεκέμβρη πραγματοποιήθηκε στην Πρέβεζα εκδήλωση-συζήτηση του ΣΥΡΙΖΑ για τον πρωτογενή τομέα.

Εισηγητές ήταν ο Βαγγέλης Αποστόλου, βουλευτής Εύβοιας-συντονιστής αγροτικού τμήματος ΣΥΡΙΖΑ και ο Θοδωρής Κορωναίος, Γεωπόνος μελετητής. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και χαιρέτισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Πρέβεζας Κώστας Μπάρκας.
Πριν από την εκδήλωση ο Βαγγέλης Αποστόλου παραχώρησε συνέντευξη τύπου στα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Βαγγέλης Αποστόλου, στην εισήγησή του, τόνισε ότι ο αγροτικός χώρος είναι από αυτούς που μπορούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της χώρας, αλλά οι οικονομικοί του δείκτες δείχνουν ότι η πολιτεία δεν έχει συνειδητοποιήσει την αξία του, αφού πορεύεται εδώ και τρείς δεκαετίες χωρίς σχέδιο εθνικής πολιτικής δράσης. Επομένως απαιτείται άμεσα η συγκρότηση ενός σχεδίου δράσης που θα προσεγγίσει την αγροτική δραστηριότητα με συγκεκριμένες πολιτικές κατά κλάδο και περιφέρεια και θα τις εντάξει σε ένα ευρύτερο όραμα παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας.

Για τις συγκεκριμένες στοχεύσεις που θα προωθήσει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε τα εξής:
  • Η πρώτη στόχευση απαιτεί την εισαγωγή μέτρων για ανάπτυξη της κτηνοτροφίας, σε σημείο που να καλύπτει ένα μεγάλο μέρος του ελλείμματος των εισαγωγών,
  • Η δεύτερη στόχευση υπηρετείται με τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής γεωργίας, κι αυτή επιτυγχάνεται με την αξιοποίηση των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων παραδοσιακών μας προϊόντων,
  • Τα επείγοντα προβλήματα είναι πολλά:
- Η ηλικιακή διάρθρωση των απασχολουμένων
- Το κόστος παραγωγής που είναι το ψηλότερο στην ΕΕ και απαιτεί την άμεση επίλυση ζητημάτων όπως ενέργεια, ΦΠΑ, εφόδια και άλλα.
- Η χρηματοδότηση του χώρου εξαιτίας της κατάργησης της αγροτικής πίστης με το ξεπούλημα της ΑΤΕ που έχει προκαλέσει μείωση της αγροτικής παραγωγής,
- Η οργάνωση των συνεταιρισμών σε νέες βάσεις

Και κατέληξε ότι αυτή η αναγκαία αλλαγή πορείας και η επανεκκίνηση της αγροτικής οικονομίας, θα αποκτήσει μόνιμα αναπτυξιακά χαρακτηριστικά, μόνο αν αντιμετωπιστούν η μνημονιακή πολιτική και η χρόνια πολιτική των κομματικών σκοπιμοτήτων στο χώρο.

Ο Θοδωρής Κορωναίος παρουσίασε τις βασικές δραστηριότητες του πρωτογενούς τομέα στο νομό μας και συνόψισε τα αδυναμίες που παρατηρούνται και που πρέπει να αντιμετωπιστούν στα πλαίσια της επανεκκίνησης της οικονομίας και της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας.

Ακολούθησε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση με τους παρευρισκόμενους από την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ – αλλά και ο πρεβεζάνικος λαός έχουν μόνο να ωφεληθούν. Και όπως είπε στο κλείσιμο της εκδήλωσης ο Κώστας Μπάρκας, η συζήτηση που έγινε ήταν η αρχή μιας σειράς διαβουλεύσεων του ΣΥΡΙΖΑ με το λαό για τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση των προβλημάτων που πρέπει να λύσει η επερχόμενη κυβέρνηση της Αριστεράς.

Πρέβεζα 15/12/2014



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου