Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2014

Χωρίς προσωπικό το κτηνιατρείο του Δήμου Τυρνάβου.

Προς τους κ.κ. Υπουργούς: 

-Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
-Εσωτερικών

Ο Δήμος Τυρνάβου αποτελεί μια αγροκτηνοτροφική περιοχή με αναπτυγμένη κτηνοτροφική δραστηριότητα. Συγκεκριμένα, στον Δήμο Τυρνάβου δραστηριοποιούνται περί τις 1.300 κτηνοτροφικές επιχειρήσεις, ενώ το κεφάλαιο της περιοχής περιλαμβάνει 160.073 αιγοπρόβατα, 8.082 βοοειδή, 11.951 χοίροι και 74.434 πουλερικά. Το συνολικό κτηνοτροφικό κεφάλαιο της περιοχής αποτελεί το 20% του συνολικού ζωικού κεφαλαίου της Θεσσαλίας. Επίσης, οι περισσότερες εκτροφές αποτελούν μικρές ή μεσαίες οικογενειακές επιχειρήσεις, οι οποίες παράγουν ποιοτικά κτηνοτροφικά προϊόντα. 

Εντούτοις, για τις εκατοντάδες κτηνοτροφικές μονάδες στην ευρύτερη περιοχή Τυρνάβου - Αμπελώνα, λειτουργεί ένα δημόσιο κτηνιατρείο στην πόλη του Τυρνάβου, δύο φορές την εβδομάδα, με ένα μόνο κτηνίατρο από πέντε υπαλλήλους που είχε παλιότερα. Ο μοναδικός κτηνίατρος παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που καταβάλλει αδυνατεί να εξυπηρετήσει τους εκατοντάδες κτηνοτρόφους, οι οποίοι εκτελούν χρέη διοικητικού υπαλλήλου για να εξυπηρετηθούν πιο γρήγορα. 

Στην συστηματική αποψίλωση την δημόσιων υπηρεσιών στην περιοχή έρχεται να προστεθεί η αποδυνάμωση του δημόσιου κτηνιατρείου. Η υπολειτουργία του δημόσιου κτηνιατρείου αφενός εκθέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια και την προστασία του ζωικού κεφαλαίου, αφετέρου αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Η παρούσα κατάσταση αναγκάζει τους κτηνοτρόφους να απευθυνθούν σε ιδιωτικά κτηνιατρεία, αυξάνοντας σημαντικά το κόστος παραγωγής και επιβαρύνοντας περαιτέρω το ήδη μειωμένο εισόδημά τους. 

Επιπλέον η υποστελέχωση του δημόσιου κτηνιατρείου δημιουργεί σειρά προβλημάτων στους κτηνοτρόφους, όπως: 
- Δεν γίνονται στην ώρα τους οι απαραίτητοι εμβολιασμοί των ζώων για ασθένειες (μελιταίος πυρετός, φυματίωση). 
- Καθυστερεί ο απαραίτητος υγειονομικός έλεγχος των ζώων. 
- Δεν εξασφαλίζεται εύκολα η άδεια μετακίνησης, καθώς και η ασφαλής μεταφορά των ζώων από την κτηνοτροφική μονάδα στο σφαγείο είναι αδύνατο να επιτευχθεί. 

Η στελέχωση των κτηνιατρικών υπηρεσιών είναι κάτι παραπάνω από αναγκαία. Πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί η ανεξέλεγκτη εξάπλωση του καταρροϊκού πυρετού των προβάτων, όπου αποδείχθηκε η πλήρης ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού, οδηγώντας χιλιάδες ζώων σε σφαγή χωρίς διαδικασίες ελέγχου, χωρίς να μεριμνήσει για την ασφαλή μεταφορά με κανόνες υγιεινής αλλά και χωρίς να φροντίσει για την καύση των ζώων, με αποτέλεσμα την ανυπολόγιστη οικονομική καταστροφή για τις κτηνοτροφικές μονάδες. 

Η υπολειτουργία του μοναδικού κτηνιατρείου αποτελεί κύριο πλήγμα για τους κτηνοτρόφους της περιοχής και έρχεται σε συνέχεια των ιδιαίτερα οξυμένων προβλημάτων που αφορούν το αυξημένο κόστος παραγωγής, τη μείωση ζήτησης και μειωμένης τιμής, τη μείωση της εξισωτικής αποζημίωσης και τον αποχαρακτηρισμό των βοσκοτόπων. 

Επειδή τίθεται πλέον το σημαντικό ζήτημα της οργάνωσης των κτηνιατρικών υπηρεσιών γιατί τα νέα δημοσιονομικά δεδομένα λόγω της οικονομικής κρίσης έχουν αποδιοργανώσει τις κτηνιατρικές υπηρεσίες και οι ελλείψεις σε κτηνιάτρους είναι τραγικές. 
Επειδή είναι χρέος της πολιτείας να στελεχώσει άμεσα με μόνιμους κτηνιάτρους και με το απαραίτητο βοηθητικό προσωπικό, τα κτηνιατρεία του Νομού μας, προκειμένου να διασφαλίσει την ποιότητα του κτηνοτροφικού προϊόντος. 
Επειδή πιστεύουμε ότι ο πρωτογενής τομέα λόγω των πλεονεκτημάτων του θα πρέπει να είναι ο κύριος πυλώνας ανάπτυξης και κατά συνέπεια θα πρέπει να στηριχτούν οι υπηρεσιακές δομές. 

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί: 
  • Με ποιο τρόπο θα διασφαλίσουν την ασφάλεια της κτηνοτροφικής παραγωγής στον Δήμο Τυρνάβου; 
  • Προτίθενται να στελεχώσουν άμεσα με μόνιμους κτηνιάτρους και με το απαραίτητο προσωπικό το δημόσιο κτηνιατρείο του Δήμου Τυρνάβου; 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου