Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014

Εργασίες συντήρησης της παλαιάς κινητής γέφυρας Ευρίπου και ανάγκη άμεσης επίσπευσης τους.

Προς τον κ. Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων

Η συρταρωτή γέφυρα του Ευρίπου, η οποία ενώνει τις δύο ακτές της Χαλκίδας είναι κλειστή για οχήματα και μεγάλα πλοία από την 1η Οκτωβρίου 2014 εξαιτίας επιβεβλημένων-και καθυστερημένων μάλιστα-εργασιών συντήρησης της. 

Αυτή η εξέλιξη-αν και αναγκαία-έχει κυριολεκτικά κόψει την πόλη στα δύο, προκαλώντας πολλά προβλήματα πάσης φύσεως στην εύρυθμη λειτουργία της. 


Καταγράφονται ήδη σημαντικές αρνητικές συνέπειες στην οικονομική κίνηση και τη λειτουργία εμπορικών, τουριστικών και λοιπών καταστημάτων. 


Επηρεάζει επίσης σε μεγάλο βαθμό τη μεταφορά προϊόντων, και ευπαθών μάλιστα-ενδεικτικό παράδειγμα η Κεντρική Ιχθυόσκαλα Χαλκίδας η οποία βρίσκεται στο βόρειο λιμάνι-, εμποδίζει την ομαλή μετακίνηση πολιτών, μαθητών αλλά και συμπολιτών μας με κινητικά προβλήματα, ενώ ήδη έχουν καταγραφεί δυσκολίες αντιμετώπισης περιστατικών υγείας 

Η τοποθέτηση πεζογέφυρας που προσφέρει τη δυνατότητα σε πεζούς και δικυκλιστές να περνούν απέναντι αποτελεί μία κάποια λύση, η οποία ωστόσο δεν αντιμετωπίζει κάποιο από τα προαναφερόμενα ζητήματα και φυσικά δεν επαρκεί για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες μετακίνησης των δημοτών. 

Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με τον Οργανισμό Λιμένων Ν. Ευβοίας, καταγράφονται καθημερινά περίπου 20.000 διελεύσεις, απόδειξη της σημασίας της γέφυρας στην καθημερινή ζωή των πολιτών της Χαλκίδας της πόλης.

Και αν το πρόβλημα έχει μερικώς λυθεί για τους πεζούς, η απαγόρευση διέλευσης του πορθμού σε επαγγελματικά, εμπορικά και μεταγωγικά σκάφη επιτείνει το πρόβλημα σε επαγγελματίες και εργοστάσια της περιοχής που χρησιμοποιούν τη θαλάσσια οδό. 

Συμβατική υποχρέωση του αναδόχου είναι η παράδοση της γέφυρας στην κυκλοφορία στο τέλος του χρόνου-διάστημα τριών μηνών και μέσα στην περίοδο των εορτών-και ήδη εκφράζονται φόβοι-κάποιοι μιλούν για Ιανουάριο του 2015-ότι κάθε καθυστέρηση θα είναι καταστροφική. 

Επειδή:
  • όλα τα παραπάνω δεδομένα είναι καθημερινή πραγματικότητα και εντείνονται ιδιαίτερα λόγω της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας που αντιμετωπίζει η ευρύτερη περιοχή.
  • όλοι οι φορείς της πόλης συμφωνούν στην ανάγκη ολοκλήρωσης του έργου το συντομότερο δυνατό. 
  • Κάθε ενέργεια προς αυτή την κατεύθυνση θα προσφέρει σημαντική οικονομική ωφέλεια και ανακούφιση των πολιτών. 
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Α) αν υπάρχει η δυνατότητα να σταλεί άμεσα για επιθεώρηση και αυτοψία κλιμάκιο του Υπουργείου προκειμένου να διαπιστώσει την πρόοδο των εργασιών. 
Β) κατά πόσο θα πιέσει για την επίσπευση των εργασιών και παράδοση της γέφυρας πολύ νωρίτερα από την αναμενόμενη ημερομηνία. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου