Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

Ομιλία Βαγγέλη Αποστόλου ως κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, κατά την ανάπτυξη της Επίκαιρης Επερώτησης αρμοδιότητας του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σχετικά με την κτηνοτροφία της χώρα μας.





«Αγαπητοί συνάδελφοι, ξεκίνησε ο κύριος Υπουργός την τοποθέτησή του λέγοντας ότι επιτέλους η Αξιωματική Αντιπολίτευση παρουσιάζεται με θέσεις. Εμείς πάντα είχαμε θέσεις, κύριε Υπουργέ, απλά εσείς δυσκολευόσασταν να το παραδεχτείτε. Βέβαια, όσον αφορά το ερώτημά σας γιατί χρησιμοποιούμε στοιχεία από το 1980, το κάνουμε απλά για να δείξουμε το αυτονόητο, την πορεία του συγκεκριμένου χώρου όλα αυτά τα χρόνια. Και εσείς συμφωνείτε και όλοι συμφωνούμε για το αυταπόδεικτο, ότι η πορεία δυστυχώς ήταν μια πορεία διάλυσης και γι’ αυτήν την πορεία υπάρχει ευθύνη σε συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις που κυβέρνησαν αυτήν τη χώρα. Είναι ξεκάθαρα τα πράγματα.


Εμείς πάντα είχαμε θέσεις, κύριε Υπουργέ, απλά εσείς δυσκολευόσασταν να το παραδεχτείτε. Βέβαια, όσον αφορά το ερώτημά σας γιατί χρησιμοποιούμε στοιχεία από το 1980, το κάνουμε απλά για να δείξουμε το αυτονόητο, την πορεία του συγκεκριμένου χώρου όλα αυτά τα χρόνια. Και εσείς συμφωνείτε και όλοι συμφωνούμε για το αυταπόδεικτο, ότι η πορεία δυστυχώς ήταν μια πορεία διάλυσης και γι’ αυτήν την πορεία υπάρχει ευθύνη σε συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις που κυβέρνησαν αυτήν τη χώρα. Είναι ξεκάθαρα τα πράγματα.

Αν θυμάστε, αγαπητοί συνάδελφοι, στις αρχές του Γενάρη, εννιά Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, με προεξάρχοντα μάλιστα τον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, τον κ. Κουκουλόπουλο, φέρατε μια τροπολογία στο ν. 4235, που έγινε δεκτή από τον τότε Υπουργό, τον κ. Τσαυτάρη, με την οποία υποτίθεται ότι θα ρυθμίζονταν τα ενυπόθηκα ληξιπρόθεσμα δάνεια που είχαν μεταφερθεί στον εκκαθαριστή μετά τη γνωστή χαριστική μεταφορά της Αγροτικής Τράπεζας στην Τράπεζα Πειραιώς και αφορούσαν κυρίως δάνεια των μονάδων εντάσεως κεφαλαίου της κτηνοτροφίας, χοιροτροφία - κτηνοτροφία.

Μας καταγγείλατε τότε γιατί σας είχαμε πει ότι η τροπολογία σας δεν θα έχει καμία εφαρμογή. Προχθές, την περασμένη Τετάρτη, είχαμε μια συνάντηση με τους κτηνοτρόφους και πραγματικά τους ρώτησα αν έχουν έστω και ένα παράδειγμα μετά από ένα χρόνο εφαρμογής της συγκεκριμένης ρύθμισης. Η απάντηση ήταν ομόφωνη: «Ούτε ένα, ούτε ένα».

Άρα, λοιπόν, μην μας λέτε εμάς ότι δεν έχουμε απόψεις ή δεν προσεγγίζουμε τα ζητήματα ουσιαστικά, γιατί σας είχαμε καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση πώς να περπατήσει η συγκεκριμένη ρύθμιση.
Απλά, μόνο να σας αναφέρω ότι ο εκκαθαριστής της κακής ΑΤΕ, στον οποίο ουσιαστικά ανήκε η διαχείριση των συγκεκριμένων δανείων, ούτε καν είχε υπόψη του ότι θα ερχόταν η συγκεκριμένη τροπολογία στη Βουλή. 

Καταλαβαίνετε, λοιπόν, με τι τρόπο αντιμετωπίζετε αυτά τα ζητήματα. Και, δυστυχώς, τα ίδια κάνετε και σήμερα. Μάλιστα, στον πανικό σας για τις επιπτώσεις από την προχειρότητα με την οποία προσεγγίζετε τα προβλήματα, οδηγείστε σε λάθη και παραλείψεις, που προκαλούν στους αγρότες και στους κτηνοτρόφους όχι μόνο απώλεια σημαντικών κονδυλίων, αλλά και την πληρωμή τεράστιων προστίμων.

Η περίπτωση των βοσκοτόπων, αγαπητοί συνάδελφοι, αποτελεί τη χειρότερη περίπτωση ανικανότητας διαχείρισης ζητημάτων διακυβέρνησης αυτής της χώρας. Εσείς λέτε ότι το βρήκατε. Εμείς σας τονίζαμε εδώ και χρόνια ότι η κοπτοραπτική που κάνατε θα μας οδηγήσει σε άσχημα αποτελέσματα. Τα βιώνει ο χώρος. Δεν θα βρείτε ούτε έναν κτηνοτρόφο ούτε μια περιοχή που να μην διαμαρτύρονται. Όσες ανακοινώσεις και να κάνετε, όσο και αν επιχειρείτε επικοινωνιακά να εξωραΐσετε τα πράγματα, η κατάσταση δεν βελτιώνεται.

Και να πούμε και μια αλήθεια. Δεν διαφωνούν οι εταίροι μας, γιατί εμείς βόσκουμε αυτές τις εκτάσεις που δηλώνουμε ως επιλέξιμες. Εσείς δεν μπορείτε απλά να τους πείσετε να θεωρήσουν αυτές τις εκτάσεις ως επιλέξιμες, δηλαδή αυτές τις εκτάσεις που στη χώρα μας όλες βόσκονται και αποτελούν πάνω από το 50% των δασικών εκτάσεων της χώρας.

Πότε, επιτέλους, θα καταλάβετε ότι η βλάστηση αυτών των εκτάσεων δίνει την ποιοτική διαφοροποίηση των δικών μας ζωικών και κυρίως γαλακτοκομικών προϊόντων; Δεν έχετε μπορέσει πραγματικά να το καταλάβετε και γι’ αυτό, ενώ είχατε τόσα χρόνια τη δυνατότητα να παρέμβετε με προτάσεις, αντιρρήσεις, τροπολογίες επί του ορισμού των «μόνιμων βοσκοτόπων» όπως αυτός προτεινόταν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεν το έκαναν οι προηγούμενοί σας. Το πλήρωσαν ήδη οι κτηνοτρόφοι. Δεν γίνεται σωστά δυστυχώς και με τον τελευταίο κανονισμό του 2014 και θα το βρούμε μπροστά μας. Έχει περάσει ποτέ από το μυαλό σας ότι ενδέχεται να υπάρξει και νέο πρόστιμο; 
Δεν μας επιτρέπει τώρα ο χρόνος να μπούμε σε λεπτομέρειες για τις βοσκήσιμες γαίες. Εσείς έχετε πνιγεί μεταξύ του χαρακτήρα αυτών των εδαφών και της χρήσης. Αυτό δεν μπορείτε να το καταλάβετε και ίσως δεν σας το έχουν δώσει και από την πλευρά του ΥΠΕΚΑ να το αντιληφθείτε.

Αναζητήστε, λοιπόν, κύριοι Υπουργοί, από το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο το πόρισμα-έκθεση της ομάδας εργασίας για το συγκεκριμένο θέμα. Μπορώ να σας το δώσω κι εγώ που το έχω. Θα σας βοηθήσει πάρα πολύ.
Αν και ήταν γνωστό το πρόστιμο των 600 εκατομμυρίων ευρώ από την κακή διαχείριση της περιόδου 2001-2009, η κορύφωση του προβλήματος των κτηνοτρόφων ήρθε με την καταβολή της εξισωτικής αποζημίωσης το περασμένο καλοκαίρι και τις ποινές που εκδόθηκαν –το ξέρετε- για αχρεώστητα, για λάθη που προκύπτουν αποκλειστικά από την ίδια τη διοίκηση. 

Κύριε Κουκουλόπουλε, μην επιχειρήσετε να επαναλάβετε τη διατριβή σας για την τοποθέτησή μου στο πακέτο Χατζηγάκη. Θα εκτεθείτε. Σας το λέω.
Κι ενώ θα περίμενε κανείς να προχωρήσει το Υπουργείο σας σε άμεσες ενέργειες, γινόμαστε μάρτυρες της ίδιας προσπάθειας που γίνεται εδώ και τόσα χρόνια, να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις. Αυτό κάνετε. 

Και αυτά είναι δυστυχώς, κύριε Υπουργέ, τα απτά αποτελέσματα της πολιτικής που εσείς μέχρι σήμερα εφαρμόζετε. Φτάσατε μέχρι το σημείο να εμπαίζετε τους κτηνοτρόφους με χαρτζιλίκια. Υπάρχουν σε όλες αυτές τις καταβολές, που έγιναν τελευταία, τέτοιου είδους ποσά.

Από την άλλη, δεν έχετε αντιληφθεί ότι με τη διαδικασία της ταμειακής διευκόλυνσης, που καταβάλλει τις τελευταίες αποζημιώσεις, υπάρχει κίνδυνος συμψηφισμού με μεταγενέστερες πληρωμές στους κτηνοτρόφους. Έχουν φτάσει σε εμάς πληροφορίες ότι αυτές τις μέρες πληρώνονται κι άλλοι, μεμονωμένοι, παραγωγοί, εκτός Εξισωτικής. Είναι αλήθεια αυτό; 
Υποψιαζόμαστε, αγαπητοί συνάδελφοι, ότι η Τράπεζα Πειραιώς με τη ΓΑΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ λειτουργούν σε αυτό το σύστημα χωρίς κανέναν έλεγχο. Διαθέτουν τη βάση των δεδομένων και πληρώνουν λειτουργώντας πελατειακά.

Εμείς, λοιπόν, ξεκαθαρίζουμε για μια ακόμη φορά ότι για εμάς ο ΟΣΔΕ θα επιστρέψει στο σπίτι του. Και το σπίτι του είναι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. 
Βέβαια, η κατάσταση στον αγροτικό χώρο, δυστυχώς, έγινε ακόμα χειρότερη και με τις επιζωοτίες που έχουν χτυπήσει το χώρο. Ο καταρροϊκός πυρετός ιδιαίτερα έχει κυριολεκτικά θερίσει όλη τη χώρα κι εσείς πραγματικά παρακολουθείτε την κατάσταση. Φανταστείτε ότι αν πάτε σε μονάδες, έξω στην επαρχία και τους ρωτήσετε «ήρθε κανείς να σας δει;», θα σας απαντήσουν «όχι». Οι υπηρεσίες περιμένουν να πάνε οι κτηνοτρόφοι να δηλώσουν την ασθένεια. Εσείς, μάλιστα, είπατε ότι το Υπουργείο, οι κεντρικές υπηρεσίες και οι περιφερειακές κτηνιατρικές υπηρεσίες βρίσκονται σε συναγερμό. Αν αυτό είναι συναγερμός, τότε δυστυχώς οι λέξεις έχουν χάσει το νόημά τους.

Δεν θέλω, βέβαια, να επεκταθώ, γιατί τα είπαν προηγούμενα οι συνάδελφοι. Αυτό, όμως, που θέλω να πω, για μια ακόμη φορά, είναι ότι για τη φθίνουσα πορεία του κτηνοτροφικού χώρου όλοι συμφωνούμε. Και όλοι συμφωνούμε ότι σε όλους τους επιμέρους κλάδους, είτε λέγεται αιγοπροβατοτροφία είτε λέγεται κτηνοτροφία είτε λέγεται αγελαδοτροφία, υπάρχει μία πορεία φθίνουσα και η οποία απεικονίζεται πάρα πολύ απλά στο τεράστιο έλλειμα που έχουμε στο εμπορικό ισοζύγιο αγροτικών προϊόντων –κυρίως διατροφικών- και βεβαίως στις εισαγωγές και ιδιαίτερα, θα έλεγα, στην αδυναμία μας να υπερασπιστούμε την ανταγωνιστικότητα. 

Τι κάνατε, για παράδειγμα, για να στηριχθεί η φέτα, που είναι ένα προϊόν το οποίο χαρακτηρίζει ιδιαίτερα την αιγοπροβατοτροφία; Υπονομεύσατε και τις δυνατότητες που είχαμε -δεν το λέω αποκλειστικά για εσάς, για να ξεκαθαρίσουμε ότι υπάρχει μία συγκυβέρνηση, υπάρχει μία πορεία. Γιατί δεν μπορούμε αν μην αναφέρουμε –και το ξέρετε- ότι κάθε χρόνο, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, χάνουμε πενήντα χιλιάδες τόνους γάλα από την αιγοπροβατοτροφία. Κάθε χρόνο τα ζώα έχουν μικρότερη παραγωγή γιατί υποσιτίζονται. Το ξέρετε ότι έχει μειωθεί αισθητά η χρηματοδότηση. 

Το ίδιο ισχύει και στη βοοτροφία, όπου κάποια στιγμή είχαμε δυνατότητες και προοπτικές για την ποσόστωση των οκτακοσίων τριάντα χιλιάδων τόνων και βεβαίως και την εγχώρια κατανάλωση να πλησιάζουμε προς την κάλυψη. Σήμερα εισάγουμε το 90% του βόειου κρέατος και πάνω από το 65% του αγελαδινού γάλακτος. Καταλαβαίνετε σε τι κατάσταση έχουμε φτάσει.

Δεν θα αναφερθώ σε λεπτομέρειες και για τους υπόλοιπους κλάδους. Φανταστείτε ότι στη χοιροτροφία, εκεί που ήμασταν στο 85%-90%, έχουμε φτάσει στο 25%. Φανταστείτε στην πτηνοτροφία, η οποία θα έλεγα ότι ήταν και παράδειγμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τον τρόπο λειτουργία της, έχουμε αρχίσει να έχουμε εισαγωγές γιατί δεν μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες μας. Για να μη μιλήσω για τις ελληνοποιήσεις και ένα σωρό άλλα προβλήματα που υπάρχουν. 

Εσείς, λοιπόν, δεν είχατε καμία πραγματικά σοβαρή νομοθετική πρωτοβουλία για όλα αυτά. Τι κάνατε; Κάνατε τροπολογίες και μάλιστα της τελευταίας στιγμής, οι περισσότερες εκ των οποίων –είχαμε και αυτή την ιδιαιτερότητα- παρατάσεων εφαρμογής νόμου. Είχαμε επτά ή οκτώ παρατάσεις-τροποποιήσεις, ιδιαίτερα το νομοσχέδιο που αφορούσε το συνεταιριστικό χώρο ή άλλες εξοντωτικές, όπως ήταν αυτές της υπερφορολόγησης του χώρου. 

Δεν σας έφτανε η φορολόγηση από το πρώτο ευρώ, βάλατε και τα εργαλεία άσκησης αγροτικής δραστηριότητας στον ΕΝΦΙΑ. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, πού έχετε φτάσει. Δεν μπορώ να μην τονίσω και αυτό που κάνατε με το συνταξιοδοτικό των αγροτών. Ήταν μία κοροϊδία.

Εντάξατε τους αγρότες στα εξήντα δύο και στα σαράντα χρόνια, κάτι που είχαν όλοι οι υπόλοιποι εργαζόμενοι, αλλά με εφαρμογή του νόμου μετά από δεκαοκτώ χρόνια.
Βεβαίως και δεν κάνατε τίποτα για να μειώσετε το κόστος, βεβαίως και δεν κάνατε τίποτα για την παροχή ρευστότητας στο χώρο, που είναι ένα τεράστιο πρόβλημα σήμερα. Πάνω από 65% έχουν μειωθεί οι χρηματοδοτήσεις στην αγροτική δραστηριότητα μετά τη γνωστή, εγκληματική μεταφορά της Αγροτικής Τράπεζας στην Τράπεζα Πειραιώς. Δεν κάνατε τίποτα για να υπερασπιστείτε την ανταγωνιστικότητα των κτηνοτροφικών μας προϊόντων, που έχουν μεγάλη διεισδυτικότητα στη διεθνή αγορά, γιατί δεν έχετε οργανωμένη αγροτική εμπορική εξαγωγική πολιτική.

Το έδειξε αυτό η αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος της φέτας. Επί πόσες συνεδριάσεις προσπαθούσαμε τον αρμόδιο Υφυπουργό να τον πείσουμε ότι αυτό δεν είναι σωστό, δηλαδή η συμφωνία που κάνατε με τον Καναδά; Τέλειωσε η ιστορία. Αλλά βεβαίως το ίδιο συμβαίνει και με άλλες περιπτώσεις, όπως στη γνωστή περίπτωση του εμπάργκο της Ρωσίας κατά των αγροτικών μας προϊόντων.

Γενικά, εμείς σας λέμε ότι αυτός ο χώρος, ο αγροτικός χώρος, παρά τη σύμφωνη γνώμη που έχετε και εσείς και εμείς ότι αποτελεί το εργαλείο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, εσείς από τη δική σας πλευρά δεν υπερασπιστήκατε αυτή τη δυνατότητα που έχει ο χώρος. Αντίθετα, αυτό αρχίζουν να το κάνουν οι τοπικές κοινωνίες ιδιαίτερα και πάρα πολλές δημοτικές αρχές. Σας καταθέτω ένα δισέλιδο όπου θα δείτε τους δρόμους των κοπαδιών σε έναν ορεινό δήμο, το Δήμο Αργιθέας. Να δείτε δηλαδή τι ενδιαφέρον έχουν οι συγκεκριμένοι κάτοικοι της περιοχής για μια δραστηριότητα που οι ίδιοι έχουν αντιληφθεί ότι είναι η μόνη που μπορεί να τους κρατήσει. 

Εσείς, λοιπόν, δεν έχετε καμία άλλη δυνατότητα. Αυτό που εμείς σας λέμε είναι να δώσετε τη δυνατότητα στους κτηνοτρόφους να βρουν διέξοδο στα προβλήματά τους με την εκλογή μιας άλλη κυβέρνησης, μιας κυβέρνησης που πιστεύουμε εμείς ότι θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ.»

Δευτερολογία Β.Αποστόλου:

Ο κ. Κουκουλόπουλος άφησε πολλά ζητήματα ανοικτά. Αναφέρθηκε στα «κόκκινα» δάνεια. Ουαί και αλίμονο αν ρυθμιζόντουσαν τα «κόκκινα» δάνεια και τα εγγυημένα από το Δημόσιο έμεναν απ’ έξω. Οπωσδήποτε πρέπει να δούμε την πρόταση. Εμείς έχουμε συγκεκριμένη πρόταση. Όμως όσον αφορά αυτό που «πετάξατε» τώρα, για την εξυγίανση του ΟΓΑ και άλλα τέτοια ουσιαστικά μεσοβέζικα, θέλουμε καθαρά πράγματα, καθαρές απαντήσεις.

Ειλικρινά, υπάρχουν ερωτήματα στην επερώτησή μας που δεν απαντήθηκαν. Τι θα κάνετε, τελικά, με αυτούς τους καταλογισμούς που έχουν επιβληθεί εξαιτίας της κακής διαχείρισης; Δεν μας απαντήσατε τι θα κάνετε. Υπάρχει θέμα αχρεωστήτως καταβληθέντων ή δεν υπάρχει; Είναι ζητήματα που πρέπει να τα απαντήσουμε. 
Γιατί αυτά που σας λέμε σήμερα είναι ζητήματα τα οποία έχουμε κουβεντιάσει με τον κτηνοτροφικό χώρο και βεβαίως στα πλαίσια του χρόνου που έχουμε στη διάθεσή μας κοινοβουλευτικό έλεγχο κάνουμε. Εμείς όταν είναι να καταθέσουμε τις προτάσεις μας τις καταθέτουμε. Και εδώ, όταν είχαμε τη συζήτηση πριν λίγο καιρό για την πρόταση εμπιστοσύνης που ζήτησε η Κυβέρνηση, καταθέσαμε τις προτάσεις μας. Και βέβαια με την επαφή που έχουμε με την κοινωνία, ειδικά στην περιφέρεια, τα κουβεντιάζουμε όλα αυτά και τα καταθέτουμε. 

Και επειδή μας κατηγορήσατε, ακόμη μια φορά, ότι δεν ψηφίζουμε τίποτα, να είμαστε ξεκάθαροι. Σας είπα για το ν.4235. Πώς θα ψηφίζαμε το συγκεκριμένο νόμο όταν ξέραμε εκ των προτέρων ότι δεν θα έχει ούτε μια περίπτωση εφαρμογής; Άρα, δικαιωθήκαμε. Δεύτερον, έρχεστε και επιμένετε ιδιαίτερα στο θέμα του Κανονισμού. Μιλάμε για το ν.4264/2014 όπου η τροπολογία ενσωματώθηκε σε ένα νόμο ο οποίος είχε τέτοιες επιπτώσεις στα δασικά οικοσυστήματα της χώρας που κατέληγαν τελικά και σε βάρος αυτών που θέλαμε να ρυθμίσουμε. Διότι όταν επιτρέπεις σε όλους τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς να μεταφέρονται σε δασικές εκτάσεις, σε αυτές για τις οποίες σήμερα αγωνιζόμαστε και λέμε ότι αποτελούν βοσκοτόπους, αντιλαμβάνεστε ότι δεν ήταν δυνατόν εμείς να συναινέσουμε στο να οικοπεδοποιηθούν ουσιαστικά –γιατί περί αυτού πρόκειται- όλες οι παραλιακές δασικές εκτάσεις που βρίσκονται κοντά σε τέτοιες περιοχές και αντιδράσαμε. 

Το κάνετε όχι μόνο σε αυτήν την περίπτωση, αλλά και σε άλλες, όπως για παράδειγμα, στο ζήτημα της εξομοίωσης των αγροτών στα ασφαλιστικά ζητήματα με τους υπόλοιπους πολίτες. Πηγαίνετε και το βάζετε μέσα σε ένα νομοσχέδιο που θέλετε σώνει και καλά να μας αναγκάσετε να ψηφίσουμε. Δεν μπορούμε να διαφοροποιηθούμε. Είπαμε «Παρών».Γιατί να μην πούμε «Παρών», όταν είναι εμφανέστατη η κοροϊδία που γίνεται στους αγρότες με τη συγκεκριμένη ρύθμιση; Άρα, λοιπόν, μη μας εγκαλείτε για τη συγκεκριμένη στάση μας. 

Εγώ θέλω πραγματικά να σας πω για μια ακόμα φορά ότι ο κόσμος που περίμενε, οι κτηνοτρόφοι που περίμεναν πραγματικά αυτή τη συζήτηση -εμείς πριν λίγες μέρες είχαμε συζητήσει διεξοδικά μαζί τους και εδώ στη Βουλή και μάλιστα σε μια διαδικασία που καταλαβαίναν κι οι ίδιοι ότι επιτέλους μεταφέρουν τη φωνή τους για να έρθει κατευθείαν στη Βουλή- περίμεναν σήμερα απαντήσεις. Ειλικρινά. Περίμεναν απαντήσεις όχι μόνο σε αυτά στα οποία αναφερόμαστε εδώ, στην επερώτηση που έχουμε καταθέσει. 

Για παράδειγμα, τι θα κάνετε δηλαδή, θα καταβληθεί το σύνολο της εξισωτικής αποζημίωσης για τα έτη 2013 και 2014, όπως έχετε δεσμευτεί, με δεδομένο ότι είναι μειωμένες οι επιλέξιμες εκτάσεις για να πληρώσετε τα συγκεκριμένα ποσά; Τι θα κάνετε δηλαδή; Αυτή η διαδικασία που σας προανέφερα, της ταμειακής διευκόλυνσης, και με τον τρόπο που γίνεται θα έχει συνέπειες συμψηφισμού την επόμενη χρονιά; Περιμένουν να το ακούσουν. Διότι εδώ δημιουργείτε μία κατάσταση κοροϊδίας, εμπαιγμού, απέναντι σε έναν κόσμο ο οποίος ψάχνεται. 

Ξέρετε, έχω πάρα πολλές αναφορές εδώ. Δεν θέλω να αναφέρω ονόματα κτηνοτρόφων. Ο άλλος έπαιρνε 1.700 ευρώ και ξαφνικά τώρα βρίσκει 180 ευρώ. Πώς του απαντάτε; Πώς απαντάτε σε άλλον ο οποίος από 3.200 ευρώ παίρνει τώρα 1.000 ευρώ; Και αυτό δεν αφορά μόνο μία περιοχή. Ειλικρινά σας το λέω: Όλη η Ελλάδα έχει αναστατωθεί.
Πραγματικά, δεν δικαιωθήκαμε εμείς οι οποίοι τόσα χρόνια σας φωνάζαμε ότι το μεγάλο ζήτημα των βοσκοτόπων δεν το διαχειρίζεστε σωστά; Δεν λύνει οριστικά το πρόβλημα η τροπολογία την οποία φέρατε το καλοκαίρι; Εσείς ο ίδιος το είπατε. Άρα, δηλαδή τι λέμε εμείς; Λέμε ότι δεν έχετε προσεγγίσει σωστά το συγκεκριμένο ζήτημα. 

Κύριε Πρόεδρε, στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου πολλές φορές είχαμε πει ότι θέλουμε να κουβεντιάσουμε και έχουμε συγκεκριμένη πρόταση για το συγκεκριμένο ζήτημα. Ιδιαίτερα η προηγούμενη, όμως, πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης νόμιζε ότι ο σοφός ο Πανεπιστημιακός θα έλυνε και τα ζητήματα αυτά με τον τρόπο που προσεγγίζει τις εκπαιδευτικές του ομιλίες και διαλέξεις. Είναι εντελώς διαφορετικά τα πράγματα. Επιτρέψτε μου να επαναλάβω αυτό το πράγμα, το οποίο δεν το έχουν καταλάβει, γιατί υπάρχει με όλες αυτές τις εκτάσεις ένα θέμα ιδιοκτησίας, κυριότητας. Όλες αυτές οι εκτάσεις, κατά τεκμήριο, ανήκουν στο δημόσιο, που σημαίνει ότι το τεκμήριό τους έχει συνδεθεί με τον συγκεκριμένο χαρακτήρα εδαφών. Άλλο αυτό, άλλο η χρήση. Κι εμείς θέλουμε όλες αυτές οι εκτάσεις να είναι χρήση βοσκοτόπων. Όμως για να γίνει αυτή η διαδικασία -και σύμφωνα με τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας, δεν τα λέμε εμείς- πρέπει να ολοκληρωθεί η χαρτογράφηση αυτών των εδαφών. Αν δεν ολοκληρωθεί, δεν υπάρχει περίπτωση να λυθεί οριστικά το ζήτημα και μόνιμα και κυρίως προς το συμφέρον της κτηνοτροφίας.

Ως τότε, όμως, δεν σας εμποδίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν λέει «Εγώ δεν σας επιτρέπω να βόσκετε αυτές τις εκτάσεις». Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Απλώς εμείς δεν έχουμε μπορέσει να τους πείσουμε ότι οι επιλέξιμες εκτάσεις για την κτηνοτροφία σε εμάς δεν είναι μόνο αυτές που με τη δική τους λογική προσεγγίζουν. Είναι αυτές που πραγματικά εμείς βόσκουμε. 

Πάντως, πραγματικά, ο κτηνοτροφικός χώρος χρειάζεται μια πρόσθετη συζήτηση. Εγώ θα σας έλεγα μέχρι και να καθίσουμε να κουβεντιάσουμε στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου.Είπε πριν ο κύριος Υπουργός να καταθέσουμε συγκεκριμένη πρόταση για το κόστος παραγωγής. Να τα δούμε, να τα κουβεντιάσουμε, δεν έχω καμμία αντίρρηση. Κι εκεί πραγματικά θα σας αποδείξουμε ότι έχουμε και προτάσεις συγκεκριμένες.



Παρέμβαση Β.Αποστόλου


«Κύριε Πρόεδρε, πραγματικά είναι απαράδεκτο ο κύριος Υπουργός να επικαλείται την αρνητική μας ψήφο στην άρση του τραπεζικού απορρήτου, όταν την ίδια ώρα δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα γι’ αυτό που βιώνει η ελληνική κοινωνία από τις λίστες Λαγκάρντ, από τις off shore εταιρείες και όλον αυτό τον ορυμαγδό που υπάρχει κυκλοφορίας μαύρου χρήματος και φοροδιαφυγής. Έρχεστε σήμερα και αναφέρεστε, επειδή –και πολύ σωστά- έγιναν γνωστά τα συγκεκριμένα ζητήματα που αφορούν κυρίως καταθέσεις.
Από εκεί και πέρα, δεν καταλαβαίνω γιατί αυτό το πράγμα το θεωρείτε ως μεγάλη σας επιτυχία, ιδιαίτερα όταν πίσω υπάρχει μία ουρά, όπως σας είπα προηγούμενα.

Εγώ όμως θέλω να σταθώ ιδιαίτερα –γι’ αυτό σας το είπα και στην αρχή- στο ζήτημα του «πακέτου Χατζηγάκη». Βρισκόμαστε, λοιπόν, στη Βέροια όπου γίνεται εξαιτίας του εμπάργκο συγκεκριμένη συζήτηση για το ροδάκινο -τις γνωστές επιπτώσεις- και κατά τη διάρκεια της συζήτησης έρχεται από εσάς, από το Υπουργείο κάποια ειδοποίηση ότι «μην ανησυχείτε, θα σας καλύψουμε εμείς σε όλες τις ζημιές που θα πάθετε εξαιτίας του εμπάργκο». Αντιλαμβάνεστε ότι μια τέτοια τοποθέτηση δεν ήταν τίποτε άλλο, παρά ότι «κοιτάξτε να δείτε, αν δεν καταφέρουμε μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης τις αντίστοιχες ενισχύσεις, θα σας καλύψουμε εμείς». Αυτό τουλάχιστον. Και κατά τη διάρκεια της συζήτησης πολύ λογικό ήταν να γίνουν πιο εξειδικευμένα τα συγκεκριμένα ζητήματα και από τη δική μας πλευρά να πούμε «κοιτάξτε να δείτε…» -γιατί εγώ απευθύνθηκα απέναντι στους αγρότες- «…έχει μια ιστορία το αγροτικό κίνημα διεκδικήσεων στο δρό Δεν σας βλέπουμε. Κοιτάξτε να δείτε, είναι η δική μας αντίληψη αυτή, ότι εμείς θέλουμε τον κόσμο να κινητοποιείται, να διεκδικεί. Γιατί δεν βγαίνετε στο δρόμο να διεκδικήσετε αυτά που σας υποσχέθηκαν, παρά θα παραμείνετε στις απλές τους ανακοινώσεις; Και εκεί, λοιπόν, να διεκδικήσουμε πακέτο Χατζηγάκη. Μέχρι και πακέτο Χατζηγάκη διεκδικήστε! Βεβαίως και θα διεκδικήσετε, διότι η επιβίωση πάνω από όλα του χώρου σας θα είναι μία τακτική που πρέπει να την υπηρετήσετε. Απέναντί σας υπάρχουν η Κυβέρνηση, η οποία δεσμεύτηκε ότι θα σας καλύψει. Μην το αφήνετε το πράγμα έτσι.

Έρχεστε τώρα εσείς, οι οποίοι όταν προέκυψε το πακέτο Χατζηγάκη, ενώ από τη δική μας πλευρά είπαν ότι ήταν μία ανακούφιση, εσείς χτυπιόσασταν ως Αντιπολίτευση ότι «δεν μας φτάνουν τα 500 εκατομμύρια, ένα δισεκατομμύριο χρειάζεται οπωσδήποτε για να μπορέσει να επιβιώσει ο χώρος.
Άρα, μην παραποιούμε έτσι τοποθετήσεις. Το επαναλαμβάνω, εμείς θέλουμε την κινηματική λειτουργία όλων των τάξεων, γιατί αυτό είναι το πιστεύω μας, ότι μέσα από αυτή τη διαδικασία θα μπορέσουν όλες αυτές οι ομάδες να επιβιώσουν. Αλλού, λοιπόν, τα περί πακέτων κτλ. 
Κλείνω, λέγοντάς σας και πάλι ότι δεν μας πείσατε σήμερα ότι αυτός ο χώρος που αυτή την περίοδο βρίσκεται σε αναστάτωση έχει απάντηση στα προβλήματά του.» 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου