Παρασκευή, 10 Οκτωβρίου 2014

Ομιλία Β.Αποστόλου για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.«Θα συνιστούσα στους συναδέλφους της Ν.Δ. να μη μιλάνε για το ήθος της αριστεράς, χωνέψτε το, σ’ αυτό το πεδίο η αριστερά έχει ολοκληρωτικά κερδίσει.

Θα σταθώ στον αγροτικό χώρο.
Αποτελεί για μας έναν από τους βασικούς οικονομικούς τομείς.
Αντίθετα για σας ποτέ δεν υπήρξε. Εσείς αρκεστήκατε στην αδιαπραγμάτευτη προσήλωση στις Ευρωπαϊκές πολιτικές για τη γεωργία, διαχειριζόμενοι και μάλιστα κάκιστα τις ενισχύσεις. Κι αυτό είχε δυσμενέστατες επιπτώσεις στην εθνική οικονομία, με πιο δυσάρεστη αυτήν της συνέχισης της πορείας ερήμωσης της υπαίθρου.

Εμείς θα αντιστρέψουμε αυτή την πορεία με σχέδιο κατά κλάδο και περιφέρεια, ένα σχέδιο που εντάσσει τον αγροτικό χώρο στο κέντρο ενός ευρύτερου οράματος παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας. Ξεκινάμε με μια μεγάλη διαρθρωτική αλλαγή τόσο σε διοικητική όσο και σε χωροταξική βάση. Δημιουργούμε άμεσα ένα σύγχρονο δίκτυο Γεωργικών Εφαρμογών και Έρευνας απλωμένο στην περιφέρεια και σε κάθε δήμο, στο οποίο θα υπηρετούν έμπειροι γεωτεχνικοί αλλά και όλοι στην αρχή της επαγγελματικής τους καριέρας.

Πρώτο μας μέλημα είναι η εισαγωγή μέτρων στήριξης της κτηνοτροφίας για να καλύψει το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο αγροτικών προϊόντων (ξεπερνά τα 2,5 δις και τρέχει καλπάζοντας), αλλά και για να υπηρετήσει τις μεγάλες εξαγωγικές δυνατότητες που έχει.

Τέτοια μέτρα είναι το εθνικό σχέδιο γενετικής βελτίωσης και αξιοποίησης των φυλών των αγροτικών ζώων, η στήριξη της καλλιέργειας πρωτεϊνούχων κτηνοτροφικών φυτών για ζωοτροφές, η άμεση ρύθμιση εκκρεμών ζητημάτων βοσκοτόπων, αποζημιώσεων και άλλα. 

Εσείς αντί να κόβετε και να ράβετε με τους βοσκότοπους μπορούσατε να υπερασπιστείτε αυτό που εδώ και χρόνια σας προτείναμε, ότι στην Ελλάδα βόσκονται περισσότερα από 51 εκατ. στρέμματα. Είναι η βλάστηση αυτών των εκτάσεων που δίνει την ποιοτική διαφοροποίηση των γαλακτοκομικών μας προϊόντων από αυτά των χωρών του Βορρά. Δεν το κάνατε και από το πανικό σας για τις επιπτώσεις, χειρίζεστε επιπόλαια και επικίνδυνα την εξισωτική αποζημίωση για τα έτη 2013-2014.

Αλήθεια έχετε αντιληφθεί ότι με τη διαδικασία της ταμειακής διευκόλυνσης που καταβάλλετε τις τελευταίες αποζημιώσεις υπάρχει κίνδυνος συμψηφισμού με μεταγενέστερες πληρωμές στους κτηνοτρόφους; 
Εμείς το λέμε ακόμη μια φορά: ο ΟΣΔΕ επιστρέφει στο σπίτι του, στο Υπουργείο.

Ο καταρροϊκός πυρετός και η ευλογιά έχουν κυριολεκτικά θερίσει την προβατοτροφία κι εσείς ακόμη παρακολουθείτε την κατάσταση είτε ως θεατές είτε κάνοντας συσκέψεις.
Εμείς για την αντιμετώπιση τέτοιων κινδύνων θα θεσμοθετήσουμε ένα μόνιμο σύστημα ασφαλείας, μέσω του ΕΛΓΑ, τόσο για τις ζωονόσους όσο και για τη διασφάλιση της συνέχειας της εκμετάλλευσης, και του εισοδήματος των κτηνοτρόφων.

Επί 2 μήνες επιμένουμε για τη συζήτηση αυτών των προβλημάτων στη Βουλή αλλά η ηγεσία του Υπουργείου κρύβεται.

Στο σχέδιό μας βασική παράμετρος είναι και η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής γεωργίας κι αυτή θα επιτευχθεί με την αξιοποίηση των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων παραδοσιακών μας προϊόντων, όπως ελαιολάδου, ροδάκινων, κ.λ.π. καθώς και άλλων με διεισδυτικότητα στις ξένες αγορές, όπως κρόκου, σπαραγγιών, φέτας, γιαουρτιού κ.λ.π. 
Εσείς όχι μόνο δεν έχετε οργανωμένη αγροτική εμπορική, εξαγωγική πολιτική (το έδειξε χαρακτηριστικά η αποτυχία σας στην υπεράσπιση της φέτας) αλλά κι αυτές τις αγορές που οι παραγωγοί από μόνοι τους έχουν βρει δεν μπορείτε να τις υπερασπιστείτε στοιχειωδώς, όπως συνέβη με το εμπάργκο της Ρωσίας, όπου τα κάνατε θάλασσα. 

Εμείς πέρα από την επιθετική προβολή των αγροτοδιατροφικών και αγροτοτουριστικών πλεονεκτημάτων της χώρας θα επαναφέρουμε το θεσμό των Γεωργικών Ακολούθων στις πρωτεύουσες μεγάλων αγορών.
Θα αυξήσουμε την ανταγωνιστικότητα επίσης τόσο με την προστιθέμενη αξία, όσο και με τη μείωση του κόστους παραγωγής .

Δεν μπορεί να συνεχιστεί η κατάσταση της εξαγωγής χύμα του 90% του λαδιού μας Έχουμε υπολογίσει ότι κάθε μονάδα προστιθέμενης αξίας μπορεί να προσδώσει σημαντική αύξηση της απασχόλησης αλλά και του αγροτικού ΑΕΠ κατά 5%.

Άμεσα θα παρέμβουμε στο κόστος παραγωγής και ειδικά της ενέργειας που στη φυτική παραγωγή ξεπερνά το 60% του συνολικού κόστους, ορίζοντας ως τιμή του πετρελαίου κίνησης τη μέση τιμή της Ε.Ε. (75-80 λεπτά ) με προοπτική τη καθιέρωση αγροτικού πετρελαίου και ως τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος επαναφέρουμε αυτή του 2009.
Θα επανεξετάσουμε τον ΦΠΑ του αγροτικού χώρου μέσα από τη καθιέρωση μιας σχέσης μεταξύ του ΦΠΑ εκροών και εισροών που να μην επιβαρύνει τον παραγωγό και ταυτόχρονα να ωφελεί το καταναλωτή.
Εντάξατε στον ΕΝΦΙΑ τα εργαλεία της δουλειάς τους. Τον καταργούμε. Τους φορολογείτε από το πρώτο ευρώ.
Εμείς όπως σε όλους τους πολίτες καθορίζουμε και για τους αγρότες αφορολόγητο καθαρό ατομικό εισόδημα 12.000 Ευρώ, που μεταφράζεται σε ακαθάριστο 25.000 έως…30.000, που θα μείνει και εκτός της υποχρεωτικής τήρησης βιβλίων εσόδων –εξόδων.

Παρεμβάσεις ουσιαστικές θα γίνουν και στα παρακάτω ζητήματα :
1) Γης. Προστασία της αγροτικής γης και σύνταξη του Εθνικού Αγροτικού Κτηματολογίου με στόχο την ίδρυση Τράπεζας Γης, για να παραχωρείται γη σε όποιον θέλει να ασχοληθεί και ιδιαίτερα στους νέους 

2) Ηλικιακής διάρθρωσης. Ο αγροτικός κόσμος ολοένα και γερνάει. 
Θα προσφέρουμε στους νέους αγρότες στήριξη. μέχρι τη διάσταση της βιωσιμότητας των εκμεταλλεύσεών τους, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για μόνιμη παραμονή τους στην ύπαιθρο.
Δεν είναι υποσχέσεις αυτά …είναι αναγκαιότητα.
Και σίγουρα δεν είναι σαν τις δικές σας προς τους σημερινούς αγρότες, όπως σύνταξη στα 62 με 40 χρόνια, αλλά με έναρξη εφαρμογής μετά 18 χρόνια 

3) Ρευστότητας Φέρατε το 2013 μια τροπολογία ρύθμισης στα ενυπόθηκα ληξιπρόθεσμα δάνεια των αγροτών. Σας το είχαμε τονίσει και τότε: δεν μπορεί να εφαρμοστεί.
Ενάμισι χρόνο μετά δεν υπάρχει ούτε ένα παράδειγμα.
Εμείς έχουμε δεσμευτεί για χρηματοδοτικό εργαλείο στον αγροτικό χώρο, είτε με την επαναφορά της ΑΤΕ είτε με την ίδρυση νέου εξειδικευμένου πιστωτικού φορέα 
Θα στηριχτούμε ως αυριανή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και στη κακή μεν αλλά αναγκαία ΚΑΠ.
Είναι σίγουρο ότι θα την διαχειριστούμε καλύτερα αλλά και θα ζητήσουμε όχι μόνο τη τροποποίηση του περιεχόμενου της αλλά και πρόσθετη χρηματοδότηση.

4) Οργάνωσης Χρειάζεται επίσης ένα καινούριο ξεκίνημα στο συνεταιριστικό χώρο. 
Είναι φανερό ότι όλα αυτά χωρίς παραγωγικές επενδύσεις δεν γίνονται, που σημαίνει ότι απαιτείται κι ένα αντίστοιχο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.

Πρώτη μας κίνηση η επαναφορά στον αγροτικό χώρο εγκαταστάσεων που ιδιωτικοποιήθηκαν και χρησιμοποιούνται για άλλες χρήσεις. Όπως επίσης θα επανεξετάσουμε όλες τις ιδιωτικοποιήσεις των επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας για το χώρο. 

Έχουμε σχέδιο… θα έχουμε σύντομα την εξουσιοδότηση και τη στήριξη του αγροτικού κόσμου για να το υλοποιήσουμε.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου