Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2014

«Οι ιχθυόσκαλες πρέπει να απαλλαγούν από τους μηχανισμούς της κεντρικής εξουσίας και τα συμφέροντα»


Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον Β.Αποστόλου, βουλευτή Εύβοιας και υπεύθυνο της ΕΕΚΕ Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, επισκέφτηκε σήμερα τις εγκαταστάσεις της Ιχθυόσκαλας Χαλκίδας, όπου συναντήθηκε με μέλη του Συλλόγου επαγγελματιών αλιέων Ευβοϊκού και υπαλλήλους του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ). 

Κατά την τοποθέτησή του ο Β.Αποστόλου τόνισε μεταξύ άλλων ότι:

«Το τελευταίο διάστημα γίναμε μάρτυρες μιας ενδοκυβερνητικής διαμάχης μεταξύ συναρμοδίων Υπουργείων και Οργανισμών που αφορά θέματα τωρινής και μελλοντικής διαχείρισης των ιχθυοσκάλων της χώρας. Η διαδικασία εκκαθάρισης των τελευταίων σταμάτησε στο παρά πέντε. Εμείς δεν θα επιτρέψουμε την ιδιωτικοποίηση ή και την αλλαγή της χρήσης τους και κατ’ επέκταση των υπαρχόντων υποδομών. Δε θέλουμε καμιά επαναφορά στην προηγούμενη «αμαρτωλή» κατάσταση αλλά βήματα προς τα εμπρός, για την υπεράσπιση του εισοδήματος των αλιέων και των αναγκών των καταναλωτών για ασφαλή, ποιοτικά και φρέσκα ψάρια».

Κατά τη συζήτηση που ακολούθησε και παρά τη διαβεβαίωση του προέδρου του Συλλόγου, ότι «είμαστε σε καλό δρόμο» οι παραβρισκόμενοι αλιείς έθεσαν υπόψη της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ σοβαρά προβλήματα διοίκησης, διαχείρισης αλλά και νομιμότητας πρακτικών που ακολουθούνται, που αφορούν όχι μόνο το δημόσιο οικονομικό συμφέρον αλλά και την υγεία των καταναλωτών. Μεταξύ αυτών τα ακόλουθα:

-Την έλλειψη ουσιαστικής πολιτικής και μέτρων προστασίας του εισοδήματος και του ρόλου των επαγγελματιών αλιέων
-Την έλλειψη συντονισμού και αποτελεσματικότητας των ενεργειών των εμπλεκόμενων φορέων του Δημοσίου
-Την απουσία των απαραίτητων πόρων και υποδομών για τη νόμιμη και ασφαλή εκφόρτωση στις σκάλες της περιοχής Ευβοϊκού (Λίμνη, Λουτρά, Αταλάντη, Αρκίτσα, Πολιτικά, Στυλίδα, Αγ.Κωνσταντίνο κ.α) 
-Το εμπόδιο της παλιάς γέφυρας που ουσιαστικά αποτρέπει την άμεση εκφόρτωση στις εγκαταστάσεις της Ιχθυόσκαλας φρέσκων αλιευμάτων
-Την μετατροπή της ιχθυόσκαλας σε «πλυντήριο χρήματος» με σειρά παρατυπιών και παρανομιών που αφορούν εισαγόμενα ψάρια 10 και 15 ημερών, που περνώντας τη πύλη «βαφτίζονται» ελληνικά και αγοράζονται από τους εμπόρους.
-Το ότι ενώ τα εισαγόμενα ψάρια είναι το 60%-70% των ποσοτήτων που διακινούνται στην ιχθυόσκαλα τα έσοδα της ιχθυόσκαλας από αυτά είναι μόλις το 15% των συνολικών της εσόδων.
-Την έλλειψη αντιστοιχίας μεταξύ συνοδευόντων παραστατικών και πραγματικών εισαγόμενων ποσοτήτων. 
-Την εμπορία ακόμη και ακατάλληλων προς βρώση αλιευμάτων (για ιχθυάλευρα) από την ιχθυόσκαλα.
-Τους κινδύνους απώλειας εισοδήματος και θέσεων εργασίας αλλά και των αλιευτικών σκαφών από τις ακολουθούμενες πολιτικές ενίσχυσης των αλόγιστων εισαγωγών.

Οι παραβρισκόμενοι αλιείς πρότειναν σαν βασικό μέτρο πολιτικής την εισαγωγή της ιχνηλασιμότητας στο ψάρι και την θεσμοθέτηση της Ελληνικής ταυτότητας, που θα εγγυώνται τη φρεσκάδα και ποιότητα των προσφερόμενων αλιευμάτων.

Κλείνοντας τη σύσκεψη ο Β. Αποστόλου τόνισε στους αλιείς ότι όπως και στο παρελθόν έτσι και στο μέλλον ο ΣΥΡΙΖΑ θα αγωνιστεί μαζί τους μέσα και έξω από τη Βουλή για: 
  • Την ριζική αναδιάρθρωση των εμπλεκόμενων κρατικών δομών και υπηρεσιών (την αναδιοργάνωση του ΥΠΑΑΤ και όλων των εποπτευόμενων οργανισμών)
  • Την καθολική εφαρμογή συστημάτων ολοκληρωμένης διαχείρισης και ιχνηλασιμότητας προϊόντων. 
  • Την δημιουργία ενός αξιόπιστου συστήματος ελέγχων αναφορικά με την ποιότητα και την ασφάλεια των τροφίμων
  • Την ανάπτυξη της αλιείας με άμεσα μέτρα που θα εξασφαλίσουν τη δυνατότητα αναγέννησης των ιχθυοαποθεμάτων και θεσμοθέτηση ενός ολοκληρωμένου πλαισίου για την αειφορική διαχείριση της.

Τελείωσε δε την ομιλία του με την διαβεβαίωση ότι: «Εμείς εξετάζουμε και την δυνατότητα ένταξης των Ιχθυοσκάλων στις Περιφέρειες με στόχο να απομακρυνθούν από τα πλέγματα συμφερόντων και τις γραφειοκρατικές δομές του κέντρου, να διαχειρίζονται καλύτερα με τη συμμετοχή και των τοπικών κοινωνιών αλλά και αυτών που τις δουλεύουν. Θα αγωνιστούμε μαζί με τους αλιείς για την αποτροπή σχεδίων ιδιωτικοποιήσεων, την αποφυγή της κατάργησής της ιχθυόσκαλας ή της μεταφοράς της σε άλλη περιοχή».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου