Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2014

Οργή και απόγνωση στους κτηνοτρόφους της Θράκης (*)

(*)Σακελλίων Σταμάτης
Δημοσιεύτηκε στην Αυγή της Κυριακής - 14.09.2014
Η περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης είναι μια κατά βάση αγροτική περιφέρεια. Μια περιφέρεια που πλήττεται από την ανεργία, που σε όλους τους νομούς της ξεπερνά το 40%. Κοντά στους χιλιάδες ανέργους της περιφέρειας προστίθενται και οι κτηνοτρόφοι. Αυτοί που επλήγησανόσο κανείς από την επιδημία της ευλογιάς και είδαν χιλιάδες ζώα τους να θανατώνονται, άλλα να μπαίνουν σε καραντίνα και οι ίδιοι να επωμίζονται το κόστος των ζωοτροφών. Και κοντά στην ευλογιά ήρθε και ο καταρροϊκός πυρετός. Η κρίση αυτή ανέδειξε και τη γύμνια των αρχών.
Μόνο 49 κτηνίατροι υπάρχουν σε όλη την περιφέρεια, 9 στον Έβρο, που δέχτηκε τεράστιο πλήγμα από την ευλογιά, και 3 στην Καβάλα. Να σημειωθεί ότι το λιμάνι της Καβάλας είναι ταυτόχρονα πύλη εξόδου της χώρας. Και όλα αυτά σε μια περιφέρεια που έχει 1.200.000 αιγοπρόβατα, 120.000 βοοειδή, 120.000 χοιρινά, 700.000 κοτόπουλα και 11 σφαγεία. Μια περιφέρεια επίσης που έχει πολλές εγκαταστάσεις τυποποίησης κρέατος και γάλακτος. Με τον «Καλλικράτη» οι κτηνιατρικές υπηρεσίες έχουν διαλυθεί, χάθηκε η κάθετη οργάνωσή τους, μας λέει ο διευθυντής της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας Αχιλλέας Σαπχατζίδης. Τώρα έχει γίνει μια διεύθυνση γενικώς του πρωτογενούς τομέα και συνωθούνται κτηνίατροι, γεωπόνοι, δασολόγοι, δασοπόνοι.
Η απαξίωση του πρωτογενούς τομέα
Επί σειρά ετών ο πρωτογενής τομέας έχει απαξιωθεί. Η κρίση της ευλογιάς στην περιοχή έδειξε ότι δεν υπήρχαν ούτε σχέδιο ούτε δομές για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που ανακύπτουν. Όπως μας λέει πάλι ο Αχιλλέας Σαπχατζίδης, δεν είδαμε ποτέ τον πρωτογενή τομέα σαν μοχλό παραγωγής πλούτου που στήριζε την οικονομία της χώρας, αλλά και της περιοχής. Όλα αυτά πάλι σε μια περιφέρεια που έχει δύο από τις μεγαλύτερες μονάδες επεξεργασίας ζωικών υποπροϊόντων, επεξεργάζεται 1.540 τόνους την ώρα και παράγει επίσης βιοαέριο. Βλέπεις στους κτηνοτρόφους πρόσωπα γερασμένα, πρόσωπα σκαμμένα, δεν βλέπεις νέους ανθρώπους. Και αυτό είναι ένα από τα προβλήματα.
Ο αγροτικός πληθυσμός της περιφέρειας είναι πια ένας γερασμένος πληθυσμός. Αυτό μας λένε οι κτηνοτρόφοι: «Είναι δύσκολη δουλειά και στα χρόνια της κρίσης τα παιδιά μας δεν μας ακολουθούν. Θέλουν να φύγουν». «Αν γυρίσουμε τις τσέπες μας, δεν θα πέσουν παρά κέρματα και κάποια πεντάευρα». Το κόστος παραγωγής εξοντώνει. Μόνο για τη φυτική παραγωγή το 65% του κόστους είναι το πετρέλαιο κίνησης και το ηλεκτρικό ρεύμα. Επίσης ψηλό είναι και στη ζωική παραγωγή.
Εκεί που οι ζωοτροφές χτυπούν κόκκινο και περίπου το 70% του μηχανισμού που χρειάζονται είναι εισαγόμενος. Σε μια περιοχή που θα μπορούσε να παράγει ζωοτροφές, οι κτηνοτρόφοι πληρώνουν υπέρογκα ποσά. Τυποποίηση του προϊόντος δεν υπάρχει ούτε βέβαια συνεταιρισμοί. Μας είπαν ότι "για λόγους δημοσιονομικού κόστους ουσιαστικά διαλύθηκαν οι κτηνιατρικές υπηρεσίες. Το κόστος του επιδόματος των διευθυντών και των τμηματαρχών. Μειώστε το επίδομα, αλλά μη διαλύετε τις κτηνιατρικές υπηρεσίες. Έχουμε κατάρρευση των προγραμμάτων γενετικής βελτίωσης, με αποτέλεσμα να εισάγουμε τις αγελάδες της μίας χρήσης από τη Γερμανία συνήθως και να τις πληρώνουμε 2.200 ευρώ τη μονάδα. Βγαίνει, δηλαδή, απίστευτο συνάλλαγμα έξω, ενώ αυτά τα χρήματα θα μπορούσαμε να τα γλιτώσουμε», μας λέει πάλι ο διευθυντής της κτηνιατρικής υπηρεσίας. Φανταστείτε πόσο πίσω είμαστε. Δεν έχουμε στατιστικά στοιχεία να ξέρουμε τι παράγουμε, τι πουλάμε, τι κερδίζουμε. Σε μια περίοδο κρίσης η Σαουδική Αραβία μάς ζήτησε από την περιοχή 50.000 αμνοερίφια τον μήνα. Ήταν προφανές ότι δεν μπορούσαμε να τα δώσουμε.
Υπάρχει λύση;
Αυτή την άλλη, λύση προσπάθησε να δώσει ο υπεύθυνος του Αγροτικού Τμήματος του ΣΥΡΙΖΑ βουλευτής Εύβοιας Βαγγέλης Αποστόλου κατά την περιοδεία του στη Θράκη. Πήγε στον Έβρο, όπου είδε το μέγεθος της καταστροφής στους κτηνοτρόφους, αλλά και στην Κομοτηνή, όπου σε μια ανοιχτή εκδήλωση στη γεμάτη από κτηνοτρόφους αίθουσα άκουσε τα προβλήματα και εξέφρασε τις θέσεις του κόμματος. "Για μας ο αγροτικός τομέας, ο πρωτογενής τομέας, αποτελεί το πιο σημαντικό εργαλείο για την ανόρθωση της χώρας. Μην ξεχνάμε" λέει ο Βαγγέλης Αποστόλου, "ότι το 50% του λαού μας έχει άμεση ή έμμεση σχέση με τον πρωτογενή τομέα. Το στοίχημα για την κυβέρνηση της Αριστεράς είναι να καταστήσει τα προϊόντα ανταγωνιστικά. Κοινός τόπος των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και των κτηνοτρόφων ήταν το γεγονός ότι στη χώρα υπάρχει εξαιρετική ποιότητα ζώων και αυτό εξαιτίας του εδάφους και των κλιματολογικών συνθηκών. Στόχος είναι", λέει ο Βαγγέλης Αποστόλου, "η φυτική παραγωγή να στηρίζει τη ζωική". Όσο προχωρούσε η συζήτηση, έβλεπες στα σφιγμένα πρόσωπα των κτηνοτρόφων την ελπίδα, αλλά ταυτόχρονα υπάρχει και μια δυσπιστία έναντι όλου του πολιτικού συστήματος. Όμως να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά μαζεύτηκαν τόσοι κτηνοτρόφοι σε μια εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ και αυτό κάτι λέει.
Μεγάλη συζήτηση έγινε και για το θέμα της Αγροτικής Τράπεζας, του ξεπουλήματος δηλαδή της Αγροτικής Τράπεζας στην Πειραιώς. «Θα αναζητηθούν ποινικές ευθύνες", είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, "γιατί είναι αδιανόητο μια χώρα να μην έχει δημόσια αγροτική τράπεζα». "Αυτό που ζητάνε οι κτηνοτρόφοι είναι η μείωση του κόστους, είναι η ρευστότητα" είπε ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων Ροδόπης Θεολόγος Μαργαρίτης. Το ζήτημα της επιμήκυνσης του φρέσκου γάλακτος ουσιαστικά τσάκισε τους κτηνοτρόφους και, όπως είναι γνωστό, όλη αυτή η ιστορία δεν έφερε καμία μείωση στην τιμή του γάλακτος για τον καταναλωτή. Την τράπεζα γης, πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, ανέλυσε ο Βαγγέλης Αποστόλου στους κτηνοτρόφους. "Σκεφτείτε", τους είπε, "ότι στη χώρα υπάρχουν 51.000.000 στρέμματα βοσκήσιμης γης, από τα οποία εκμεταλλεύονται μόνο τα 15.000.000".
Σε ερώτησή τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θέτουν τα ζητήματα και κάνουν λόγο για την υπερφορολόγηση των κτηνοτρόφων και αναφέρουν ότι το 1980 εισάγαμε μόνο το 20% του βοείου κρέατος και ήμασταν αυτάρκεις στο αγελαδινό γάλα. Σήμερα εισάγουμε το 90% του βοείου κρέατος και το 65% του αγελαδινού γάλακτος. Έχουμε ποσόστωση για 830.00 τόνους βοείου κρέατος και καλύπτουμε μόνο τις 600.000 τόνους. Ο λόγος; Όπως λένε οι κτηνοτρόφοι οι ίδιοι, δεν υπάρχουν πια κτηνοτρόφοι. Μας τελειώνουν, λένε, μας τελειώνουν.
Αυτή η φωνή αγωνίας των κτηνοτρόφων ουσιαστικά συνόδευε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τον Βαγγέλη Αποστόλου, τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στη Θράκη Αϊχάν Καραγιουσούφ καιΧουσεΐν Ζεμπέκ, τον περιφερειακό σύμβουλο Κώστα Μορφίδη, τον πρώην βουλευτήΜουσταφά Μουσταφά και τον πρώην περιφερειακό σύμβουλο Τάκη Χαρίτου. Γιατί, όπως λέγανε, η κυβέρνηση της Αριστεράς σ' αυτό το τεράστιο κεφάλαιο πρέπει να στηριχθεί γιατί η χώρα μπορεί να είναι αυτάρκης και ταυτόχρονα να κάνει και εξαγωγές. Αυτό που οι κυβερνήσεις της χώρας δεν έδωσαν ποτέ στους ξένους να καταλάβουν είναι η αξία αυτής της γης. Δεν έχουμε τα ατελείωτα λιβάδια που συναντούν τα μεγάλα δάση στον Βορρά, αλλά η γη μας δίνει ποικιλία τροφής και αρωμάτων στα ζώα μας. Πολλά πρέπει να αλλάξουν, να υπάρξει δημόσια τράπεζα, να μειωθεί το κόστος παραγωγής, να γίνουν υγιείς συνεταιρισμοί, να γίνει η τράπεζα γης, να αποκτήσουν επαγγελματική συνείδηση οι κτηνοτρόφοι, να μπει νέος κόσμος στη δουλειά, ώστε η περιφέρεια να δει όχι μόνο παραγόμενο πλούτο αυξημένο, αλλά προϊόν εξαιρετικό.
Είμαστε εφτάψυχοι, έλεγαν οι κτηνοτρόφοι, και είναι τέτοια η σχέση με τη γη και τα ζώα που λες δεν μπορεί, τα πράγματα θ' αλλάξουν και η οργή των κτηνοτρόφων σήμερα θα γίνει πολιτικό πρόταγμα.

http://www.avgi.gr/article/3995100/orgi-kai-apognosi-stous-ktinotrofous-tis-thrakis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου