Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014

Μη καταβολή πληρωμών για τα προγράμματα απονιτροποίησης για το έτος 2012 στην Π.Ε. Βοιωτίας.

Προς τους Υπουργούς
-Οικονομικών 
-Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Παρά το γεγονός ότι στη περιοχή της Θεσσαλίας και της Μαγνησίας οι πληρωμές για τα προγράμματα απονιτροποίησης των χωραφιών ολοκληρώθηκαν χωρίς καμία καθυστέρηση, εντούτοις, προσκόμματα παρουσιάζονται στις αντίστοιχες πληρωμές που πρέπει να καταβληθούν στους αγρότες της Π.Ε. Βοιωτίας για το έτος 2012. Σημειωτέον ότι για το 2013 δεν υπάρχει ακόμα η παραμικρή πληροφόρηση.

Ειδικότερα, ενώ οι φάκελοι που κατατέθηκαν ήταν πλήρεις και οι πληρωμές έπρεπε να πραγματοποιηθούν εντός πέντε (5) εργάσιμων ημερών από την ημέρα κατάθεσης των φακέλων, δεν έχει μέχρι σήμερα γίνει η εκταμίευση του ποσού, κάτι το οποίο είναι απαράδεκτο καθώς το πρόγραμμα απονιτροποίησης είναι κατά 78% χρηματοδοτούμενο από την Ε.Ε., ενώ η εθνική χρηματοδότηση ανέρχεται στο 22%.

Η απάντηση που δόθηκε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ για την καθυστέρηση της εκταμίευσης συνίσταται στο ότι εκκρεμεί απάντηση από το ΥΠΑΑΤ αναφορικά με το αν θα γίνει παρακράτηση ΟΓΑ από τις πληρωμές. Η εν λόγω ενέργεια κρίνεται αδύνατη δεδομένου, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, πρόκειται για Κοινοτικό κονδύλι.

Με βάση τα ανωτέρω,
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
  1. Ισχύει η απάντηση του ΟΠΕΚΕΠΕ ότι εκκρεμεί απάντηση από το ΥΠΑΑΤ αναφορικά με το αν θα γίνει παρακράτηση της χρηματοδότησης από τον ΟΓΑ για τις οφειλές των αγροτών προς τον ΟΓΑ;
  2. Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν ώστε να πραγματοποιηθεί άμεσα η εκταμίευση για τα προγράμματα απονιτροποίησης για το 2012; Γιατί δεν υπάρχει η παραμικρή πληροφόρηση για τα προγράμματα απονιτροποίησης για το έτος 2013;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου