Δευτέρα 16 Ιουνίου 2014

Πού θα βρει συμμάχους ο ΣΥΡΙΖΑ (*)

(*) Του Βαγγέλη Αποστόλου

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Βήμα" της Κυριακής 16/6/2014

Η ταυτόχρονη διεξαγωγή των ευρωεκλογών με τις αυτοδιοικητικές εκλογές μπέρδεψε τα μηνύματα που έστειλαν οι έλληνες πολίτες προς το πολιτικό σύστημα. Η καταδίκη προς τα κόμματα που υπηρέτησαν τις μνημονιακές πολιτικές ήταν προφανής. Το μήνυμα επιβράβευσης όμως προς τη μεγάλη δύναμη που αντιμάχεται αυτές τις πολιτικές δεν ήταν όσο έπρεπε ισχυρό. Ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά την αναμφισβήτητη νίκη του στις ευρωεκλογές, είδε κι αυτός τις δυνάμεις του να υφίστανται μια έστω και μικρή αριθμητική μείωση.

Το χειρότερο όμως όλων είναι ότι το ΠαΣοΚ, παρά τη σκληρή καταδίκη και τη δεινή ήττα του στις ευρωεκλογές, βρήκε την ευκαιρία να μηχανευτεί τρόπους για τη δημιουργία στην πολιτική σκηνή ενός τρίτου πόλου, κυρίως γιατί διατήρησε τους μηχανισμούς του στην τοπική κοινωνία. Και αυτό αποτυπώθηκε την πρώτη Κυριακή στις αυτοδιοικητικές εκλογές και ιδιαίτερα στις περιφερειακές.

Η ρίζα αυτής της εικόνας του ΣΥΡΙΖΑ οφείλεται στον τρόπο με τον οποίο προσέγγισε τις συγκεκριμένες αναμετρήσεις, τόσο με το σύνθημα «τρεις κάλπες, μία επιλογή» όσο και με τον δημοψηφισματικό χαρακτήρα που τους προσέδωσε, αλλά και με την αδυναμία ως αντίδραση των οργανώσεών του να συμπορευθούν με δυνάμεις και πρόσωπα που προέρχονταν από άλλους κομματικούς χώρους.

Εχοντας πλήρη εικόνα του αυτοδιοικητικού και κομματικού χώρου της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας αποδέχθηκα την ομόφωνη απόφαση όλων των νομαρχιακών οργανώσεων της Στερεάς και της ηγεσίας του κόμματος να ηγηθώ του ψηφοδελτίου που στήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ γιατί πιστεύω ότι με τη γνώση και την εμπειρία μου μπορούσα να υπηρετήσω την Περιφέρεια με συνέπεια. Δεν τα καταφέραμε γιατί δεν «μπορέσαμε» (και κάποιοι εν γνώσει τους δεν ήθελαν και τορπίλισαν κάθε προσπάθεια) να δημιουργήσουμε εκείνες τις συμμαχίες στην τοπική κοινωνία που είναι απαραίτητες για αναμετρήσεις που στοχεύουν σε νίκη.

Πέραν όμως της νίκης που δεν ήρθε, αποτυπώθηκε και ένα αποτέλεσμα που δείχνει ότι οι συμμαχίες αυτές είναι απαραίτητο να δημιουργηθούν για να απαντήσουν στο ερώτημα της επόμενης ημέρας με ποιους θα κυβερνήσει αύριο ο ΣΥΡΙΖΑ. Συμμαχίες σε επίπεδο κορυφής δεν μπορούν πλέον να διαμορφωθούν ούτε προς τα αριστερά με το ΚΚΕ, που κρατεί στάση αρνητική ως εχθρική, ούτε και προς το ΠαΣοΚ, που αναζητεί να αποτινάξει τις ευθύνες του για τις γνωστές σε όλους πολιτικές του.

Τα αποτελέσματα της πρώτης Κυριακής των περιφερειακών εκλογών δείχνουν για τον ΣΥΡΙΖΑ την τάση να συμπεριλαμβάνουν τους πολίτες εκείνους που έχουν πλέον μόνιμη σχέση εμπιστοσύνης μαζί του, ενώ τα αποτελέσματα των περιφερειακών της δεύτερης Κυριακής και των ευρωεκλογών δείχνουν να συμπεριλαμβάνουν όλους όσοι βλέπουν ότι μπορεί να αποτελέσει τη δύναμη που θα βγάλει τη χώρα από τα σημερινά αδιέξοδα. 

Με γνώμονα τα παραπάνω πρέπει να αναζητηθούν τρόποι συμπόρευσης από τη βάση με τους δεύτερους γιατί μόνο έτσι θα δημιουργηθεί δυναμική νίκης. Και σε αυτή τη συμπόρευση δεν χρειάζεται ο ΣΥΡΙΖΑ να αποτελέσει την κολυμβήθρα του Σιλωάμ ούτε να αναζητεί αριστερόσημα.


Ο Βαγγέλης Αποστόλου είναι βουλευτής Εύβοιας του ΣΥΡΙΖΑ. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου