Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2014

Ομιλία Βαγγέλη Αποστόλου στο Καρπενήσι.

«Βρίσκομαι εδώ σήμερα μαζί σας, στην πιο απομακρυσμένη από το κέντρο περιφερειακή ενότητα της Στερεάς Ελλάδας, την Ευρυτανία, για να σας παρουσιάσω το πολιτικό στίγμα της υποψηφιότητας μου. Βέβαια την Ευρυτανία τη γνωρίζω από φοιτητής όταν δούλεψα για 2 μήνες στο Φουρνά και έκτοτε την έχω επισκεφτεί πολλές φορές, τόσο ως στέλεχος και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και ως επισκέπτης με τη γυναίκα μου τη Ζωή. 

Δε θα σας συστηθώ λοιπόν ως ένας, μέσα σε εισαγωγικά, ξένος, στον τόπο σας, αλλά ως ο δικός σας άνθρωπος που γνωρίζει καλά τη περιοχή σας, τη δύσκολη ζωή και τον αγώνα της επιβίωσης στα ορεινά χωριά. Εξάλλου κι εγώ γεννήθηκα και μεγάλωσα σε ένα τέτοιο ακριβώς μέρος, τους Παπάδες της Βόρειας Εύβοιας και ξέρω στο πετσί μου τι σημαίνει να αγωνίζεσαι σε δύσκολες καιρικές συνθήκες, χωρίς καμία στήριξη από την πολιτεία, τι σημαίνει να πηγαίνει ένα παιδί σχολείο, μόνο του, σε άλλο χωριό, να μην έχει ίσες ευκαιρίες μάθησης, τι σημαίνει να ζει κανείς με στερήσεις . Δουλεύω από 12 χρονών για να σπουδάσω και τα πρώτα μου ένσημα τα κέρδισα στην εφηβεία μου σαν υλοτόμος.

Για αυτό το λόγο, στο ψηφοδέλτιο που θα στηρίξει την υποψηφιότητα μου ως περιφερειάρχη, οι επιλογές των προσώπων δε θα είναι τυχαίες, ή επικοινωνιακές, αλλά άμεσα συνδεδεμένες με τον κάθε τόπο και τα σημερινά κοινωνικά προβλήματα. Τα πρόσωπα που θα ζητήσουμε να σας εκπροσωπήσουν θα είναι σε στενή επαφή με εσάς, θα αναδυθούν από τις τοπικές κοινωνίες, έχοντας έρθει αντιμέτωποι οι ίδιοι με τα πραγματικά προβλήματα.

Αυτή είναι και η ποιοτική διαφορά του αγώνα που δίνουμε εμείς, με το ψηφοδέλτιό του ΣΥΡΙΖΑ, απέναντι σε καθετί παλαιοκομματικό. Ας μου επιτραπεί να χρησιμοποιήσω ως τίτλο αυτού του αγώνα, τη σύγκρουση δύο κόσμων. Από τη μια μεριά η παλαιοκομματική νοοτροπία, που λίγο πριν τις εκλογές επιχειρεί να εξαγοράσει πολιτικές συνειδήσεις, τάζοντας χάντρες και καθρεφτάκια, που πλέον δεν πείθει πια τον σύγχρονο Έλληνα ψηφοφόρο, κι από την άλλη η νέα πολιτική συνείδηση, που όχι μόνο διαφοροποιείται από τις λειτουργίες του παρελθόντος, αλλά και αρθρώνει ένα νέο πολιτικό λόγο. Κι αυτήν υπηρετούμε εμείς.

Εμείς όταν μιλάμε για νέο, δεν μιλάμε μόνο για την νέα ηλικία, αλλά για τη νέα, ώριμη νοοτροπία του Έλληνα ψηφοφόρου, ανεξαρτήτως ηλικίας, που αμφισβητεί, κρίνει και στέκεται με σκεπτικισμό μπροστά στις κάλπες, χωρίς να επηρεάζεται από τις σειρήνες των μέσων μαζικής ενημέρωσης και των κομματικών στρατών. Σε αυτή τη μάχη, των περιφερειακών εκλογών, ξέρω καλά ότι στην ψήφο σας δε θα μετρήσει ούτε η καταγωγή, ούτε η γνωριμία, αλλά η εμπιστοσύνη που θέλετε να δείξετε στα πρόσωπα εκείνα που θα αγωνιστούν με συνέπεια για την Περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδας και για τον τόπο σας. Εμείς θέλουμε να συμπορευθούμε ακριβώς με αυτά τα πρόσωπα, που τα διακρίνει η εντιμότητα, η συνέπεια, η φρέσκια σκέψη και κυρίως η διάθεση για δράση. 

Με την ψήφο τους στις Περιφέρειες, οι Έλληνες παράλληλα με τη σφραγίδα που θα θέσουν στο χαρακτήρα του αποτελέσματος θα επιλέξουν και μια νέα περιφερειακή Αυτοδιοίκηση. Αυτή η Αυτοδιοίκηση για μας θα έχει ως άμεσο στόχο την ισχυρή συμμετοχή, την επαρκή θεσμική δυνατότητα και μια κοινωνία πολιτών παρούσα και δρώσα.

Θέλουμε να εμπνεύσουμε εμπιστοσύνη στους πολίτες, με αξιόπιστες πολιτικές αποφάσεις και αποτελεσματική διαχείριση των πόρων και των αρμοδιοτήτων, όχι βεβαίως μόνο αυτών που με τακτικές ελεημοσύνης παρέχει η Κυβέρνηση αλλά και αυτών που θα διεκδικήσουμε και θα πάρουμε. Δε θα γίνουμε ικέτες της κεντρικής εξουσίας και των κομισάριών της στις αποκεντρωμένες διοικήσεις. Θα πάρουμε αυτά που καθιστούν το θεσμό ουσιαστικό υπηρέτη και εκφραστή της βούλησης του λαού της περιφέρειας.

Μόνο έτσι θα υπηρετηθεί το όραμα της αποκέντρωσης με ενεργή αυτοδιοίκηση.
Ακόμη ένα ζητούμενο για την υπηρέτηση της περιφερειακής συγκρότησης της Στερεάς Ελλάδας είναι να υπάρξουν εκείνες οι πολιτικές που θα στοχεύουν στη περιφερειακή ανάπτυξη και σύγκλιση των Περιφερειακών Ενοτήτων.

Ως κατευθυντήριες γραμμές που χαράσσονται σήμερα στην πολιτική μας πορεία, καταθέτω 5 βασικές προτεραιότητες – δεσμεύσεις μας για τη Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, που ήδη έχω καταθέσει και στις αντίστοιχες συναντήσεις μου στις υπόλοιπες έδρες των άλλων περιφερειακών ενοτήτων:
1)Μετάβαση από την περιφέρεια της ανεργίας στην περιφέρεια της εργασίας, της επανεκκίνησης της οικονομίας, της βιώσιμης ανάπτυξης, της αλληλεγγύης.
2)Ανασυγκρότηση στους τρεις τομείς της οικονομίας, πρωτογενής, μεταποίηση, τουρισμός-πολιτισμός, βελτιώνοντας την ανταγωνιστικότητα της σε προϊόντα και υπηρεσίες.
3)Ενίσχυση των καινοτόμων πολιτικών στην Περιφέρεια με εναλλακτικές και οικολογικές πολιτικές, αποκαθιστώντας το περιβάλλον και προστατεύοντας τους φυσικούς πόρους. 
4)Δημιουργία μιας ανοικτής περιφέρειας, με ταυτότητα, με πόρους και αρμοδιότητες, μια περιφέρεια που θα δίνει τις ίδιες ευκαιρίες σε όλες τις κατηγορίες του πληθυσμού και
5)Διεύρυνση της θεσμικής λειτουργίας εστιάζοντας στην συμμετοχή του πολίτη, σχεδιάζοντας και υλοποιώντας πολιτικές αποκέντρωσης, δημιουργώντας νέους θεσμούς και δομές στην περιφέρεια.

Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες, το Μάιο του 2014, τόσο στις περιφερειακές όσο και στις ευρωεκλογές, με αποφασιστικότητα θα αδράξουν στα χέρια τους την τύχη της χώρας τους και της ιδιαίτερης πατρίδας τους, του χωριού και της πόλης τους. 

Από τη μία, στη μάχη των εκλογών για τις Περιφέρειες, οι Έλληνες θα επιλέξουν μια νέα περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, η οποία πρέπει να λειτουργεί μακριά από στείρες πολιτικές αντιπαραθέσεις, έχοντας ως άμεσο στόχο την ισχυρή συμμετοχή, την επαρκή θεσμική δυνατότητα και μια κοινωνία πολιτών παρούσα και δρώσα.
Από την άλλη, στη μάχη των Ευρωεκλογών, ο βασανισμένος από τα Μνημόνια ελληνικός λαός θα έχει την ευκαιρία με την ψήφο του να στείλει στην Ευρώπη ένα συντριπτικό μήνυμα αντίστασης, αλλαγής , αλλά και αλληλεγγύης στις συμπάσχουσες χώρες.

Ήδη οι πρώτες δημοσκοπήσεις, αλλά και η τάση που δημιουργείται ανάμεσά μας, έχουν αποδείξει ότι η σύγκρουση των δύο κόσμων, του παλιού και του νέου κορυφώνεται, κι όλοι εμείς θα έχουμε την ιστορική ευκαιρία να είμαστε μέρος αυτών των δύο μαχών, με χαρακτήρα, ουσιαστικά, δημοψηφίσματος. 
Και η νίκη, στα δύο αυτά δημοψηφίσματα, θα είναι ιστορική, θα είναι καταλυτική. Θα είναι νίκη του λαού μας, νίκη της δημοκρατίας.»



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου