Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2014

Σε δεινή οικονομική θέση οι κτηνοτρόφοι των περιοχών που πλήγηκαν από ευλογιά, λόγω πολιτικής αδράνειας του ΥΠΑΑΤ.

Προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Το χειμώνα που διανύουμε οι περισσότεροι κτηνοτρόφοι της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης έχουν περιέλθει σε πολύ δύσκολη θέση. Αντιμετωπίζουν τις επιπτώσεις της ευλογιάς, που όχι μόνο δεν έχει εξαλειφτεί αλλά εκφράζονται και φόβοι για εστίες αναζωπύρωσης. Επιπλέον έχουν να αντιμετωπίσουν και την αδράνεια του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Αρχικά το Υπουργείο δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει τη νόσο λόγω της καθυστερημένης αντίδρασης αλλά και της αναποτελεσματικότητας των μέτρων που έλαβε. Σαν αποτέλεσμα ήταν οι εστίες να εξαπλωθούν σε όλη την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης καθώς και σε όμορους νομούς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της εν λόγω περιφέρειας, ως τις 8 Ιανουαρίου 2014, από 100 εκτροφές 15.440 ζώα έχουν ήδη θανατωθεί, ενώ 55.080 και 142.446 ζώα που βρέθηκαν ή βρίσκονται ακόμη στις ζώνες προστασίας και επιτήρησης αντίστοιχα κρατούνται σε εγκλεισμό.
Το Νοέμβριο του 2013 ο Αναπληρωτής Υπουργός κ. Χαρακόπουλος Μάξιμος δήλωσε ότι για τις αποζημιώσεις στους κτηνοτρόφους που θανατώθηκαν τα ζώα τους «Στόχος είναι να ανταποκρίνονται όσο το δυνατόν περισσότερο στις αγοραίες, στις πραγματικές τιμές, διότι σκοπός είναι η ανασύσταση του κοπαδιού, να στηριχθεί ο κτηνοτρόφος προκειμένου να ξαναφτιάξει το κοπάδι του». Επίσης για τους κτηνοτρόφους που κρατούν έγκλειστα τα ζώα τους είπε: «Θέλω, να ανακοινώσω ότι έχουν εξευρεθεί οι αναγκαίοι πόροι προκειμένου να αποζημιωθούν οι κτηνοτρόφοι που αναγκάζονται να σταβλίζουν τα ζώα τους, με το ποσό των 10 ευρώ».

Από τότε μέχρι και σήμερα οι πληγέντες κτηνοτρόφοι δεν έχουν αποζημιωθεί με αποτέλεσμα να μην είναι σε θέση να επανασυστήσουν τα κοπάδια τους, και να είναι εκτός παραγωγικής δραστηριότητας. Ενώ όσοι είναι υποχρεώμένοι να κρατούν σε εγκλεισμό τα ζώα τους, κάτω από το οικονομικό βάρος του κόστους, έχουν περιέλθει σε πολύ δεινή θέση και βρίσκονται σε αδυναμία να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες των ζώων. Το αποτέλεσμα και γι’ αυτούς θα είναι να χάσουν τα ζώα τους από ασιτία.

Επειδή:
  • Ακόμα και οι μικρές αποζημιώσεις που ανακοινώθηκαν δεν έχουν καταβληθεί.
  • Η δυσχερής οικονομική κατάσταση των κτηνοτρόφων δεν τους επιτρέπει αφενός να καλύψουν τις ανάγκες των έγκλειστων ζώων τους, αφετέρου να προχωρήσουν στην ανασύσταση των κοπαδιών τους, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος πολλοί από αυτούς να εγκαταλείψουν την κτηνοτροφία.
  • Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από το ΥΠΑΑΤ προβλέπουν μόνο χρηματικές αποζημιώσεις για την ανασύσταση των κοπαδιών και την σίτισή τους, χωρίς να υπάρχει καμία πρόνοια για τα υπόλοιπα οικονομικά προβλήματα που τους δημιουργούνται.
  • Ο αφανισμός της κτηνοτροφίας θα έχει ολέθρια αποτελέσματα τόσο στην τοπική παραγωγή κτηνοτροφικών προϊόντων, όσο και στη λοιπή επαγγελματική δραστηριότητα που σχετίζεται με την κτηνοτροφία.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός
  1. Ποιο είναι το ύψος των αποζημιώσεων που έχουν καταβληθεί στους πληγέντες κτηνοτρόφους;
  2. Προτίθεται να χορηγήσει στους κτηνοτρόφους επιπλέον οικονομική ενίσχυση, για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τα πρόσθετα έξοδα που έφερε η ευλογιά και να παραμείνουν στην κτηνοτροφία;
  3. Προτίθεται να προβεί σε ρύθμιση των υποχρεώσεων των παραγωγών;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου