Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2014

Η επιβράβευση των καταπατητών (*)

(*) Δημοσιεύτηκε στην Ελευθεροτυπία 10/1/14

Πώς το Δημόσιο τους παραχωρεί 18.000 οικόπεδα

Αποτελεί κοινή πεποίθηση πλέον ότι οι πολιτικές που ακολουθούνται στη διαχείριση της δημόσιας περιουσίας είναι προδιαγεγραμμένες και στοχεύουν στην επιβράβευση των καταπατητών. Η παρακάτω περίπτωση είναι χαρακτηριστική. Για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών πολιτών της βόρειας Ελλάδας, αποφασίστηκε το 1985 να παραχωρηθούν οικόπεδα που ανήκαν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Με Π.Δ. ορίστηκαν οι όροι παραχώρησης των οικοπέδων, σύμφωνα με τις οποίους, αν οι δικαιούχοι δεν τους τηρούσαν, δεσμεύονταν με ποινή έκπτωσης από τα δικαιώματα κυριότητας επί του οικοπέδου. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα φαίνεται να βρήκε μεγάλη εφαρμογή, αφού έχουν ήδη παραχωρηθεί κατά κυριότητα και έχουν μεταγραφεί 24.914 οικόπεδα.
Κανείς δεν θα είχε αντίρρηση για τη χρησιμότητα αυτής της παρέμβασης, γιατί ερχόταν να καλύψει ένα πραγματικό πρόβλημα, αρκεί να είχαν γίνει οι απαραίτητοι έλεγχοι κατά πόσον έχουν τηρηθεί και τηρούνται οι παραπάνω δεσμεύσεις.
Δυστυχώς και σ' αυτή τη περίπτωση, όπως προέκυψε από γραπτή απάντηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε ερώτηση για τον αριθμό των ενδεχόμενων παράνομων παραχωρήσεων δημόσιας γης, διαπιστώθηκε ότι η λεηλασία της δημόσιας γης όχι μόνο δεν αντιμετωπιζόταν, αλλά και προετοιμαζόταν η επιβράβευσή της.
Αναφερόταν και μάλιστα προκλητικά στην απάντηση:
«Σχετικά με τον αριθμό των οικοπέδων που έχουν παραχωρηθεί, τον έλεγχο που έχει διενεργηθεί και τις τυχόν ανακλήσεις, παρατίθενται τα κάτωθι στοιχεία (που προέρχονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες των Περιφερειών) από τα οποία προκύπτει μεγάλο ποσοστό παραβατικότητας ως προς την τήρηση των όρων παραχώρησης.
»Οσον αφορά τον τρόπο αντιμετώπισης, βάσει του προαναφερθέντος Προεδρικού Διατάγματος, των περιπτώσεων στις οποίες οι δικαιούχοι δεν τήρησαν τους όρους παραχώρησης, επισημαίνεται ότι, επειδή το ποσοστό των δικαιούχων οι οποίοι δεν τήρησαν τους όρους παραχώρησης είναι μεγάλο και προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος κοινωνικών εντάσεων, σε περίπτωση ανάκλησης των σχετικών αποφάσεων των Επιτροπών Απαλλοτριώσεων από τις οικείες Επιτροπές Θεμάτων Γης και Επίλυσης Διαφορών, οι περιφερειάρχες ζήτησαν τη νομοθετική ρύθμιση του θέματος. Κατόπιν αυτού, στο νομοσχέδιο που θα καταθέσει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων υπάρχει σχετική νομοθετική ρύθμιση για να επιλυθεί οριστικά το θέμα».
Δηλαδή, με απλά λόγια, θα παραχωρούσαν χωρίς καμία αιτιολόγηση, και κυρίως εξατομίκευση, 18.000 οικόπεδα, άρτια και οικοδομήσιμα και αξίας άνω των 500 εκατ. ευρώ, γιατί η δημόσια διοίκηση δεν φρόντισε να υπερασπιστεί τη δημόσια γη.
Η αντίδραση στη συγκεκριμένη ρύθμιση ανάγκασε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να «ανακρούσει πρύμναν», και στο νομοσχέδιο που συζητείται αυτές τις ημέρες στη Βουλή αναφέρει για την περίπτωση ότι: «Οι παραβάτες δικαιούχοι αποκτούν το δικαίωμα κυριότητας, με την υποχρέωση καταβολής προστίμου ίσου με το ήμισυ της αντικειμενικής αξίας του οικοπέδου», είτε αυτό αφορά τον δικαιούχο είτε τον αγοραστή σε περίπτωση μεταβίβασης.
Το ζήτημα όμως που γεννάται είναι αν αυτή η λειτουργία θα έχει συνέχεια και στα ακίνητα, που η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας (όπως έγραφα στην ίδια στήλη στις 2 Ιουλίου του 2013) φέρνει ως « ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ», δηλαδή καταπατημένα και ανέρχονται σε 28.300, συνολικής επιφάνειας 403.000 στρεμμάτων, οπότε το πλιάτσικο που γίνεται σε βάρος της δημόσιας γης παίρνει πλέον μόνιμα χαρακτηριστικά.
Ταυτόχρονα βέβαια οι διαδικασίες αυτές επιβεβαιώνουν την αναποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης, τόσο στην προστασία της δημόσιας περιουσίας όσο και στην κατοχύρωση της κυριότητας πολύ μεγάλου αριθμού ακινήτων που στις κτηματολογικές εγγραφές χαρακτηρίζονται «ΑΓΝΩΣΤΟΥ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ», ενώ πρόκειται για δημόσια ακίνητα των οποίων το ιδιοκτησιακό καθεστώς δεν υπερασπίστηκε το Δημόσιο κατά τη διαδικασία σύνταξης του Εθνικού Κτηματολογίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου