Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2013

Ομιλία Β.Αποστόλου για τον Προϋπολογισμό 2014.

Ομιλία του βουλευτή Εύβοιας του ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλη Αποστόλου και Υπεύθυνο Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στη Βουλή κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού 2014.

«Θα σταθώ ιδιαίτερα στον αγροτικό χώρο ,εκεί που απολογιστικά ναυαγήσατε. Κι όπως δείχνουν όχι μόνο οι επιβαρύνσεις που έρχονται αλλά και τα στοιχεία του Προϋπολογισμού του 2014, σύμφωνα μετά οποία οι οικονομικές ενισχύσεις στον αγροτικό τομέα ( εθνικοί και κοινοτικοί πόροι) προβλέπεται να μειωθούν κατά 9,4%, θα ολοκληρώσετε το ναυάγιο, πνίγοντας έναν τομέα που όλοι συμφωνούμε ότι μπορεί να συμβάλλει αποφασιστικά στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. 

Ούτε μια νομοθετική πρωτοβουλία δεν πήρατε, λες και δεν είχε κανένα πρόβλημα ο χώρος που να χρειαζόταν θεσμική παρέμβαση. Ούτε να τους προστατέψετε δε μπορέσατε. Ο κτηνοτροφικός κόσμος είναι ανάστατος αυτή την περίοδο από τα πλήγματα που δέχεται.

Η ευλογιά απειλεί να μετατραπεί σε επιδημία που θα εξαφανίσει την προβατοτροφία. Η υποτιθέμενη μάχη της φέτας χάθηκε όχι μόνο στο Καναδά αλλά και στις διεθνείς αγορές με τις συμφωνίες που έχετε κάνει. Το ίδιο φαίνεται ότι θα συμβεί και με το γάλα.

Μείνατε στη διαχείριση της υπάρχουσας κατάστασης. Και κει τα κάνατε θάλασσα. Πάρτε για παράδειγμα τους βοσκοτόπους. Παρά τις επανειλημμένες υποσχέσεις σας για αναίμακτη διευθέτηση του προβλήματος ακόμη δεν έχει λυθεί. Δεν μας ακούσατε για ένα ζήτημα που μπορούσε εύκολα να λυθεί, με τη χαρτογράφηση και την απόδοση στην κτηνοτροφική χρήση των 10 εκατ. στρ. των χορτολιβαδικών εκτάσεων που έχει η χώρα μας - μία απλή συνεννόηση με το Υπουργείο Περιβάλλοντος χρειαζόταν κι αυτή δεν την κάνατε. 

Δεν κάνατε τίποτα για να αντιμετωπίσετε το κόστος παραγωγής, που είναι το υψηλότερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Από τη δική μας πλευρά επιμένουμε ότι το πετρέλαιο κίνησης του αγροτικού χώρου δεν πρέπει να ξεπερνά το μέσο όρο της Ε.Ε. ,δηλαδή τα 85 λεπτά και βέβαια η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας να επανέλθει στα προ του 2009 επίπεδα, όπως και η επιστροφή του ΦΠΑ στο 11% .

Το 2014 θα αποτελέσει ταφόπλακα για τον αγροτικό κόσμο κυρίως εξαιτίας της ληστρικής φοροεπιδρομής που του επιβάλλετε. Θα φορολογούνται ακόμα και εκείνοι οι αγρότες που διαθέτουν μικρές καλλιεργούμενες εκτάσεις ή μικρό αριθμό εκτρεφόμενων ζώων, αφού ο φόρος θα υπολογίζεται από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 13%. Αν δε υπάρξει και εισαγωγή στον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων και της γης και των κτισμάτων που υπηρετούν την αγροτική δραστηριότητα τότε θα βρεθούμε μπροστά στη πλήρη διάλυση του αγροτικού τομέα της χώρας μας. 

Δεν κάνετε τίποτα για τη χρηματοδότηση του χώρου όταν ασφαλώς και γνωρίζετε ότι καταγράφεται μια πτώση τουλάχιστον της τάξης του 25 %. Η εξέλιξη αυτή σε συνδυασμό με το ξεπούλημα της ΑΤΕ - που για μας παραμένει ανοιχτό ζήτημα - άφησε ουσιαστικά τον αγροτικό χώρο χωρίς χρηματοδοτικό εργαλείο.

Εμείς έχουμε συγκεκριμένη πρόταση για τη χορήγηση καλλιεργητικής κάρτας εγγυημένης από το δημόσιο και με στοιχεία που προκύπτουν μέσα από τις ενισχύσεις.

Τι θα κάνετε με τις συν/κές δραστηριότητες που καλύπτουν ένα μεγάλο μέρος των διατροφικών αναγκών της χώρας; Θα τις κλείσετε, όπως φαίνεται να οδηγείτε τις πτηνοτροφικές και χοιροτροφικές μονάδες του χώρου ή θα τις ξεπουλήσετε όπως κάνατε με τη ΔΩΔΩΝΗ.

Προικίσατε την Τράπεζα Πειραιώς με τα χρέη του χώρου που είχαν την εγγύηση του ελληνικού δημόσιο. Τώρα τα στέλνει στις ΔΟΥ με τις γνωστές συνέπειες για το χώρο. Ο εκκαθαριστής της κακής ΑΤΕ ακόμη χειρότερα δίνει τα χρέη σε ιδιωτικές για είσπραξη .Το Υπουργείο οικονομικών βάζει χέρι ακόμη και στις επιδοτήσεις .

Δεν κάνατε τίποτα για να υπερασπιστείτε τη γη, και ειδικά αυτή που ανήκει στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Σε απάντηση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε ερώτησή μου για τις παράνομες παραχωρήσεις δημόσιας γης μου απαντά ότι επειδή δεν τηρήθηκαν οι όροι της παραχώρησης, οι Περιφερειάρχες ζήτησαν τη νομοθετική ρύθμιση του θέματος, την οποία και θα κάνει άμεσα. Ξέρετε τι αφορά αυτή η ρύθμιση; 17.765 οικόπεδα άρτια και οικοδομήσιμα, των οποίων η αξία ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ, θα χαριστούν στους καταπατητές. Γιατί ανέχεστε τη λεηλασία της δημόσιας γης; Γιατί ανέχεστε τα όργανα του Δημοσίου από υπερασπιστές να μετατρέπονται σε απλούς διεκπεραιωτές; 

Για μας απαιτείται η συγκρότηση ενός εθνικού σχεδίου στον αγροτικό χώρο που θα προσεγγίσει την αγροτική δραστηριότητα με συγκεκριμένες πολιτικές κατά κλάδο και περιφέρεια και θα τις εντάξει σε ένα ευρύτερο όραμα της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας. Βάζουμε δύο στόχους τη στήριξη του αγροτοδιατροφικού τομέα και έναν δεύτερο στόχο τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών προϊόντων μέσω της προστιθέμενης αξίας στην παγκόσμια αγορά. Αλλά αυτή όμως η αλλαγή της πορείας και η επανεκκίνηση της αγροτικής οικονομίας θα ευδοκιμήσει και θα αποκτήσει πραγματικά αναπτυξιακά χαρακτηριστικά μόνο όταν αντιμετωπιστεί η μνημονιακή πολιτική. Κι αυτό θα μπορεί να το κάνει μόνο μία κυβέρνηση της αριστεράς με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ, έφτασε ο καιρός…»

1 σχόλιο:

  1. Λιτότητα: Μια Επικίνδυνη Πολιτική -Σπύρος Λαβδιοτης

    http://spiros26.files.wordpress.com/2009/10/cebbceb9cf84cf8ccf84ceb7cf84ceb1.pdf

    ΑπάντησηΔιαγραφή