Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

Η βιωσιμότητα της κτηνοτροφίας σηματοδοτεί το μέλλον του αγροτικού χώρου

Στην παρέμβασή του στην Εθνική Συνδιάσκεψη για την Κτηνοτροφία, που έγινε στην Αθήνα στις 27 και 28 Νοεμβρίου 2013, ο βουλευτής Ευβοίας του ΣΥΡΙΖΑ και τομεάρχης της Κ.Ο. για αγροτικά θέματα Βαγγέλης Αποστόλου ανέφερε μεταξύ άλλων τα παρακάτω:

«Για το ΣΥΡΙΖΑ πρωταρχικός στόχος του αγροτικού του προγράμματος αποτελεί η στήριξη του αγροτοδιατροφικού συμπλέγματος. Και η κτηνοτροφία είναι το σημαντικότερο εργαλείο για την υπηρέτησή του.
Δυστυχώς όμως για τη σημερινή συγκυβέρνηση ο αγροτικός τομέας δεν αποτελεί προτεραιότητα κι αυτό φαίνεται από την ανυπαρξία του σχετικού νομοθετικού έργου. Ούτε μία νομοθετική πρωτοβουλία δεν έχει υπάρξει στους 15 μήνες άσκησης της σημερινής διακυβέρνησης παρά τα τεράστια προβλήματα που ταλανίζουν την αγροτική οικονομία.
 
Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για τη κτηνοτροφία έχει ως βασικές στοχεύσεις, την επαρκή κάλυψη των διατροφικών αναγκών της χώρας και τη δυναμική προώθηση των ζωϊκών προϊόντων με εξαγωγικό προσανατολισμό .
Η πρώτη στόχευση απαιτεί την εισαγωγή μέτρων για αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος του ελλείμματος των 2 δις ευρώ (13,6% του συνόλου των εισαγωγών ) στο εμπορικό ισοζύγιο αγροτικών προϊόντων, που κυρίως οφείλεται σε ζωοκομικά προϊόντα. Τα μέτρα αυτά αφορούν:

1. Το κόστος παραγωγής. Είναι και το υψηλότερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και απαιτεί την άμεση επίλυση των ζητημάτων που έχουν σχέση με το κόστος παραγωγής (πετρέλαιο, ηλεκτρική ενέργεια, ΦΠΑ, εφόδια) αλλά και άλλων μέτρων, όπως το εθνικό σχέδιο γενετικής βελτίωσης και αξιοποίησης των φυλών των αγροτικών ζώων, η στήριξη καλλιέργειας πρωτεϊνούχων κτηνοτροφικών φυτών για ζωοτροφές, η άμεση ρύθμιση εκκρεμών ζητημάτων βοσκοτόπων και άλλα.
2. Τη χρηματοδότηση του χώρου. Η κατάργηση της αγροτικής πίστης με το ξεπούλημα της ΑΤΕ έχει προκαλέσει, λόγω της ελλιπούς χρηματοδότησης, τη μείωση της κτηνοτροφικής παραγωγής κυρίως εξαιτίας της αδυναμίας προμήθειας των ζωοτροφών. Δεσμευόμαστε ότι θα υπάρξει χρηματοδοτικό εργαλείο, είτε με την επαναφορά της ΑΤΕ είτε με την ίδρυση νέου εξειδικευμένου πιστωτικού φορέα.
3. Την καλύτερη οργάνωση των συν/σμών. Χρειάζεται ένα καινούριο ξεκίνημα στο συνεταιριστικό χώρο για να βρει εκείνη τη συνεργατική έκφραση που θα τον μετατρέψει σε ουσιαστικό εκφραστή και υπηρέτη των αγωνιών του Έλληνα αγρότη. Δεν πρόκειται να συμφωνήσουμε σε μια ακόμη τροπολογία παράτασης των εκκρεμοτήτων από την εφαρμογή του ν. 4015/2011.
Εμείς επεξεργαζόμαστε και θα καταθέσουμε συγκεκριμένη πρόταση νόμου για τη συνδικαλιστική και συνεργατική λειτουργία του χώρου.
4. τη φορολόγηση του αγροτικού χώρου. Η αγροτική γη, ο εξοπλισμός και τα ακίνητα που αποτελούν εργαλεία για την άσκηση της αγροτικής δραστηριότητας δεν θα μπούν στον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων.
5. την αντιμετώπιση των προβλημάτων από τη λειτουργία του εκκαθαριστή της ΑΤΕ, της Τράπεζας Πειραιώς και του Υπουργείο Οικονομικών .
Ο εκκαθαριστής της «κακής» ATE Bank στέλνει τα ληξιπρόθεσμα δάνεια που παραμένουν στο χαρτοφυλάκιο της υπό εκκαθάριση ΑΤΕ σε εισπρακτικές εταιρείες, τρομοκρατώντας τους δανειολήπτες και τις οικογένειές τους.
Παράλληλα ο ίδιος στέλνει προς είσπραξη στην εφορία ληξιπρόθεσμες οφειλές από αγροτικά δάνεια, που είχαν ρυθμιστεί με εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου.

Την ίδια τακτική εφαρμόζει και η Τράπεζα Πειραιώς για αντίστοιχα δάνεια που πέρασαν στο χαρτοφυλάκιό της .
Την ίδια ώρα, το υπουργείο Οικονομικών επιστρατεύει το μέτρο των προληπτικών κατασχέσεων ποσών εκ μέρους της Εφορίας για οφειλές προς το Δημόσιο ακόμα κι αν αυτές δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες.
 
Θα αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα αυτά μέσα από μια ρύθμιση που θα επιτρέψει στις παραγωγικές μονάδες να καταστούν βιώσιμες .»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου