Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

Απαραίτητη η λειτουργία υπό δημόσιο έλεγχο της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας (ΕΑΣ ΑΒΕΕ- ΕΛΒΟ ΑΒΕ).

Δεκαεννιά βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ανάμεσά τους και ο Βαγγέλης Αποστόλου, βουλευτής Εύβοιας, κατέθεσαν ΠΡΟΣΘΗΚΗ - ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας «Κύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των εξαιρετικά επειγουσών και απρόβλεπτων αναγκών της «Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα Α.Ε.»».

Με την προτεινόμενη τροπολογία καταρχάς διασφαλίζεται ο δημόσιος έλεγχος του συνόλου της κρατικής αμυντικής βιομηχανίας, αλλά και η ανάγκη δημιουργίας προϋποθέσεων για την βιώσιμη παραγωγική ανασυγκρότηση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας.
Επίσης απαγορεύεται η εφαρμογή στις παραπάνω εταιρείες των νομοθετικών διατάξεων, στις οποίες στηρίχτηκε το «μαύρο» στην ΕΡΤ (άρθρου 14Β του Νόμου 3429/2005) και κατ’ επέκταση και η βίαιη επέμβαση στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής τα ξημερώματα της 7ης Νοεμβρίου 2013. Περαιτέρω, ως προσωρινό μέτρο παρέχεται η δυνατότητα κατά παρέκκλιση εξόφλησης των οφειλών του Ελληνικού Δημοσίου με την ταυτόχρονη θεσμοθέτηση δικλείδων, που εξασφαλίζουν την κατά προτεραιότητα εξόφληση των εδώ και πολλούς μήνες απλήρωτων εργαζόμενων.
Ακόμη εξασφαλίζεται αφενός η απαλλαγή των παραπάνω εταιρειών από την υποχρέωση προσκόμισης ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας μέχρι 31.12.2014, χρονικό διάστημα το οποίο κρίνεται εύλογο για την ολοκλήρωση των εκκρεμών διαδικασιών πληρωμής, αφετέρου η εφαρμογή του εξαιρετικού αυτού μέτρου και στις θυγατρικές τους εταιρείες, όπως για παράδειγμα η Ηλεκτρομηχανική Κύμης και η Μεταλλουργική Βιομηχανία Ηπείρου.
Τέλος θεσπίζεται το ακατάσχετο των πληρωμών, που αναλογούν σε οφειλόμενους μισθούς, συντάξεις και ασφαλιστικές εισφορές, προκειμένου να εξοφληθούν κατά προτεραιότητα οι εδώ και πολλούς μήνες απλήρωτοι εργαζόμενοι. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου