Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

Περικοπές και καθυστερήσεις στις πληρωμές των αγροτών

Θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής την Πέμπτη 24/10/2013- 09.30 π.μ.

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Η πρόσφατη καταβολή της εξισωτικής αποζημίωσης των αγροτών στις μειονεκτικές περιοχές έγινε με σοβαρές περικοπές για τις οποίες το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δεν έχει δώσει καμία εξήγηση.
Το πρόβλημα είχε αρχίσει να διαφαίνεται όταν ο κ. Υπουργός υπέγραψε τη σχετική απόφαση με την οποία είχαν για το 2013 εξασφαλιστεί κονδύλια ύψους 130 εκατ. ευρώ, δηλαδή κατά 30 εκατ. ευρώ λιγότερα από το 2012.
Πρόβλημα επίσης υπάρχει και με την εφαρμογή του μέτρου των συμψηφισμών των οφειλών στον ΟΓΑ με την επιστροφή του ΕΦΚ και την καθυστέρηση επιστροφής του ΦΠΑ, λόγω δήθεν επανελέγχου ή και περικοπής του ποσού, επειδή το Υπουργείο Οικονομικών αποδέχτηκε ως τιμές προϊόντων αυτές που έχει καθορίσει ο ΕΛΓΑ για τις αποζημιώσεις.
Επειδή οι μέχρι τώρα περικοπές και καθυστερήσεις στην καταβολή των ενισχύσεων και των επιστροφών έχουν δημιουργήσει ένα κλίμα ανησυχίας και φόβου για τις υπόλοιπες πληρωμές .

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1) Για ποιο λόγο αποκλείστηκαν οι παραγωγοί από την καταβολή της εξισωτικής αποζημίωσης κι αν θα ζητηθεί ακόμα και να επιστρέψουν τα χρήματα που έχουν λάβει και τι προτίθεται να πράξει για να καταβάλλονται οι συγκεκριμένες αποζημιώσεις στο σύνολό τους;
2)Σε ποιες ενέργειες θα προβεί προκειμένου να επιστραφεί στους παραγωγούς το σύνολο του ΦΠΑ και όχι αυτό που αντιστοιχεί στις τιμές που όρισε ο ΕΛΓΑ;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου