Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

Ο αγροτικός χώρος χρειάζεται μια άλλη Κοινή Αγροτική Πολιτική


Ο βουλευτής Εύβοιας του ΣΥΡΙΖΑ, Βαγγέλης Αποστόλου, και συντονιστής θεμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της Κ.Ο., στην παρέμβαση του στην κοινή συνεδρίαση των Διαρκών Επιτροπών Παραγωγής και Εμπορίου και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, παρουσία του Επιτρόπου κ. Dacian Cioloş, αρμόδιου για τη Γεωργία και την Αγροτική Ανάπτυξη, ανέφερε τα εξής:

«Καλώς ορίζουμε και μεις από τη πλευρά μας τον Επίτροπο Γεωργίας και πιστεύουμε ότι η σημερινή μας συνάντηση θα συμβάλλει στο κοινό ζητούμενο για όλους μας, που δεν είναι άλλο από τη στήριξη της αγροτικής δραστηριότητας και του αγροτικού κόσμου .
Κε Επίτροπε όπως και σεις γνωρίζετε η αποδέσμευση των ενισχύσεων της προηγούμενης ΚΑΠ από την παραγωγή και οι εθνικά απαράδεκτες επιμέρους ρυθμίσεις των ΚΟΑ στα κρίσιμα αγροτικά μας προϊόντα οδήγησαν σε ραγδαία συρρίκνωση τον αγροτικό χώρο
Παράλληλα εδώ και 5 χρόνια εξ αιτίας των δεσμεύσεων του μνημονίου, που μας έχετε επιβάλλει εσείς και το ΔΝΤ, το οποίο εμείς ο ΣΥΡΙΖΑ έχουμε δεσμευτεί ότι θα ακυρώσουμε, έχουμε μπει σε μια πορεία ύφεσης που δεν άφησε ανεπηρέαστο και τον αγροτικό κόσμο. Η ελληνική ύπαιθρος κ. Επίτροπε καταρρέει από την ανεργία και την υποαπασχόληση.
Μπροστά σε αυτή τη κατάσταση εσείς αποφασίσατε για τη νέα ΚΑΠ ένα μειωμένο προϋπολογισμό, που για τη χώρα μας μεταφράζεται σε μείωση του εθνικού δημοσιονομικού φακέλου άμεσων ενισχύσεων από -5,3% το 2014 έως -9,1% το 2020 και ταυτόχρονα μας ζητάτε σήμερα να επιστρέψουμε 1,3 δις ευρώ για κακή εφαρμογή της.
Αυτή είναι η πραγματικότητα όσο κι αν επιχειρεί ο δικός μας Υπουργός Γεωργίας να την ωραιοποιήσει.
Δεν το θεωρείτε σκόπιμο στα πλαίσια της συνοχής να υπήρχε μια πρόβλεψη, τουλάχιστον για τις χώρες που βιώνουν ύφεση, για ένα καλύτερο φάκελο ενισχύσεων;
Τι θα λέγατε για ένα ιδιαίτερο πρόγραμμα απασχόλησης της υπαίθρου, όταν μάλιστα τα προηγούμενα μέτρα για τους νέους αγρότες δεν είχαν καμία αποδοτικότητα; Για παράδειγμα δεν θα συμφωνούσατε να ληφθεί υπόψη στη διαμόρφωση της άμεσης εισοδηματικής ενίσχυσης όχι μόνο η αγροτική έκταση αλλά και το αγροτικό δυναμικό ή η γεωργική απασχόληση;
Στη χώρα μας υπάρχουν πολλοί παραγωγοί με μικρές εκμεταλλεύσεις και οι επιδοτήσεις που παίρνουν είναι αντίστοιχα μικρές. Η εισαγωγή ενός ανώτατου ορίου (οπωσδήποτε κάτω των 100.000 ευρώ) στην επιδότηση ανά παραγωγό και η κατανομή των χρημάτων που θα εξοικονομηθούν από τους μεγάλους παραγωγούς στους μικρότερους, δε θα ήταν ένα κοινωνικά δίκαιο αίτημα που συνάδει με τις αρχές της Ε.Ε.;
Όντως η νέα ΚΑΠ αντιμετωπίζει ευνοϊκότερα τις περιοχές σημαντικής βιοποικιλότητας και υψηλής φυσικής αξίας αγροτικές περιοχές, όμως ανάλογη αντιμετώπιση έπρεπε να υπάρξει και σε περιοχές ορεινές με φυσικά μειονεκτήματα, γιατί αυτές οι περιοχές είναι λιγότερο ανταγωνιστικές και η γεωργία θα εγκαταλειφθεί αν δεν αντιμετωπιστούν ευνοϊκά, η γη θα ερημοποιηθεί .
Κε Επίτροπε η μείωση του δημόσιου τομέα που μας έχετε επιβάλλει και η αποχή των Τραπεζών από τις επενδύσεις του αγροτικού χώρου θα έχουν μεγάλες επιπτώσεις για τους μικρομεσαίους παραγωγούς. Δε θα μπορούν να υλοποιήσουν τα σχέδια βελτίωσης που τους έχουν εγκριθεί, ενώ ταυτόχρονα θα διαμορφώνουν συνθήκες αδυναμίας στην απορρόφηση των σχετικών κονδυλίων.
Εκεί χρειαζόμαστε ουσιαστική ρύθμιση. Όπως τη χρειαζόμαστε και στο ζήτημα των βοσκήσιμων γαιών. Έχουμε περισσότερες των ζητούμενων τέτοιες γαίες, αρκεί να τις χαρτογραφήσουμε και να καθορίσουμε τις απαιτούμενες χρήσεις γης. Ο τρόπος που ασκείται η αιγοπροβατοτροφία στη χώρα μας κε Επίτροπε είναι εντελώς διαφορετική από αυτόν των Βόρειων χωρών. Επίσης πρέπει να υπάρξει αποφασιστική στήριξη στη προστασία της ελληνικής φέτας κατά τη σύναψη της διμερούς εμπορικής συμφωνίας Ε.Ε. και Καναδά.

Η δική μας αριστερή και ριζοσπαστική πολιτική αγροτικής ανάπτυξης θα έχει ως εργαλείο τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας κι ως όραμα δύο βασικές στοχεύσεις, την επαρκή κάλυψη των διατροφικών αναγκών της χώρας και τη δυναμική προώθηση της παραγωγής προϊόντων με εξαγωγικό προσανατολισμό.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου