Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

Ανοικτή επιστολή προς το Δήμαρχο και τους πολίτες της Σκύρου

Αξιότιμε κ. Δήμαρχε,

Η υποταγή στο επενδυτικό ενδιαφέρον εγκατάστασης 10 αιολικών πάρκων με 111 ανεμογεννήτριες συνολικής ισχύος 333 MW στο όρος Κόχυλα της νότιας Σκύρου αποτελεί τη συνταγή της απόλυτης δυσφήμησης των ΑΠΕ.

Η περιοχή του όρους Κόχυλας , όπως είναι γνωστό αξιολογήθηκε ως περιοχή προτεραιότητας για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και εντάχθηκε στο δίκτυο Natura λόγω της ποικιλίας του ανάγλυφου, των τύπων οικοτόπων που εμφανίζονται και των φυτοκοινωνιών που απατώνται (σπάνια ενδημικά και προστατευόμενα είδη χλωρίδας). Λόγω αυτών των χαρακτηριστικών διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην υποστήριξη της πανίδας.

Η σημασία της περιοχής για την ορνιθοπανίδα είναι εξαιρετική, επειδή αποτελεί ενδιαίτημα για μεγάλο αριθμό ειδών που κινδυνεύουν ή και έχουν μειωθεί σε πληθυσμούς στην Ευρώπη και στην Ελλάδα. Αποτελεί τόπο τροφοληψίας κατά τη μετανάστευση, τόπο αναπαραγωγής και τόπο διαχείμασης για σημαντικό αριθμό πουλιών. 

Και το συμπέρασμα: «Από την εγκατάσταση και λειτουργία του έργου καταλαμβάνεται μόνιμα σχεδόν η μισή έκταση της περιοχής του δικτύου Natura 2000. 

Παράλληλα βέβαια δεν πρέπει να αφεθεί στην τύχη της η διεκδίκηση από μέρους του Δήμου της κυριότητας των συγκεκριμένων εκτάσεων. Η υπόθεση βρίσκεται ακόμη στα χέρια της δικαιοσύνης και είναι απορίας άξιο γιατί τα απαράγραπτα δικαιώματα του ελληνικού Δημοσίου επί των εθνικών γαιών, όπως είναι τα δασικού χαρακτήρα εδάφη, όχι μόνο δεν υποστηρίζονται έναντι των βυζαντινών χρυσόβουλων, των τουρκικών χοτζετίων και των βαυαρικών παραχωρητηρίων, αλλά και αγνοούνται εντελώς, όπως συνέβη στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Όμως το νεοσύστατο ελληνικό κράτος, από το 1845 και μετά, με πλήθος υπουργικών αποφάσεων που αναφέρονται στη δημοσιοποιηθείσα έκθεση για το «συντελεσθέν έργο της Κοινότητος Σκύρου το 1934-1940» από τον τότε πρόεδρο της κοινότητας και μετέπειτα Υπουργό και Αντιπρόεδρο της Βουλής, Μιχάλη Στεφανίδη, έχει αναγνωρίσει όλα τα δάση της Σκύρου ως δημοτικά.

Έχοντας ασχοληθεί επί χρόνια με το συγκεκριμένο ζήτημα γνωρίζω καλά όσα έχουν συμβεί μέχρι σήμερα και πιστεύω πως μέσα από μια μαζική και αγωνιστική ενότητα όλων των φορέων του νησιού μπορούν να ανατραπούν οι ως τώρα αρνητικές εξελίξεις , τόσο στο ζήτημα της εγκατάστασης των αιολικών πάρκων όσο και στο ζήτημα της κυριότητας των εκτάσεων . 

Στη διάθεσή σας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου