Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013

ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ (*)

(*) Από την ομιλία του Α.Τσίπρα στη Καβάλα

Το δικό μας ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ περιέχει τις βασικές κατευθύνσεις του ΣΥΡΙΖΑ και τίθεται σε διαβούλευση  με την κοινωνία.    

Είναι πρόταση διαλόγου που απευθύνεται σε εργατικά συνδικάτα, κοινωνικούς και επιστημονικούς φορείς.   
Πρώτα πρέπει να σταματήσουμε την πρωτοφανή άνοδο της.  Και αυτή η  ανάσχεση θα επέλθει μόνο με την ακύρωση των μνημονίων και την έξοδο της οικονομίας από την ύφεση. Αυτή είναι μία από τις δύο πραγματικές μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος σήμερα.   Η αντιμετώπιση της ανεργίας θα ξεκινήσει με την εφαρμογή ενός σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, που θα επαναφέρει την οικονομία σε μακρόχρονα  διατηρήσιμη αναπτυξιακή τροχιά.   Απαιτείται συνδυασμός της οικονομικής πολιτικής με την πολιτική απασχόλησης, ώστε να αυξηθούν ταχύτερα οι θέσεις εργασίας, καθώς και η επέκταση της κοινωνικής προστασίας των ανέργων. Προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στην αύξηση της απασχόλησης στις κοινωνικές υπηρεσίες, όπως η υγεία, η εκπαίδευση και η πρόνοια. 
Στρατηγικός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ παραμένει η επίτευξη σταθερής και πλήρους απασχόλησης. Και αυτό μπορεί να γίνει με:   
•Με τη δημιουργία θέσεων εργασίας πλήρους και σταθερής απασχόλησης συμβατών με την αξιοπρέπεια και την αναβάθμιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.  
•Με τη δεύτερη μεγάλη πραγματική μεταρρύθμιση που έχει ο τόπος. Το εργοδοτικό δίκαιο να ξαναγίνει εργατικό δίκαιο. Να επανέλθει η προστασία στους εργαζόμενους. 
•Με προσανατολισμό κατά προτεραιότητα των νέων θέσεων εργασίας στην αντιμετώπιση της μακροχρόνιας ανεργίας, της ανεργίας των νέων και της ανεργίας στα φτωχά νοικοκυριά ανέργων με ανήλικα παιδιά. 
•Ένα ακόμη  βήμα θα είναι η ακύρωση του θεσμικού πλαισίου με το οποίο οι απολύσεις έγιναν πιο φτηνές και εύκολες για τις επιχειρήσεις, ειδικά για αυτές που έχουν συνεχή κερδοφορία. Σταματάμε άμεσα τις απολύσεις στο δημόσιο τομέα που προγραμματίζει κατά χιλιάδες η τρικομματική κυβέρνηση. Δημιουργούμε το πλαίσιο ώστε να σταματήσει η ασυδοσία στον ιδιωτικό τομέα.   

Συντρόφισσες και σύντροφοι,   

Η πολιτική μας πρόταση για την απασχόληση συνδέεται με την πολιτική καταπολέμησης της φτώχειας. Πάμε να προκαλέσουμε την επανεκκίνηση της οικονομίας και να αλλάξουμε τις αναπτυξιακές κατευθύνσεις και τα  πρότυπα:    
•Με άμεση τόνωση της καταναλωτικής ζήτησης των λαϊκών τάξεων, με δραστική αύξηση των δημοσίων και κοινωνικών επενδύσεων.  Άμεση τόνωση της καταναλωτικής ζήτησης σημαίνει αύξηση κατώτατου μισθού, αποκατάσταση του θεσμού των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, ανακούφιση υπερχρεωμένων στις τράπεζες νοικοκυριών, κατάργηση χαρατσιών και άδικων φόρων.  
•Με αποκατάσταση του τραπεζικού δανεισμού αλλά και ειδικών χρηματοδοτικών θεσμών και εργαλείων για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων  αλλά και τομέων της οικονομίας που διαθέτουν συγκριτικά πλεονεκτήματα.  
•Με καθιέρωση ρήτρας απασχόλησης για τα επιδοτούμενα από δημόσιους,  κοινοτικούς και τραπεζικούς πόρους επενδυτικά σχέδια του ιδιωτικού τομέα, ώστε η χρηματοδότησή τους να συνοδεύεται από την υποχρέωση δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.    


Να ξέρετε ότι εμείς δίνουμε πολύ μεγάλη σημασία σε δύο θέματα.   

Πρώτα στην ενίσχυση των κινήτρων και διευκολύνσεων για την ίδρυση και λειτουργία φορέων κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, ιδιαίτερα των συνεταιριστικών μορφών. Με δικτύωση των φορέων κοινωνικής οικονομίας για αλληλοϋποστήριξη και μεταφορά τεχνογνωσίας.     
Οι δραστηριότητες κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας αποτελούν πρωτοβουλίες της κοινωνίας για την παραγωγή αγαθών ή την προσφορά υπηρεσιών, για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την κάλυψη κοινωνικών αναγκών.    
Θα υποστηριχθούν παντού όπου αναπτύσσονται γιατί δημιουργούν θέσεις εργασίας, ενώ συγχρόνως οδηγούν στην ανανέωση του παραγωγικού ιστού και των θεσμών κοινωνικής αλληλεγγύης.    
Και δεύτερον στην ανάπτυξη του κινήματος αλληλεγγύης και στήριξης των ανέργων, των φτωχών, των αστέγων και γενικότερα των θυμάτων της οικονομικής κρίσης ώστε αυτή την περίοδο να μην βρεθεί κανείς και καμιά μόνος/η απέναντι στην κρίση.   
•Με άμεση επαναφορά του επιδόματος ανεργίας στα 461 ευρώ  που ήταν πριν την μείωσή του στις 28-2-2012 με στόχο να φτάσει το 80% του βασικού μισθού, και σταδιακή χρονική επιμήκυνση της χορήγησής του σε πρώτη φάση για άλλους 12 μήνες. 
•Με εγγραφή στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, χορήγηση επιδόματος ανεργίας και συμμετοχή τους στα προγράμματά του, εκείνων των αυτοαπασχολούμενων, οι οποίοι διέκοψαν την επαγγελματική τους δραστηριότητα, από τη στιγμή της διακοπής της με δήλωση στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. 
•Με την απαγόρευση πλειστηριασμού και κατάσχεσης για την πρώτη κατοικία, που ανήκει κατά κυριότητα στον άνεργο, καθ’ όλη τη διάρκεια της ανεργίας 
•Με την απαγόρευση διακοπής παροχής νερού, σταθερού τηλεφώνου και ηλεκτρικής ενέργειας στους ανέργους.   


Όλα αυτά και πολλά ακόμα κατατέθηκαν στη Βουλή από τον ΣΥΡΙΖΑ σε πρόταση νόμου για την προστασία των ανέργων με ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία των μακροχρόνια ανέργων.   

Συντρόφισσες και σύντροφοι, φίλες και φίλοι,   
Ήρθε η ώρα ο κόσμος της εργασίας να πάρει το πάνω χέρι από τις τράπεζες, τους δανειστές και τις κυβερνήσεις – υπηρέτες του μνημονίου.     
Ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται για να ανατρέψει αυτήν την κατάσταση, δεν είναι μέρος του στημένου πολιτικού και οικονομικού κατεστημένου. Θα συγκρουστούμε με όλα τα μεγάλα συμφέροντα. Και μαζί με το λαό, μαζί με τους πολίτες θα τα καταφέρουμε. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου