Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

Mαρκ Μαζάουερ: Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί να αποκαταστήσει την αξιοπιστία των θεσμών (*)

(*) Από την Αυγή 13/2/13 του Σίμου Χ.
    Η μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί να αποκαταστήσει την αξιοπιστία των θεσμών, η οποία έχει πληγεί από τον δικομματισμό και την οικονομική κρίση, είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ο διακεκριμένος ιστορικός Μαρκ Μαζάουερ στη διάλεξη που έδωσε χθες το απόγευμα στο Κολέγιο Deree.

    Απειλή για τη δημοκρατία η θεώρηση της Αριστεράς ως "άκρο"







    O Μ. Μαζάουερ είναι καθηγητής του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης (κάτοχος της έδρας Ιστορίας Ira D.Wallach) και διευθυντής του Κέντρου Heyman για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες στο ίδιο πανεπιστήμιο. Το συγγραφικό του έργο καλύπτει ένα ευρύτατο φάσμα θεματικών, από τη σύγχρονη ευρωπαϊκή ιστορία μέχρι την Ελλάδα των δεκαετιών του 1930 και '40. Το θέμα της χθεσινής διάλεξής του ήταν “Μια νέα Εποχή των Άκρων; Ιστορικές αντανακλάσεις της παρούσας κρίσης”. Ο Μαρκ Μαζάουερ τόνισε πως το πιο επικίνδυνο φαινόμενο που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η χώρα μας είναι η άνοδος της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής, ενώ τόνισε πως τόσο η Αριστερά όσο και η Άκρα Αριστερά δεν έχουν σχέση με την άνοδο του νεοναζισμού στην Ελλάδα.
    Επεσήμανε πως η θεωρία των άκρων αντλεί την προέλευσή της από την ψυχροπολεμική θεωρία του ολοκληρωτισμού και κατηγόρησε το πολιτικό προσωπικό της κυβέρνησης ότι υποτιμά τον κίνδυνο που ελλοχεύει από την άνοδο της Χρυσής Αυγής. Επιπλέον υπογράμμισε πως το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ., για μια σειρά λόγους, είναι ανίκανα να οδηγήσουν τη χώρα στην έξοδο από την κρίση, κάτι που μπορεί να κάνει μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ, αν υπερβεί τη ρητορική περί “κατοχής”.

    Το επικίνδυνο λάθος στη θεωρία των άκρων
    Μιλώντας για τη θεωρία των άκρων, ο Μ. Μαζάουερ υπογράμμισε πως έλκει την καταγωγή της από τη θεωρία του ολοκληρωτισμού, που αναπτύχθηκε στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, με σκοπό να ταυτίσει τον Χίτλερ με τον υπαρκτό σοσιαλισμό, αγνοώντας τις ιδεολογικές διαφορές των δύο καθεστώτων, όπως είπε χαρακτηριστικά.
    Ανέλυσε εκτενώς την ιδεολογική συγγένεια της Χρυσής Αυγής με τον εθνικοσοσιαλισμό του Χίτλερ, αναδεικνύοντας την εμμονή στη φυλετική καθαρότητα και στο δίκαιο του αίματος και στον εθνικισμό. Τόνισε την αντί-μεταναστευτική και αντισημιτική και αντι-κομμουνιστική της ρητορική, όπως ακριβώς δηλαδή και ο ναζισμός, και πρόσθεσε πως η αντι-κομματική και αντι-μεταπολιτευτική ρητορική, η οποία συμπυκνώνεται στο όραμα για έναν λαό πραγματικό άρχοντα που θα δοξάζει τον Ηγέτη του, δηλαδή τον Φύρερ, συνιστά ευθεία απειλή για τη δημοκρατία.
    Στην αντίπερα όχθη τόνισε πως όλες οι δυνάμεις της ελληνικής Αριστεράς αποδέχονται πλήρως την κοινοβουλευτική δημοκρατία, ενώ ακόμα και οι καταληψίες δεν συνιστούν ανομία. Ακόμα και οι μορφές βίας που έχουν κάνει την εμφάνισή τους από το 2009, όπως οι επιθέσεις με μολότοφ, συνιστούν δευτερεύουσα απειλή για τη δημοκρατία. Κατηγόρησε τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και τη Ν.Δ. ότι ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίστηκαν την κρατική εξουσία συνιστά “αποικισμό” του κράτους και υπογράμμισε πως ο βαθμός διαφθοράς των κομμάτων αυτών είναι τέτοιος που τα καθιστά ανίκανα για οποιαδήποτε σοβαρή μεταρρύθμιση.
    Τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο μόνος πολιτικός χώρος που έχει σοβαρές επεξεργασίες και προτάσεις για την οικονομική κρίση και συνιστά τη μοναδική πολιτική δύναμη που μπορεί να αποκαταστήσει το κύρος των θεσμών, που έχει πληγεί από τον διεφθαρμένο δικομματισμό

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου