Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2013

Ας αναλογιστούν όλοι τις ευθύνες τους για την υποβάθμιση του ΤΕΙ Χαλκίδας και ας προσπαθήσουμε όλοι μαζί να ανατρέψουμε τη ρύθμιση.


Το σχέδιο συρρίκνωσης και αλλοίωσης των Ακαδημαϊκών χαρακτηριστικών της Ανώτατης Εκπαίδευσης εν ονόματι της δημοσιονομικής προσαρμογής στους όρους των Μνημονίων βρήκε πρόσφορο έδαφος στα ΤΕΙ Χαλκίδας εξαιτίας πολλών παραγόντων.

Από τη μια η χρόνια υποτίμηση του ρόλου και της σημασίας του ιδρύματος για την τοπική οικονομία και κοινωνία από τους υπεύθυνους της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας τοπικής αυτοδιοίκησης και από την άλλη οι αλλοπρόσαλλες ενέργειες της διοίκησής του που κάθε άλλο παρά την εύρυθμη και αποτελεσματική του λειτουργία βοηθούσαν. Κοντά σε αυτά και η μικροκομματική και ψηφοθηρική του αντιμετώπιση από τις κυβερνήσεις του δικομματισμού που χρόνια τώρα όχι μόνο δεν έλυναν τα σοβαρά προβλήματα λειτουργίας του αλλά προσέθεταν και άλλα.

Η αποσπασματική μεταφορά τμημάτων του ΤΕΙ Χαλκίδας σε άλλες περιοχές, πέραν της υποβάθμισης του ιδρύματος θα δημιουργήσει και τεράστιο πρόβλημα στη τοπική κοινωνία που είχε προσαρμόσει την οικονομία της στην εξυπηρέτηση του ΤΕΙ. Τη στιγμή μάλιστα που η Εύβοια βιώνει μια πρωτοφανή οικονομική κρίση πέρα από το μέσο όρο της χώρας.

Επιμένουμε ότι η Ανώτατη Παιδεία οφείλει πρωτίστως να υπηρετεί τις μορφωτικές ανάγκες της κοινωνίας, με σεβασμό των συνταγματικών εγγυήσεων της ακαδημαϊκής ελευθερίας και της αυτοτέλειας των ΑΕΙ, καθώς και του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης.
Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι μόνο ο κοινός αγώνας της τοπικής κοινωνίας και των άμεσων ενδιαφερομένων (φοιτητών, καθηγητών και προσωπικού του ΤΕΙ) μπορεί να αναβαθμίσει τη λειτουργία του προς όφελος τόσο της τοπικής κοινωνίας όσο και του δημοσίου συμφέροντος.

Χαλκίδα 01/02/2013
Βαγγέλης Αποστόλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου