Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

Ανάγκη παράτασης του χρόνου πληρωμής του εργοσήμου για το έτος 2012


ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ Κ.Κ. ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ

·         ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ
·         ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Οι εργάτες γης, Έλληνες και αλλοδαποί,  σύμφωνα με το νόμο 3863/2010 από 1/1/2012 ασφαλίζονται με εργόσημα. Με την εγκύκλιο 9/2011 του ΟΓΑ καθορίζεται ο υπολογισμός των εισφορών και του χρόνου ασφάλισης των εργατών αυτών. Ο υπολογισμός αυτός πρέπει να γίνει στις αρχές του 2013 για να θεωρηθούν τα βιβλιάρια υγείας των ημεδαπών και για να ανανεωθούν οι κάρτες παραμονής των πολιτών από τρίτες χώρες.
Ο νόμος είναι καινούργιος και οι ενδιαφερόμενοι κυρίως εργάτες γης,  είτε δεν ενημερώθηκαν έγκαιρα είτε δεν κατανόησαν το συγκεκριμένο μέτρο  είτε δεν το κατάλαβαν με αποτέλεσμα να μην έχουν προχωρήσει στην αγορά των απαραίτητων εργοσήμων. Έχει συνεπώς προκύψει μεγάλο πρόβλημα με την ασφαλιστική κάλυψη των ημεδαπών καθώς και με τις άδειες παραμονής των νομίμων μέχρι τώρα αλλοδαπών. Για το λόγο αυτό πρέπει να δοθεί οπωσδήποτε παράταση κάποιων μηνών για να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα εργόσημα (150 ημέρες εργασίας). Έτσι οι μεν ημεδαποί θα μπορούν να έχουν ασφάλιση ΟΓΑ για να θεωρήσουν τα βιβλιάρια υγείας τους οι δε αλλοδαποί να ανανεώσουν την άδεια παραμονής τους  και την  ασφάλιση τους στον ΟΓΑ και φυσικά ο ΟΓΑ θα εισπράξει τα αντίστοιχα ποσά που τόσο έχει ανάγκη.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι κ.κ. Υπουργοί:
·      Προτίθενται να προχωρήσουν στην απαραίτητη ρύθμιση δίνοντας παράταση μερικών μηνών για να λυθεί το σοβαρότατο πρόβλημα που έχει προκύψει;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου