Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2012

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΣΠΑ


Στην επικοινωνιακή φιέστα που οργάνωσε σήμερα(17/12) στη Χαλκίδα η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας με αντικείμενο την υλοποίηση του ΕΣΠΑ και τη Προγραμματική Περίοδο 2014-2020 παρουσιάστηκε μια κατάσταση που απέχει παρασάγκας από την πραγματικότητα .

Η πραγματική εικόνα τόσο πανελλαδικά όσο και τοπικά είναι τραγική. Θα αναφέρω μόνο δύο στοιχεία :
1) Για το 2012 το πρώτο αίτημα για πληρωμές στην ΕΕ έγινε τέλος Οκτωβρίου για συνολικό ποσό ΜΟΝΟ 500 εκατ. ευρώ , όταν το περυσινό αίτημα την ιδία περίοδο ήταν για 1,5 δισ.και
 2)Το ΠΔΕ είχε 4,3 δισ . δαπάνες για το 2012, και μέχρι στιγμής δεν έχει πληρώσει περισσότερα από 1,3 δισ.

Αυτή η εικόνα αποτυπώνει μια ιδιαίτερα αρνητική κατάσταση στην εφαρμογή των προγραμμάτων και στα έργα. ΔΕΝ ΠΡΟΧΩΡΑΕΙ ΤΙΠΟΤΑ!

Η οικονομία και η κοινωνία βουλιάζει στην ύφεση και την κρίση θεσμών παίρνοντας μαζί τους και κρίσιμους πόρους του ΕΣΠΑ. Δε μπορεί να ανακοπεί αυτή η πορεία γιατί δεν υπάρχει σχέδιο , δεν υπάρχει εργαλείο , δεν υπάρχει πολιτική.

Εξαγγέλθηκε η απλούστευση του ΠΔΕ με τη μείωση των σταδίων "ελέγχου" και υπογραφών.
Αλήθεια για ποιό πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων μιλάμε, για ποιό πρόγραμμα εγγυήσεων και χρηματοδότησης των μικρομεσαίων, όταν όλα θυσιάζονται στο βωμό υπηρέτησης του δημοσίου χρέους, όταν καμιά επιχείρηση δε μπορεί να δανειστεί σήμερα, όταν λόγω Τειρεσία δε μπορεί να βγάλει ούτε μια εγγυητική για να συμμετέχει σε προκήρυξη;
Έρχομαι και στην Περιφέρεια .
H δική μας στρατηγική δε θα εξαντληθεί σε προγράμματα και αριθμούς.
Όχι πως αυτά δεν έχουν τη σημασία τους, σε μια κοινωνία μάλιστα που έχει μάθει να μετρά την ευημερία της με νούμερα και αριθμούς.
Ωστόσο το κύριο είναι πώς αντιλαμβάνεται κανείς την ανάπτυξη, πως μεθοδολογικά τη σχεδιάζει, για ποιόν αγωνίζεται και τι θέλει να εξυπηρετήσει.
Εδώ και δύο χρόνια ανακοινώνονται τα ίδια και τα ίδια έργα αλλά οι συμπατριώτες μου εδώ και 40 χρόνια ζουν μια πραγματικότητα πλήρους εγκατάλειψης.
ΚΑΝΕΝΑ ΕΡΓΟ πλην της γέφυρας της Χαλκίδας, κι αυτή κουτσουρεμένη και χωρίς προοπτική και του δρόμου Χαλκίδας – Σχηματαρίου, που κι αυτός είναι εκτός του βασικού κορμού του νησιού κι όπως φαίνεται θα φορτωθούμε και τα διόδιά του .
Μη θεωρηθεί ότι στερούμαστε περιφερειακής συνείδησης .
Η πραγματικότητα δείχνει ότι δεν υπάρχει ισότητα πρόσβασης στα έργα υποδομής σ ΄όλους τους κατοίκους της περιφέρειας, όταν για εμάς τους Ευβοιώτες ο βασικός οδικός άξονας αποτελεί όνειρο γενιών και γενιών, ενώ οι άλλοι έχουν εδώ και χρόνια λύσει αυτά τα προβλήματα μέσα από εθνικής εμβέλειας υποδομές .
Και δυστυχώς για μας δε μπορέσαμε να αναδείξουμε αυτή την ιδιαιτερότητα, είτε γιατί επιλέξαμε λάθος τακτικές είτε γιατί δε μπορέσαμε να πείσουμε για το δίκαιο και ορθό των αιτημάτων μας .
Πάντα χρυσώνεται το χάπι μας με εντάξεις μικροέργων που είτε έχουν ανακοινωθεί κι άλλες φορές είτε είναι ημιτελή.
Αρκεί να ανατρέξει κανείς σε ανακοινώσεις των τελευταίων χρόνων της Κεντρικής Εξουσίας και σε προεκλογικές υποσχέσεις των τοπικών της εκπροσώπων για να δει ότι επαναλαμβάνεται το ίδιο τροπάριο .
Και βέβαια αυτά τα έργα δεν απαντούν στις ανάγκες της Εύβοιας.
Για το Νοσοκομείο και τη παράκαμψη της Χαλκίδας έχω να αναφέρω ότι για το πρώτο δεν έχει εξασφαλιστεί ακόμη όλη η χρηματοδότηση κι ο κίνδυνος να καταστεί γιοφύρι της Άρτας είναι πολύ μεγάλος λόγω της κρίσης και το δεύτερο
ότι γίνεται ένα μεγάλο λάθος γιατί και το κόστος της θα είναι πολύ μεγάλο και οι περιβαλλοντικές της επιπτώσεις τεράστιες, όταν μάλιστα υπάρχει εναλλακτική πρόταση, η παραληλάντιος όδευση που είναι και πολύ χαμηλότερου κόστους και δεν προξενεί σημαντικές επιβαρύνσεις στο περιβάλλον αλλά και βλέπει πολύ μακριά .
Έχουμε μπροστά μας και μια μάχη, που πρέπει να δώσουμε όλοι μαζί και είναι το επόμενο ΕΣΠΑ .
Δυστυχώς σύμφωνα με το πολυετές δημοσιονομικό σύμφωνο που προτάθηκε για την Ελλάδα, μια χώρα που έχει χάσει το 25% του ΑΕΠ λόγω της ύφεσης και η ανεργία της έχει φτάσει στο 26%, περικόπτεται το επόμενο αναπτυξιακό 2014-2020 κατά 40% σε σχέση με την προηγούμενη προγραμματική περίοδο 2006-2013.
Η μείωση αυτή είναι αποτέλεσμα της κατηγοριοποίησης των περιφερειών της χώρας ανάλογα με το κατά κεφαλήν ΑΕΠ και δυστυχώς για τη χώρα μας γίνεται με βάση τα στοιχεία της περιόδου 2007-2009 που δεν αποτυπώνουν τις επιπτώσεις της κρίσης .
Μπορεί να είναι θετική η εξέλιξη ένταξης της περιφέρειάς μας στην ενδιάμεση κατηγορία αλλά τόσο η μείωση των κοινοτικών όσο και η απουσία εθνικών κονδυλίων δεν προοιωνίζουν καλύτερες μέρες .
Για το ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ η ανάπτυξη της περιφέρειας αποτελεί τη βασική παράμετρο της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας μας και γι αυτό οι δυνάμεις του τόσο στα περιφερειακά συμβούλια, όσο στη Βουλή και στην Ευρωβουλή θα δώσουν πολλές μάχες για την υπηρέτησή της.

Χαλκίδα 17/12/2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου