Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

Η κυβέρνησή σας δέσμια των μνημονιακών πολιτικών δεν μπορεί να τα καταφέρει - Εμείς μπορούμε !


Στη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ για τα προβλήματα του αγροτικού τομέα ο Β.Αποστόλου στην ομιλία του τόνισε μεταξύ άλλων:

Απευθυνόμενος στον Υπουργό ΑΑ&Τ: "Στην απάντηση σε ερώτηση που σας καταθέσαμε πριν 2,5 μήνες – στην αρχή της κυβερνητικής σας θητείας - για τα μέτρα που θα πάρετε προκειμένου να αποτρέψετε τις αυξήσεις στις τιμές  των τροφίμων και των ζωοτροφών περιγράψατε εισαγωγικά τη κατάσταση που επικρατούσε στον αγροτικό χώρο αναφέροντας: Οι λανθασμένες προτεραιότητες σε εθνικό αλλά και Ευρωπαϊκό επίπεδο κατέστησαν τη χώρα μας ελλειμματική και αρνητικό το εμπορικό ισοζύγιο αγροτικών προϊόντων. Το κόστος παραγωγής αυξήθηκε, ενώ στρεβλώθηκε η ισορροπία μεταξύ φυτικής και ζωικής παραγωγής, οδηγώντας σε ένα γιγάντιο έλλειμμα ζωϊκής  παραγωγής. Οι Έλληνες παραγωγοί δοκιμάζονται, πράγματι, από τον άνισο ανταγωνισμό εισαγόμενων προϊόντων, από την έλλειψη ρευστότητας, από την αστάθεια των αγορών και των τιμών». Τα ίδια περίπου μας είπατε και πριν 1,5 μήνα όταν σας καλέσαμε στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου. - Στις διαπιστώσεις σας αυτές συμφωνούμε, τις γνωρίζουμε και ουσιαστικά αποτελούν το ερέθισμα της επερώτησής μας. Για τις παραλείψεις και τις αδυναμίες σας να προχωρήσετε σ΄ εκείνες τις αλλαγές που θα αντιμετωπίσουν αυτά τα προβλήματα και θα αλλάξουν τη ρότα στον αγροτικό χώρο σας επερωτάμε"

Η περιγραφή της κατάστασης και η ακαδημαϊκή προσέγγιση των  προβλημάτων πρέπει  κάποια στιγμή να τελειώσει ..Βιώνουμε μια παρατεταμένη οικονομική κρίση, που γρήγορα θα μας αναδείξει και μια άλλη της μορφή, την επισιτιστική. Ήδη άρχισαν να πέφτουν ιδέες για κατανάλωση ληγμένων. Φανταστείτε λοιπόν πόσο σκληρή θα είναι η κατάσταση τη στιγμή που έρχεται και σε μια περίοδο διατροφικής εξάρτησης από εισαγωγές αλλά και ανεξέλεγκτης ασυδοσίας στη διακίνηση των βασικών διατροφικών αγαθών. Οι λιανικές τιμές των τροφίμων συνεχίζουν να τινάζουν στον αέρα τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Σας καταθέτω σχετική λίστα  με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που δείχνει ότι τα τελευταία δύο χρόνια οι αυξήσεις των βασικών ειδών διατροφής κυμάνθηκαν από 4 μέχρι 30%. Είναι χαρακτηριστικό ότι η αναλογία μεταξύ τιμών παραγωγού και τιμών καταναλωτή στη χώρα μας είναι 1 προς 6, ενώ στην Ευρώπη δεν ξεπερνά το 1 προς 3. Πρόκειται για τη πλέον μακρόβια και άθικτη απάτη στη χώρα μας που σπρώχνει παραγωγούς και καταναλωτές στην ανέχεια και στη συνεχή συρρίκνωση των εισοδημάτων τους .
Το θέμα είναι κοινωνικά απαράδεκτο. Η αλληλεγγύη και τα κινήματα των πολιτών δεν λύνουν το πρόβλημα . Απλά δείχνουν το δρόμο...

Υπάρχει μια υπηρεσία που λέγεται Γραμματεία Καταναλωτή . Αθέατη κι ανύπαρκτη. Ήρθε και ορθά ο ΕΦΕΤ στο Υπουργείο σας. Δεν έρχεται κι ένα μέρος της συγκεκριμένης γραμματείας να λειτουργήσει παράλληλα. και δίπλα στον υγειονομικό έλεγχο μήπως  και υπάρξει και κάποιος, έλεγχος της ασύστολης κερδοσκοπίας, τουλάχιστον στα τρόφιμα;
Τι θα κάνετε με τα δημοπρατήρια  που προγραμματίστηκαν με διοικητικά κριτήρια κι όχι με πληθυσμιακά και χωροταξικής κατανομής της πρωτογενούς παραγωγής; Τι θα κάνετε με τις λαϊκές αγορές που έχουν πλέον μεταβληθεί σε εμποροπανήγυρεις; Πολλά τα ερωτήματα που χρειάζονται απάντηση.

Ασφαλώς γνωρίζετε το έλλειμμα του εμπορικού  ισοζυγίου διατροφικών  προϊόντων. Τι κάνετε όμως για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα; Απολύτως τίποτα. Αντίθετα υπονομεύονται και οι δυνατότητες που έχουμε για να αυξήσουμε τις εξαγωγές μας . Κι αναφέρω το παράδειγμα της φέτας. Οι εξαγωγές της αυξάνονται κάθε χρόνο. Ενδεικτικά αναφέρω το 2011 στις ΗΠΑ κατά 88%  και στην Αυστραλία κατά 60% Από τους 92.000 τόνους που παρήχθησαν το 2011 εξήχθησαν 36.000. Ταυτόχρονα, δυστυχώς η παραγωγή αιγοπρόβειου γάλακτος έπεσε κατά 50.000 τόνους. Για το 2012 οι ρυθμοί παραγωγής δείχνουν πτώση του γάλακτος  ακόμη  50.000 τόνους .
Κι όλα αυτά χωρίς να μειωθεί ο αριθμός των ζώων.. Ο λόγος είναι γνωστός σε όλους τα ζώα υποσιτίζονται: 1) γιατί έχει αισθητά μειωθεί η χρηματοδότηση και μετά τη κατάργηση της αγροτικής πίστης έχει εξαφανιστεί και 2) γιατί οι τιμές των ζωοτροφών έχουν διπλασιαστεί ..παράδειγμα η σόγια από 40 λεπτά έφτασε στα 70 και το κριθάρι από 16 στα 32

Στη συνεδρίαση ενημέρωσης της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου είχατε δεσμευτεί ότι θα φέρετε συγκεκριμένη πρόταση για  τα χρέη των αγροτών και των συν/κών οργανώσεων. Τι θα κάνετε τελικά και πότε;
Θα αφήσετε έρμαιο τον αγροτικό χώρο, την αγροτική γη  στα χέρια της  Τράπεζας  Πειραιώς και του εκκαθαριστή; Περίπου 6.000 συν/κές οργανώσεις θα οδηγηθούν  σε εκκαθάριση από έναν εκκαθαριστή, ο οποίος δεν έχει μυρουδιά για το τι σημαίνει αγροτικός χώρος. Θα τους διαλύσετε όλους;  Είναι γνωστά τα προβλήματα υπερχρέωσης .. αλλά πέστε μας είναι δυνατόν να διαλυθούν τουλάχιστον οι 300 από αυτούς που αποτελούν βασικό μοχλό στη στήριξη της αγροτικής δραστηριότητας; Δυστυχώς θα συμβεί γιατί  δεν μπορεί πλέον να υπάρξει χρηματοδότηση,. Όπως θα συμβεί και με πολλούς μεμονωμένους παραγωγούς .
Τι θα κάνετε με το ζήτημα της αγροτικής πίστης; Φαίνεται ότι ανακρούσατε πρύμνα. Ενώ ήσασταν ένθερμος υποστηρικτής της αναγκαιότητας δημιουργίας ενός εξειδικευμένου με την αγροτική δραστηριότητα φορέα  σήμερα  είτε δεν αναφέρεστε στο θέμα, είτε  ψελλίζετε για τη Τράπεζα Πειραιώς. Αν δεν κάνετε κάτι ο αγροτικός ιστός της χώρας θα διαλυθεί κι όλα αυτά που λέτε για το χώρο θα αποτελούν «έπεα πτερόεντα». Εμείς έχουμε δεσμευτεί ότι θα επαναφέρουμε την ΑΤΕ στη πρότερη κατάσταση. Αλλά και για τη σημερινή κατάσταση  σας καταθέσαμε μια πρόταση για χορήγηση καλλιεργητικής κάρτας εγγυημένης  από το δημόσιο, και με στοιχεία που θα προκύπτουν μέσα από τις ενισχύσεις...

Οι  ιδιωτικές επενδύσεις έχουν κυριολεκτικά κολλήσει  με αποτέλεσμα  σχέδια βελτίωσης να μην υλοποιούνται, προγράμματα  να μην παρουσιάζουν απορροφητικότητα (στο 10% είναι το Λήντερ ). Δεν τους δίνουν εγγυητικές επιστολές οι τράπεζες. Είστε διατεθειμένοι να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα: Εμείς σας προτείνουμε λύση. Δημιουργήστε ένα Ταμείο Εγγυοδοσίας αντίστοιχο του ΤΕΜΠΕ για τις μικρές και οικογενειακές εκμεταλλεύσεις, χρησιμοποιώντας για αυτό το σκοπό τη νεκρή αλλά τεράστια ακίνητη περιουσία του Υπουργείου σας. Αυτή η αξιοποίηση μπορεί να προσφέρει κάτι στην ανάπτυξη Αν παραχωρηθεί στο ΤΑΙΠΕΔ θα χαθεί στη μαύρη τρύπα του δημόσιου χρέους

Τι τελικά θα κάνετε με το Ν. 4015/2011 για τους συν/σμούς ; Δημιουργήσατε μια ομάδα εργασίας, σας παρέδωσε ένα πόρισμα. Δεν μας το δώσατε. Δικαίωμά σας. Δημοσιεύτηκε όμως  σε έντυπο του χώρου  Ποια είναι η άποψή σας; Το δημοσίευμα αναφέρει ότι θα το πετάξετε στο καλάθι των αχρήστων. Περιμένουμε να  μας  ενημερώσετε σήμερα  .

Εμείς θεωρούμε ότι το πόρισμα προχωρεί μόνο σε μερικές τροποποιήσεις του  4015. Δεν εισάγει τη δημοκρατική, τη συμμετοχική και την αυτοδιαχειριστική λειτουργία που αποτελούν για μας τα βασικά ζητούμενα για το χώρο. Θα τα ξαναπούμε όμως γι΄ αυτό όταν  μας καταθέσετε  ολοκληρωμένη τη πρότασή σας.

Το σχέδιο του προϋπολογισμού του 2013 και το μεσοπρόθεσμο που κατατέθηκαν εκτιμάται ότι  θα προκαλέσουν ετήσια επιβάρυνση στους ασφαλισμένους αγρότες και στους  συνταξιούχους περισσότερο από 1 δις ευρώ. Προσθέστε σ΄ αυτά τουλάχιστον 250  εκατ. από τη μείωση της επιστροφής ΦΠΑ και του ΕΦΚ πετρελαίου,  500 εκατ. από τη φορολόγηση της αγροτικής γης κι ένα σημαντικό ποσό από την αλλαγή φορολόγησης  του  αγροτικού εισοδήματος και τότε δεν θα είστε μακριά από τα 2 δις ευρώ, δηλαδή από το ποσό των  ετήσιων άμεσων ενισχύσεων .
Ποια σχέση έχουν όλα αυτά με τη προγραμματική συμφωνία των κομμάτων της συγκυβέρνησης ; Απολύτως καμία .

Η προκλητική υποτίμηση της δυναμικής του αγροτικού χώρου από όλες τις μεταπολιτευτικές κυβερνήσεις  μετέτρεψαν τη παραδοσιακά αγροτική χώρα μας σε αιμορραγικά εισαγωγική χώρα τροφίμων, τη κτηνοτροφία της σε πλήρως εξαρτημένη από εισαγόμενες ζωοτροφές , την αγροτική της γη σε πλήρη εγκατάλειψη .
Είναι χαρακτηριστικό  ένα απόκομμα – σας το καταθέτω -από τη παρέμβαση Οκτωβρίου 2012 της  ΟΚΕ  στις τρέχουσες οικονομικοκοινωνικές εξελίξεις. Στο  25σέλιδο κείμενο υπάρχει για το πρωτογενή τομέα μόνο μία παράγραφος 3,5 σειρές..

Χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να ανατρέψουμε τη κατάσταση. Η κυβέρνησή σας δέσμια των μνημονιακών πολιτικών που εξαθλιώνουν την ελληνική κοινωνία δεν μπορεί να  τα καταφέρει. Εμείς μπορούμε .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου