Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012

Πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ για την οικονομική ανακούφιση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών

Μιλώντας σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής σχετικά με την πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ για την οικονομική ανακούφιση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, ο Β. Αποστόλου μεταξύ άλλων τόνισε τα εξής:
Φέρνουμε τη συγκεκριμένη πρόταση νόμου γιατί ο τρόπος που αντιμετωπίζεται ως σήμερα η δανειακή κατάσταση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών οδηγεί σε δυσάρεστες καταστάσεις , από ψυχολογικές διαταραχές μέχρι και αυτοκτονίες .
Δεν έχουν ευθύνη οι τράπεζες που δάνειζαν ακόμη και για εξόφληση χρεών, ενώ γνώριζαν ότι ο δανειολήπτης είχε περάσει από όλες τις τράπεζες , μεταφέροντας το χρέος του από τη μια στην άλλη;
Δεν έχει ευθύνη η Τράπεζα Ελλάδας που δεν παρενέβαινε ακόμη και όταν ο δανεισμός ξεπερνούσε τα όρια της πιστοληπτικής ικανότητας των δανειοληπτών.
Τρείς είναι βασικά οι διαδικασίες που σήμερα εφαρμόζονται για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στην εξυπηρέτηση των δανείων των νοικοκυριών:

1) Με πρόσκληση της Τράπεζας. Όταν οι τράπεζες διαπιστώσουν αδυναμία καλούν τους δανειολήπτες σ΄έναν εθελοντικό διακανονισμό, δηλαδή με απλά λόγια στην αποδοχή της πρότασής τους για ρύθμιση των οφειλών .
Οι ρυθμίσεις αυτές προσφέρουν κυρίως περίοδο χάριτος και επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής χωρίς να αγγίζουν τους λόγους που προκάλεσαν το πρόβλημα , όπως είναι για παράδειγμα τα υψηλά επιτόκια και οι τόκοι υπερημερίας.
Απλά μετατοπίζεται το πρόβλημα , ενώ ταυτόχρονα διογκώνεται. Τον μόνον που εξυπηρετούν είναι οι τράπεζες .γίνονται ενήμερες, αν δε συνδυαστούν και με πρόσφατες διασφαλίσεις τότε εξασφαλίζεται και η υπηρέτησή τους.
2) Με προσφυγή στα Ειρηνοδικεία. Πρόκειται για διαδικασία χρονοβόρα, δαπανηρή και αβεβαίας έκβασης. Η οριστική απόφαση υπόκειται σε ένδικα μέσα, που οι τράπεζες ασκούν με ευκολία ,και . με τις οργανωμένες τους νομικές υπηρεσίες
3) Ο εξώδικος διακανονισμός. Γίνεται κατά περίπτωση και αν υπάρχουν περιουσιακά στοιχεία αφαιρείται η αξία τους από το δάνειο και διαγράφεται το ποσό που απομένει . επειδή θεωρείται αδιασφάλιστο και επισφαλές .
Σημειώστε ότι η εκτίμηση της αξίας του περιουσιακού στοιχείου που αφαιρείται από το δάνειο γίνεται από την ίδια την τράπεζα .
Αυτή η περίπτωση συμφέρει μόνο τους δανειολήπτες που δεν έχουν περιουσιακά στοιχεία.

Οι παραπάνω διαδικασίες δεν μπορούσαν υπό κανονικές συνθήκες να δώσουν λύση στο πρόβλημα , πόσο μάλλον με τις σημερινές
Οι τράπεζες θα αναγκαστούν εκ των πραγμάτων να διαγράψουν μεγάλο ποσοστό από καθυστερημένα στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια, αφού και οι άνεργοι θα αυξηθούν και τα εισοδήματα θα υποστούν ακόμη μεγαλύτερες διώξεις.

Εμείς δεν προτείνουμε ανεξέλεγκτη διαγραφή χρεών, γιατί λαμβάνουμε υπόψη μας τις περιπτώσεις δανειοληπτών που με δάνεια εξασφάλισαν σημαντικά περιουσιακά στοιχεία και πολυτελή καταναλωτικά αγαθά.
Επίσης κάνουμε πρόβλεψη και στο γεγονός, οι δανειολήπτες να αντιμετωπίζουν προσωρινή αδυναμία καταβολής των δόσεων και στο μέλλον να επαναποκτήσουν τη δυνατότητα να αυξήσουν τα εισοδήματά τους κι έτσι να μην απαλλαχθούν άμεσα από τη συνολική δανειακή επιβάρυνση.

Σύμφωνα με τη πρότασή μας, ως κόστος πρέπει να λογιστεί η ζημιά της τράπεζας που θα εφαρμόσει τις συγκεκριμένες διαγραφές.
Με το δεδομένο όμως ότι δεν διαγράφεται το σύνολο του δανείου, αλλά μόνο η ετήσια απαίτηση, θεωρούμε ότι η ζημιά από τις διαγραφές θα καλυφθεί, κατά το μεγαλύτερο μέρος, από τις προβλέψεις, που θα εγγραφούν στους ισολογισμούς των τραπεζών και δεν θα απαιτηθεί ισόποση χρηματοδότηση για νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. αρκεί η προγραμματισμένη .


1 σχόλιο:

  1. Κρίμα που στη πρόταση νόμου δεν συγκαταλέγεται και η κατάργηση του επιβαλόμενου δικαιώματος βοσκής επί δυο χρόνια, από το Δήμο Σκύρου, στους πολίτες μικρογεωργούς του νησιού, που επίμονα μεθοδικά ΚΑΙ με ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΟΚδικονομικές απότοκες δικαστικές αποφάσες στηριγμένες σε ψευδή στοιχεία και ψευδομαρτυρίες, τους εμποδίζουν επιτούτου να καλλιεργούν τα χωράφια τους για να ερημώσουν ώστε οι καταπατητές τσοπαναραίοι (ψιλα γραμματα για δασολγους) να τα καρπωθούν αυτοί όποτε θέλουν, σαν αποθηκευμένο κεφάλαιο ΟΦΣΟΡ εταιρίας.

    Κι ύστερα λέει κι ο ΣΥΡΙΖΑ ότι πασχίζει για να μη ερημώση η ύπαιθρος και τα νησιά!

    Αμ το άλλο που παρ΄ ότι ο Αποστόλου ανέδειξε το σκάνδαλο της Μ.Μ. Λαύρας στη Σκύρο, σε τέτοιο σημείο που ο πρωην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου διέταξε εισαγγελική έρευνα για το αν έγινε απάτη κατά του Δημοσίου, καθώς οι εκτάσεις που δικαιώθηκε η Μονή στηρίχτηκαν σε ψευδή στοιχεία και ψευδομαρτυρίες, κι όμως ΟΥΤΕ ο ΣΥΡΙΖΑ το κάνει θέμα στη Βουλή, γιατί η εισαγγελική έρευνα δεν εξετάζει το ιδιωκτησιακό καθεστώς.

    Η πλάκα θα είναι μη τους τη βγει με ερώτηση, ως προς τη στάση του εισαγγελέα, η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ και τότε θα πάρουν και τα πρωτεία της πολιτικής της χαμένης δόξας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή