Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ

 Προς τους κ.κ. Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων -Οικονομικών
 
Τα προβλήματα που ανακύπτουν στους νέους αγρότες κατά την άσκηση της δραστηριότητας τους πρέπει να τυγχάνουν τέτοιας αντιμετώπισης που να διευκολύνει τη συνέχιση της. Όμως στην περίπτωση ενός «Νέου Γεωργού» του κ. Νικολάου Καπώνη, ο οποίος εντάχθηκε στο «Μέτρο 112: "Εγκατάσταση Nέων Γεωργών" του άξονα 1 του ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑ ΔΑΣ (ΠΑΑ) «2007-2013» με αριθμό έγκρισης 3722 από τη Δ/νση Γεωργικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, δε συμβαίνει κάτι τέτοιο.
Το 2011 (15-16) Οκτωβρίου η περιοχή Ανδραβίδας-Κυλλήνης του Ν. Ηλείας, περιοχή στην οποία δραστηριοποιείται ο παραπάνω γεωργός,  επλήγη από θεομηνία, με αποτέλεσμα να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας από τη Γεν. Γραμμ. Πολιτικής Προστασίας με την αριθ. 7102/07-10-2011 απόφασή της.
Ο κ. Νικόλαος Καπώνης, ως νέος γεωργός, καλλιεργεί πατάτα και καρπούζι. Για το πρώτο προϊόν προέβη στην αγορά πιστοποιημένου πατατόσπορου και δεν έκανε επαναχρησιμοποίηση σπόρων. Έχει δε φορολογηθεί βάσει της δήλωσης των καλλιεργημένων στρεμμάτων του ΟΣΔΕ ασχέτως αν είχε απώλειες.
Για την ολική καταστροφή  της φθινοπωρινής καλλιέργειας της πατάτας αποζημιώθηκε από τον ΕΛΓΑ, σύμφωνα με το ν.3877/2010, με το ανώτατο προβλεπόμενο ποσό των 70.000 ευρώ.
Επειδή ο συγκεκριμένος γεωργός δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις οφειλές του έναντι του εργατικού προσωπικού που απασχόλησε, των προμηθευτών αγροτικών εφοδίων και της εξυπηρέτησης δανείου από την ΑΤΕ έχει περιέλθει σε οικονομικό αδιέξοδο με κίνδυνο να εγκαταλείψει τα χωράφια του και το χωριό του.
Επειδή προσπάθειες ανάλογες με του κ. Καπώνη όχι μόνο προσφέρουν απασχόληση σε δημιουργικούς πολίτες, αλλά και γενικότερα βοηθούν στην προσπάθεια ανόρθωσης της εθνικής οικονομίας στο  εξαιρετικά δυσμενές διεθνές οικονομικό περιβάλλον που βιώνουμε,
Επειδή πλέον η ΑΤΕ, που παλιότερα σε αντίστοιχες περιπτώσεις ήταν αρωγός των αγροτών,  τώρα έχει περιέλθει στα χέρια ιδιωτών, οι οποίοι θα διεκδικήσουν με κάθε τίμημα τα χρήματά τους, χωρίς να ενδιαφέρονται για τις θεομηνίες που μπορεί να καταστρέψουν ολόκληρες καλλιέργειες,  θεωρούμε ότι πρέπει η Πολιτεία να αναλάβει πρωτοβουλία προκειμένου να βρεθεί τρόπος, και αυτός αλλά και γενικότερα οι νέοι αγρότες,  να βοηθηθούν μέσω άλλων οικονομικών εργαλείων ή φορέων εκτός ΕΛΓΑ.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:
Προτίθεται να προβεί σε νομοθετική ή άλλου είδους πρωτοβουλία προκειμένου ο συγκεκριμένος, και κάθε άλλος αγρότης που βρίσκεται ή θα βρεθεί στην ίδια θέση να βγει από το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο βρέθηκε και μάλιστα χωρίς καμιά δική του ευθύνη ή παράλειψη;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου