Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

«Συμβάσεις ΟΠΕΚΕΠΕ με ιδιωτικές εταιρίες»

Ο Βαγγέλης Αποστόλου και ο Δημήτρης Κοδέλας κατάθεσαν ερώτηση για συγκεκριμένες συμβάσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ με ιδιωτικές εταιρίες που έχουν ως αποτέλεσμα την κατασπατάληση δημοσίου χρήματος και την απαξίωση δημόσιων υπηρεσιών που θα μπορούσαν να αναλάβουν τα αντίστοιχα έργα.

Ακολουθεί η ερώτηση: 

«Η σπατάλη δημόσιου χρήματος προς όφελος ιδιωτικών συμφερόντων δυστυχώς είναι σύμφυτη με τον τρόπο διακυβέρνησης της χώρας τα τελευταία χρόνια. Υπάρχουν υπηρεσίες του Δημοσίου που δεν αξιοποιούνται οι δυνατότητές τους, απαξιώνονται, μειώνεται η παραγωγικότητά τους. Αντί της αναβάθμισης και της αξιοποίησης του ικανού ανθρώπινου δυναμικού τους, εργασίες που θα μπορούσαν να πραγματοποιήσουν παραχωρούνται σε ιδιώτες πολλαπλασιάζοντας το κόστος που πληρώνει ο πολίτης και δημιουργώντας έυλογα ερωτήματα για την ως άνω διαχείριση.

Πιο ειδικά, ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει αναλάβει ένα μεγάλο έργο που αφορά το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Πληρωμών της Ενιαίας Αίτησης Εκμετάλλευσης (Ο.Π.Σ.Ε.Α.Ε.). Παρόλο που ο ΟΠΕΚΕΠΕ διαθέτει Διεύθυνση Πληροφορικής με Τμήμα Υποστήριξης Συστημάτων και Εφαρμογών και Τμήμα Ανάπτυξης Εφαρμογών και Ασφάλειας Συστημάτων, επι χρόνια τη διαδικασία συντήρησης, υποστήριξης και επέκτασης του Ο.Π.Σ.Ε.Α.Ε. αναλαμβάνει συγκεκριμένη ιδιωτική εταιρία. 
Μάλιστα το κόστος για τον ΟΠΕΚΕΠΕ για τα τελευταία 5 χρόνια υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 12 εκ. ευρώ, ενώ μόλις πριν λίγες μέρες η συγκεκριμένη εταιρία (NEUROPUBLIC Α.Ε.) ανέλαβε τη συντήρηση, υποστήριξη και επέκταση του Ο.Π.Σ.Ε.Α.Ε. και για το 2013. 
Η ίδια εταιρεία σε συνεργασία με την ΠΑΣΕΓΕΣ ανέλαβε μάλιστα, τόσο το 2011 όσο και το 2012, και την συμπλήρωση, συγκέντρωση και καταχώρηση στη βάση δεδομένων του ΟΠΕΚΕΠΕ των αλφαριθμητικών και γεωχωρικών στοιχείων για την υποβολή της Ενιαίας Αίτησης (ΑΕΕ) με κόστος 34.652.982,37 ευρώ (για το 2012).

Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός,
1) Ποιo είναι το συνολικό ποσό που έχει δοθεί από τον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. σε ιδιωτικές εταιρίες για το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Πληρωμών της Ενιαίας Αίτησης Εκμετάλλευσης (Ο.Π.Σ.Ε.Α.Ε.);
2) Γιατί το υπουργείο δεν αναθέτει το παραπάνω έργο στο τμήμα Πληροφορικής, δηλαδή σε υπαλλήλους που έχουν προσληφθεί γι' αυτόν τον σκοπό; Αν εκτιμάται ότι δεν είναι δυνατόν κάτι τέτοιο, έχει σχεδιάσει το υπουργείο με ποιες παρεμβάσεις θα μπορούσε να γίνει εφικτό έτσι ώστε να σταματήσει η οικονομική αιμορραγία του Οργανισμού;
3) Κατά πόσο είναι συμβατό η ίδια εταιρία να εμπλέκεται στη διαδικασία παραλαβής και καταχώρησης των αιτήσεων (ΥΑ 1063/3386/12-1-2012) καθώς και στη διαδικασία επεξεργασίας και πληρωμής αυτών των αιτήσεων;»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου