Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012

Θολό το τοπίο για τον αγροτικό κόσμο - για να ξεκαθαρίσει απαιτεί εθνική συμμαχία με όλους τους εργαζόμενους και τους καταναλωτές


 Συζήτηση  με θέμα:  «H πώληση και η διάλυση της Αγροτικής Τράπεζας. Οι επιπτώσεις στον Αγροτικό Κόσμο, στους εργαζόμενους και οι εξελίξεις στον Τραπεζικό Τομέα» έκανε η Τοπική Επιτροπή Θήβας του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ στις 30 Αυγούστου στο Συνεδριακό Κέντρο Θήβας.

Την συζήτηση άνοιξε ο Αποστόλης Τάντος, γραμματέας της Τ.Ε Θήβας του ΣΥΝ και στέλεχος της Τ.Ε Θήβας του ΣΥΡΙΖΑ. Την εκδήλωση χαιρέτισε ο βουλευτής Βοιωτίας του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Σταθάς, που αναφέρθηκε επίσης σε θέματα εργασιακών σχέσεων για το προσωπικό της ΑΤΕ, του ΤΤ και του τραπεζικού συστήματος.
 
Ο Βαγγέλης Αποστόλου βουλευτής Εύβοιας και υπεύθυνος του Tμήματος Αγροτικής Πολιτικής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στα εξής:

α) Στην χαριστική τακτοποίηση- μεταφορά μιας δημόσιας τράπεζας σε μια ιδιωτική - Η περίπτωση του διαχωρισμού της ΑΤΕ σε «καλή» και «κακή» τράπεζα και η  μεταβίβαση του «υγιούς» της κομματιού στην Τράπεζα Πειραιώς είναι τόσο σκανδαλώδης και  προνομιακή για την Τράπεζα Πειραιώς που πράγματι αποτελούν  μια μεγάλη ληστεία της δημόσιας περιουσίας .
β) Στην ανεξέλεγκτη λειτουργία των εποπτικών αρχών του τραπεζικού συστήματος με  χαρακτηριστική τη συμπεριφορά  στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής , του Υπουργού Οικονομικών κ. Στουρνάρα  που «ένιψε τας χείρας του» και του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Προβόπουλου, που δεν αισθάνθηκε ούτε για μια στιγμή την ανάγκη να απολογηθεί απέναντι στους αγρότες για το έγκλημα που συντελείτε σε βάρος τους.
γ) Στον προκλητικό εμπαιγμό με τον οποίο αντιμετωπίζει η συγκυβέρνηση τον αγροτικό κόσμο - κανένα από τα κόμματα  που στηρίζουν τη κυβέρνηση δεν ανέφερε στις προεκλογικές δεσμεύσεις του αλλά ούτε και στη προγραμματική τους συμφωνία τη λέξη   παραχώρηση για την ΑΤΕ.  Κι  αυτή τη τακτική  ακολουθούν όχι μόνο πολλοί βουλευτές τους, όπως φάνηκε στην Επιτροπή Οικονομικών, αλλά και μέλη της κυβέρνησης , όπως ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που έφτασε στο σημείο λίγες μέρες αργότερα (4/8/2012) να πει από τα Χανιά που βρισκόταν για τα εγκαίνια αγροτικής έκθεσης: « Με λυπεί ιδιαίτερα που σε αυτή τη κρίσιμη φάση χάνεται ένα τόσο χρήσιμο χρηματοοικονομικό εργαλείο για τη γεωργική παραγωγή».
δ) Στην αναγκαιότητα λειτουργίας και το χαρακτήρα της αγροτικής πίστης - οι εποπτεύοντες το τραπεζικό χώρο όχι μόνο δεν αποδέχονται την ιδιαιτερότητα του αγροτικού τομέα αλλά και φαίνεται να μη γνωρίζουν ότι όλες σχεδόν οι χώρες βρίσκουν τρόπους , ακόμη και σε συνθήκες παγκοσμιοποιημένης αγοράς , να  στηρίζουν με πιστωτικές διευκολύνσεις την αγροτική δραστηριότητα 

Στις παρεμβάσεις τους οι παριστάμενοι αγρότες, πρώην υπάλληλοι της ΑΤΕ και ενεργοί πολίτες μεταξύ άλλων έθεσαν ερωτήματα και επισήμαναν τα εξής:

1. Κανείς από τους κυβερνητικούς εταίρους της τρόικας μέχρι σήμερα δεν έχει παρουσιάσει στον Ελληνικό Λαό το συνολικό σχέδιο αναδιάταξης του τραπεζικού συστήματος. Χθες η ΑΤΕ, σήμερα το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, αύριο τι? Γιατί γίνονται όλα αυτά? Ποιος είναι ο απώτερος σκοπός? Ποιανού συμφέροντα εξυπηρετούν?
2. Διαλύεται ο δημόσιος πυλώνας του τραπεζικού συστήματος ενώ πληρώνει ο Ελληνικός λαός από το υστέρημά του τους τραπεζίτες
3.      Γιατί η Επιτροπή κεφαλαιαγοράς μέχρι σήμερα όχι μόνο δεν έχει κάνει τίποτα για να προστατεύσει τα συμφέροντα των μετόχων της ΑΤΕ και του ΤΤ αλλά και σιωπά χωρίς να κάνει ούτε μια ανακοίνωση?
4.   Γιατί όλα γίνονται σε άγνοια όχι μόνο της Βουλής αλλά και στελεχών της ίδιας της κυβέρνησης? Ποιος αποφασίζει και πως επιβάλλει σε όλους τους κυβερνητικούς εταίρους την αντιλαϊκή πειθαρχία απραξίας και σιωπής?
5.  Ένα θολό τοπίο δημιουργείται για τον αγροτικό κόσμο, που κοντά σε όλα τα άλλα προβλήματα που είχε (ψηλό κόστος λιπασμάτων, ανταλλακτικών, καυσίμων, μη επιστροφή ΦΠΑ, χαμηλές τιμές διάθεσης προϊόντων σε μεσάζοντες) προστίθεται ακόμη ένα, πολύ πιο σοβαρό. Η λύση του απαιτεί συμμαχία των αγροτών με όλους τους εργαζόμενους αλλά και τους καταναλωτές

Την συζήτηση έκλεισε ο Αποστόλης Τάντος που μεταξύ άλλων επεσήμανε ότι ο φόβος, η θλίψη, ο θυμός και η οργή που κατέχουν τον αγροτικό κόσμο αλλά και τους μετόχους και πελάτες της ΑΤΕ και τους πολίτες της χώρας δεν θα πρέπει να μείνουν στον καθένα από εμάς αλλά να αποτελέσουν την κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξη από όλους τους εργαζόμενους και τους ανέργους ενός λαϊκού, προοδευτικού κινήματος ανατροπής 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου