Παρασκευή 24 Αυγούστου 2012

Αναποτελεσματικό το μοντέλο Δασοπυρόσβεσης.


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα 24-08-2012

Αναπτύσσοντας την επίκαιρη ερώτησή του για τις δασικές πυρκαγιές προς τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη ο βουλευτής Ευβοίας Βαγγέλης Αποστόλου τόνισε μεταξύ άλλων και τα εξής:
«Η τεράστια καταστροφή που υφίσταται το φυσικό περιβάλλον της χώρας, οι περιουσίες και οι δραστηριότητες των πολιτών, ιδιαίτερα στην ύπαιθρο, απέδειξαν την παντελή έλλειψη σχεδιασμού στη δασοπυροπροστασία. Και δυστυχώς δεν άργησε να έρθει το αποτέλεσμα. Πλήρης ανικανότητα και καταστολή.
Όλες οι πυρκαγιές που δεν αντιμετωπίζονται έγκαιρα σβήνουν μόνο όταν το επιτρέψει ο άνεμος ή το επιβάλλει το φυσικό ανάγλυφο.
Το ραντεβού φέτος δόθηκε στη Χίο, στο Άγιο Όρος, στην Αρκαδία. Κρανίου τόπος όλη η Ελλάδα. Δεν καίγονται μόνο περιαστικά δάση… καίγονται δρυμοί…καταστρέφονται υψηλά δάση τεράστιας περιβαλλοντικής σημασίας»,
και κατέληξε καταθέτοντας τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ για την αλλαγή του μοντέλου δασοπυρόσβεσης.
Ο Υπουργός στην απάντησή του δεσμεύτηκε ότι με τη λήξη της αντιπυρικής περιόδου θα επανεξετάσει το συγκεκριμένο ζήτημα και κάλεσε το ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ να προσέλθει με τις δικές του προτάσεις.

Ακολουθούν αποσπάσματα από την ομιλία του Βαγγέλη Αποστόλου:


Σωστός σχεδιασμός θα υπάρξει μόνο όταν προσεγγίσουμε τις δασικές πυρκαγιές από τη πλευρά των αιτίων που τις προξενούν , κι αυτές είναι τρείς ;
Α) η σύνθεση της χλωρίδας των μεσογειακών δασικών οικοσυστημάτων  που είναι πυρόφιλη και είναι βέβαια υπόθεση της φύσης . Δεν είναι εύκολη η αλλαγή της και ενέχει και κινδύνους οικολογικής υποβάθμισης,
Β) οι καιρικές συνθήκες που κι αυτές είναι υπόθεση της φύσης και αναμενόμενες . Καλοκαίρι χωρίς μελτέμια δεν υπάρχει στην Ελλάδα και
Γ) η ανθρώπινη συμπεριφορά που ξεκινά από τον εμπρηστή, περνά από τον εγκληματικά αμελή πολίτη και φτάνει μέχρι την εκτελεστική εξουσία .
 Αν οι δύο πρώτες ευνοούν τις δασικές πυρκαγιές , η τρίτη είναι αυτή που τις προξενεί και καθορίζει και το μέγεθος των καταστροφών.
 Η πυροπροστασία των δασών πρέπει να στηρίζεται κυρίως στη πρόληψη και δευτερευόντως στη καταστολή .
 Επιτυχής πρόληψη είναι αυτή που μειώνει μέχρι μηδενισμού τις πιθανότητες ανάφλεξης .Κι αυτό  απαιτεί την ορθολογική διαχείριση , την επαρκή φύλαξη αλλά και ένα αυστηρό νομικό πλαίσιο προστασίας των δασικού χαρακτήρα εδαφών
 Δυστυχώς μέχρι σήμερα το 80% των δασών είναι χωρίς διαχειριστική έκθεση και το 100% χωρίς καθαρισμό και ουσιαστική φύλαξη , ενώ την ίδια στιγμή  θεσμοθετούνται νομιμοποιήσεις σε βάρος τους .
 Επιτυχής καταστολή θεωρείται αυτή που γίνεται άμεσα και δεν προκαλεί μεγάλες καταστροφές .Κι αυτό συμβαίνει όταν μέσα σε 10 λεπτά από την έναρξη του επεισοδίου της φωτιάς υπάρξει επέμβαση .Ενδεικτικά αναφέρεται ότι από το 1983 έως το 1998 στο 64% των δασικών πυρκαγιών που υπήρξε έγκαιρη επέμβαση αντιστοιχεί μόλις το 2% των εκτάσεων που κάηκαν , ενώ για το υπόλοιπο 36% των πυρκαγιών που δεν υπήρξε έγκυρη επέμβαση αντιστοιχεί το υπόλοιπο 98%.
 Την καταστολή των δασικών πυρκαγιών, όπως είναι γνωστό, έχει αναλάβει αποκλειστικά από το 1998 η Πυροσβεστική Υπηρεσία. Μάλιστα η τότε κυβέρνηση έφτασε στο σημείο να διαχωρίσει την πρόληψη από την καταστολή στερώντας τη δυνατότητα στη Δασική Υπηρεσία, που ασχολείται με τη διαχείριση των δασών, να συμμετέχει στη δασοπυρόσβεση.
 Δεν υπάρχει προηγούμενο, ο διαχειριστής ενός φυσικού οικοσυστήματος , ο Δασάρχης στη προκειμένη περίπτωση , να απουσιάζει όταν αυτό καταστρέφεται …Αν δεν κάνει καλά τη δουλειά του να τον αντικαταστήσουμε , όχι να τον καταργήσουμε .
Είναι άλλο πράγμα η δασοπυρόσβεση κι  άλλο η πυροπροστασία .
Γι αυτό και το πυροσβεστικό σώμα αντιμετωπίζει τη φωτιά ως ένα φαινόμενο στατικού χαρακτήρα ,  εναποθέτοντας ουσιαστικά  όλο το βάρος της κατάσβεσης στα εναέρια μέσα, που ασφαλώς και χρειάζονται αλλά μόνον ως βοηθητικά των επίγειων μέσων.
 Επιπλέον οι ιδιαιτερότητες του ανάγλυφου των δασικών εκτάσεων, οι δύσκολες καιρικές συνθήκες και η αδυναμία επέμβασης τη νύχτα καθιστούν προβληματική τη χρήση των εναέριων μέσων όλες τις ώρες.

Αν δε αναλογιστείτε το τεράστιο κόστος της καταστολής (υπερχιλιαπλάσιο της πρόληψης και με μια σκανδαλολογία πολύ πλούσια) τότε εύκολα αποδεικνύεται η αποτυχία του σημερινού μοντέλου δασοπυρόσβεσης.
Πολλές μεταρρυθμίσεις κάνετε που σας επιβάλει το μνημόνιο και πληρώνει ο ελληνικός λαός , κάντε και μια που θα προστατεύσει το φυσικό περιβάλλον και τις περιουσίες των συμπολιτών μας .
Άμεση βελτίωση της δασοπυρόσβεσης θα υπάρξει με την χρησιμοποίηση όλου του προσωπικού που έχει σχέση με το δάσος. Η συνεργασία Πυροσβεστικής και Δασικής Υπηρεσίας μπορεί να επιτευχθεί χωρίς τριβές, αρκεί να ανατεθεί η ευθύνη των περιαστικών δασών στην πρώτη και των περιφερειακών στη δεύτερη, ενώ παράλληλα να συνεπικουρούνται στο έργο τους από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, και την εθελοντική συμμετοχή των πολιτών.

Η οριστική όμως απάντηση στο πρόβλημα της δασοπροστασίας υπάρχει στο ομόφωνο πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής και είναι η ίδρυση και η λειτουργία του Ενιαίου Φορέα Δασοπροστασίας… αποφασίστε το και εμείς θα συμβάλλουμε με πιο συγκεκριμένες προτάσεις .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου