Τετάρτη 1 Αυγούστου 2012

Ερώτηση για τη παραγωγή και προστασία του πολλαπλασιαστικού υλικού


Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

ΘΕΜΑ: Δημιουργία Κρατικών Μητρικών Φυτειών για Παραγωγή και Προστασία Πολλαπλασιαστικού υλικού και Έλεγχος του φυτωριακού υλικού που προορίζεται για πώληση.

Η μη ύπαρξη έως σήμερα κρατικών μητρικών φυτειών με στόχο την παραγωγή πιστοποιημένου και ταυτοποιημένου πολλαπλασιαστικού υλικού εσπεριδοειδών,  αλλά και τη διατήρηση κα προστασία τοπικών ποικιλιών και σπόρων δείχνει για ακόμη μία φορά το μεγάλο κενό στην οποιαδήποτε στρατηγική αγροτικής ανάπτυξης της χώρας. Το κενό αυτό έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα σε όλη την αλυσίδα της εσπεριδοκαλλιέργειας. Από τούς φυτωριούχους που δεν έχουν πρόσβαση σε υγιή και ταυτοποιημένα εμβόλια για παραγωγή φυτωριακού υλικού, μέχρι τους αγρότες που δεν μπορούν να προμηθευτούν υγιές πολλαπλασιαστικό υλικό.

Παράλληλα δεν υπάρχει καμιά μέριμνα για την καταγραφή και διάσωση των πολύτιμων τοπικών ποικιλιών που πρέπει να προστατευτούν όχι μόνο για να ανατρέχει ο παραγωγός σε μία κρατική «τράπεζα» πολλαπλασιαστικού υλικού, αλλά για να μπορέσει να υπάρξει κρατική πιστοποίηση όσον αφορά την υγεία του πολλαπλασιαστικού υλικού και επομένως και εξασφάλιση της παραγωγής από τυχόν ασθένειες.

Η χρήση υγιούς πολλαπλασιαστικού υλικού εξασφαλίζει την καλή ποιότητα και την ταυτοποίηση και κατά συνέπεια τη μειωμένη χρήση γεωργικών φαρμάκων, επομένως και το μειωμένο κόστος παραγωγής, αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος.
Επίσης η εντατικοποίηση των ελέγχων στα φυτωριακά υλικά επιβάλλεται προκειμένου να εξασφαλίζονται και οι ιδιοκτήτες φυτωρίων, αλλά και οι παραγωγοί από πιθανή εξάπλωση ασθενειών και κατά συνέπεια καταστροφή της παραγωγής τους.

Το ΥΠΑΑΤ διαθέτει τις υπηρεσίες και τους ανθρώπους και θα πρέπει να αρχίσει να προσανατολίζεται στην κάλυψη αυτού του μεγάλου κενού που υπάρχει στην παραγωγική διαδικασία στη χώρα, στην επάρκεια και αξιοπιστία του πολλαπλασιαστικού υλικού, αλλά και στις ελεγκτικές διαδικασίες τόσο στην εσωτερική διακίνηση πολλαπλασιαστικού υλικού όσο και στην εισαγωγή από το εξωτερικό.
Για τους παραπάνω λόγους, ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Ποια είναι τα σχέδια του Υπουργείου και της κυβέρνησης για τη δημιουργία μητρικών φυτειών και κρατικής τράπεζας σπόρων, ώστε να εξασφαλιστούν, να προστατευτούν οι τοπικές ποικιλίες, αλλά και οι παραγωγοί της χώρας;
2. Πως εννοεί το Υπουργείο τον εθνικό σχεδιασμό για την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα, όταν έχει αφήσει την παραγωγή και τον έλεγχο του πολλαπλασιαστικού υλικού  στην τύχη του;
3. Πως σκοπεύει το Υπουργείο να διασφαλίσει την εντατικοποίηση των ελέγχων τόσο για τα φυτωριακά υλικά όσο και για τη συνολική διακίνηση πολλαπλασιαστικού υλικού στη χώρα;
4. Πως σκοπεύει το Υπουργείο να αξιοποιήσει τις υπάρχουσες υποδομές του, ώστε να συμβάλλει ουσιαστικά στην προσπάθεια αναδιάρθρωσης της εσπεριδοκαλλιέργειας στη χώρα;

Ο ερωτών  βουλευτής: Ευάγγελος  Αποστόλου, Βουλευτής  Ευβοίας 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου